Nevski prospektin parhaat palat

Tällainen on Pietarin pääkatu – Nevski prospektin parhaat palat

Pietarin pääkatu Nevski prospekt on täynnä jalankulkijoita ympäri vuoden. Kadun tärkeimmät nähtävyydet on helppo kokea kävelyretkellä.

Nevski prospekt on Pietarin pääkatu

Vajaan viiden kilometrin mittainen kävelyreitti Amiraliteetilta ja Palatsiaukiolta Aleksanteri Nevskin luostarille on hengästyttävä kokemus – parasta Pietaria, arkkitehtuuria, palatseja, luksuskauppoja ja huippuhotelleja.

– Ei ole olemassa mitään Nevski prospektia parempaa, ainakaan Pietarissa, kirjoitti Nikolai Gogol novellissaan Nevan valtakatu jo yli 180 vuotta sitten. Tämä on totta tänäänkin.

Nevski alkaa Palatsiaukion eli Talvipalatsin ja Eremitaasin kulmilta. Matkan voi aloittaa Pääesikunnan Riemukaaren alta. Riemukaari juhlisti 1800-luvun alussa Napoleonista saatua voittoa, ja tämä reitti vie suoraan Nevskin alkupäähän.

Kadun numerossa 7 seisoo entisen mahtiyhtiön Aeroflotin graniittitalo vuodelta 1912. Yläosa on kuin firenzeläinen palatsi, alaosa taas muistuttaa Venetsiasta.

Kirjailijakahvila eli Literaturnoje Kafe numerossa 18 muistetaan etenkin paikkana, josta 38-vuotias runoilija Aleksandr Puškin lähti kaksintaisteluun ja kuoli kahta päivää myöhemmin vuonna 1837. Talo oli rakennettu paria vuosikymmentä aiemmin.

Historia näkyy pääkadulla

Nevski prospektin vanhimpia rakennuksia on numerossa 17 sijaitseva Stroganovin barokkipalatsi vuodelta 1754. Rakennuksen on suunnitellut keisarien Talvipalatsistakin vastannut Bartolomeo Rastrelli.

Kirjatalon eli Dom Knigin numerossa 28 tuntee katolla olevasta lasisesta maapallosta. Talo rakennettiin Gribojedovan kanavan rannalle ompelukonetehdas Singerille vuonna 1904.

Vastapäätä kohoaa Kazanin katedraali vuodelta 1811, joka pylväikköineen muistuttaa Rooman Pietarinkirkkoa. Neuvostoaikaan tuomiokirkko toimi uskonnon ja ateismin museona.

Nevskin ja Mihailovskaja ulitsan kulmassa kohoaa kaupungin tunnetuin hotelli Grand Hotel Europe. Moni suomalainen muistaa sen nimellä Europeiskaja – neuvostoaikaisena heikkotasoisena vodkaturistien majapaikkana. Nykyään Grand Hotel Europe on viiden tähden hotelli viiden tähden hintoineen.

Hotellin vieressä on Taiteiden aukio, Puškinin patsas ja taustalla Venäläisen taiteen museo. Ellei jaksa Eremitaasin loputtomia jonoja ja tungosta, kannattaa vierailla inhimillisen kokoisessa Venäläisen taiteen museossa.

Palatseja ja herkkuja

Nevski prospektin numerosta 35 löytyy Gostinyi Dvorin tavaratalo. Vuonna 1785 valmistuneessa Gostinyi Dvorissa eli “vieraspihassa” on kilometrin verran myymälöitä.

Anitškovin palatsin rakennutti keisarinna Elisabet rakastajalleen. Vuodelta 1750 oleva palatsi on numerossa 39 lähellä Fontankaa. Joen ylittävää Anitškovin siltaa koristavat neljä villihevosta ja niiden kesyttäjät. Patsaat ovat vuodelta 1841.

Numerossa 56 sijaitsee kuuluisa Jelisejevin herkkukauppa, joka alkoi myydä viinejä jo kaksi vuosisataa sitten. Yrityksen perusti talonpoika Pjotr Jelisejev, ja ennen pitkää perhe omisti majataloja ja suklaatehtaan. Talo on kaupungin komein jugendrakennus.

Jelisejevin historiaa voi käydä katsomassa Solo Sokos Hotel Palace Bridge -hotellissa, jonka ravintolat ja kylpylä toimivat entisissä viinikellareissa. Vastapäätä Jelisejeviä on Ostrovskin aukio ja Katariina Suuren patsas.

Mainos: Laadukas Cavalet-laukkusarja nyt huippuhintaan >>

Vappumarsseja ja kauppakeskuksia

Vappuna pääkadulla marssitaan edelleen ja punaliput liehuvat. Kadun kalleimpiin liikkeisiin – jollaisia Suomessa ei edes ole – harvalla ohikulkijalla on varaa. Pikaruokaloiden kuten Teremokin tai Tšainaja Ložkan eli Teelusikan hintataso sentään sopii melkein kaikille, eikä laadussakaan ole moittimista.

Tärkeimmät nähtävyydet löytyvät Nevskin alkupäästä. Hieman edempänä on aina vilkas Moskovan rautatieasema, jonka lähellä sijaitsee Nevsky Center sekä kauppakeskus Galeria.

Loppumatkan Nevskin päähän voikin ajaa metrolla vihreää linjaa pitkin komealta Majakovskajan asemalta Aleksandra Nevskogolle. Metroaseman vieressä on valtava hotelli Moskva, jossa voi pistäytyä postitoimistossa, pankkiautomaatilla tai ravintolassa.

Aukion toiselta laidalta löytyy Aleksanteri Nevskin luostari vuodelta 1710 ja sen kaksi hautausmaata. Tihvinän hautausmaalla lepäävät muun muassa Fjodor Dostojevski ja Pjotr Tšaikovski. Luostarin kirkossa ovat ruotsalaiset voittaneen Aleksander Nevskin maalliset jäännökset 1200-luvulta.

Erarta on Pietarin Kiasma

Pietarin nykytaiteen museolla on ainakin kaksi kiehtovaa tarinaa. Erarta toimii jykevässä talossa, jonka Stalin rakennutti kommunistipuolueen Leningradin päämajaksi. Kokoelman lahjoitti murhatun upporikkaan liikemiehen Dmitri Varvarinin leski Marina.

Eri kerroksissa on omia teemojaan, ja ehkä erikoisimpia ovat pienet huoneet, joihin voi mennä rauhoittumaan yksikseen lipun ostettuaan. Yhdessä näistä pienistä huoneista on satoja pieniä kristallipalloja.

Neuvostoaikoina ei kaikkea taidetta siedetty, ja Erartassa onkin nyt esillä paljon kielletyn ajan taidetta.

Nikolai Kopeikinin humalaiset norsut olisivat lähes hassuja ellei tarina niiden taustalla olisi niin traaginen. Jos nykyäänkin Venäjällä halutaan näyttää erikoiselta hankkimalla vaikka alligaattori, päätti neuvostoeliitti kerran tuoda Pietariin norsuja. Ne eivät tietenkään selvinneet pakkasesta, ja avuksi koetettiin vodkaa. Kopeikinin maalauksissa esiintyvät muun muassa nämä norsut.

Erartan galleriaosassa järjestetään myös myyntinäyttelyjä sekä omaa ohjelmaa lapsille.

Teksti ja kuva: Reijo Härkönen / Matka24.com

Päivitetty: 3.3.2016

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia
Huom! Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä. SULJE