Hyppää sisältöön

Viisi myyttiä risteilyistä – tarua vai totta?

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 24.08.2020
Risteilylomia pidettiin aikaisemmin vain harvojen ja valittujen etuoikeutena. Ajat ovat muuttuneet ja tänä päivänä risteilyt ovat kaikkien saatavilla.

ILMOITUS

Millaista risteilylomalla todellisuudessa on?

Matkanjärjestäjät, kuten Tjäreborg, tarjoavat laajan valikoiman erilaisia risteilyjä eri varustamoiden aluksilla. Risteilyt ovat yksi nopeimmin kasvavista matkailumuodoista. Myytit risteilyistä tuntuvat kuitenkin elävän yhä edelleen, mutta pitävätkö myytit vielä paikkansa?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Risteilyistä on tullut suomalaisten keskuudessa hyvin haluttuja ja niitä pidetään hintansa arvoisena. Risteily on kokonaisvaltainen kokemus, jossa yhdistyvät rento ja mukava oleskelu laivalla sekä tutustuminen mielenkiintoisiin ja tunnettuihin paikkoihin risteilyreitin varrella. Voidaankin sanoa, että harva lomamuoto tarjoaa niin monia mahdollisuuksia erilaisten asioiden kokemiseen ja näkemiseen kuin risteilyt.

Aamiainen merellä
Aamiainen merellä – voisiko päivä alkaa rennommin!

1. Risteilyt ovat vain rikkaiden amerikkalaisten eläkeläisten huvia

Aikaisemmin keski-ikä risteilyaluksilla oli korkeampi ja suurin osa risteilyvieraista oli amerikkalaisia eläkeläispariskuntia. Nykyään risteilylomat houkuttelevat kaikkia, ja risteilyillä käyvät nuoret aikuiset, lapsiperheet, pariskunnat ja eläkkeellä olevat. Risteilyillä tapaa paljon eri kansalaisuuksia ja tarjolla on jokaiselle jotakin – jokaiseen makuun ja kaikenikäisille.

2. Risteily on kallis ja sen varaaminen on vaikeaa

Risteilyt ovat edullinen lomavaihtoehto, koska hintaan sisältyy melkein kaikki, kuten täysihoito ja aktiviteetit laivalla. Kun risteilypaketin varaa esim. Tjäreborgin kautta, kuuluu paketin hintaan täysihoitoristeilyn lisäksi menopaluu-lennot ja lisäksi yksi hotelliyöpyminen lähtökaupungissa, esimerkiksi Barcelonassa.

Harmony of the Seas
Maailman suurin risteilyalus Harmony of the Seas aloittaa risteilyt Välimerellä kesällä 2016.

Risteilyn voi varata parilla klikkauksella suoraan matkanjärjestäjän sivulta. Risteilypakettien hinnat ovat tammikuussa Costa Cruisesin Välimeren risteilyllä alkaen 769 euroa per henkilö. Hintaa voi verrata Kanarian matkan hintaan tammikuussa ja esimerkiksi viikon matka Gran Canarialla aikuisille tarkoitetussa Sunprime-hotellissa maksaa alkaen 785 euroa per henkilö. Karibian risteilypakettien hinnat Royal Caribbean International -varustamon aluksilla ovat alkaen 1 348 euroa per henkilö. Näihinkin paketteihin kuuluu täysihoitoristeilyn lisäksi menopaluu-lennot sekä yksi yöpyminen hotellissa lähtösatamassa, esimerkiksi Fort Lauderdalessa Floridassa.

Harmony of the Seas
Harmony of the Seas -aluksella viihtyvät niin lapset kuin aikuiset.

3. Laivalla pitkästyy helposti

Nykyajan risteilyalukset ovat kuin suuria All Inclusive -hotelleja monine mukavuuksineen, aktiviteetteineen ja ajanvieteohjelmineen. Laivalla voi nauttia uima-allasalueista, urheiluaktiviteeteista ja spa-palveluista. Lapsille on lastenkerhot ja muita aktiviteetteja.

Uusimmalla tulokkaalla, maailman suurimmalla Harmony of the Seas -risteilyaluksella, joka aloittaa Välimeren risteilyt ensi keväänä, on paljon uusia elämyksiä ja uutta tekniikkaa käytössä. Laivassa on käytössä muun muassa merten nopein VOOM-internetyhteys. Viikon risteilyn aikana pysähdytään yleensä neljässä tunnetussa paikassa, joissa voi osallistua järjestetyille retkille tai tutustua paikkaan omin päin. Riski pitkästymiseen on hyvin pieni. Moni risteilyvieras on kertonut, että laivalla oli niin paljon tekemistä ja kokemista, ettei kaikkea ennättänyt tehdä risteilyviikon aikana.

Risteilyloma
Meripäivän aikana voi osallistua laivan moniin aktiviteetteihin tai vain lekotella ja lueskella.

4. Laivan päivällisillä on tiukka pukeutumiskoodi

Päivällisille voi pukeutua rennosti, mutta siististi. Joinakin iltoina on juhlapäivällisiä ja tällöin voi pukeutua juhlavasti ja päästä juttusille vaikkapa kapteenin kanssa, joka osallistuu myös juhlapäivälliselle.

Juhlapäivälliselle osallistuminen on vapaaehtoista. Jos ei halua olla mukana juhlapäivällisellä, voi päivällisen nauttia jossakin laivan monista á la carte -ravintoloissa tai buffet-ravintolassa, joissa on rennompi pukeutumistyyli.

Seinäkiipeilyä laivalla
Risteilyvieraille on tarjolla kuntosalit ja paljon muuta liikuntaa. Seinäkiipeily on yksi hyvin suosittu kuntoilulaji.

5. Pysähdyksen aikana ei ennätä nähdä tarpeeksi

Alus saapuu uuteen satamaan yleensä aikaisin aamulla ja on maissa keskimäärin kymmenen tuntia. Jos on aamunvirkku, on hyvät mahdollisuudet käyttää koko päivä tehokkaasti hyödyksi. Useimmiten satamasta lähdetään jatkamaan matkaa myöhään iltapäivällä. Joillakin reiteillä alukset viipyvät satamassa myöhäiseen iltaan ja joskus satamassa yövytään ennen kuin jatketaan matkaa seuraavaan kohteeseen.

Risteilyn aikana käydään useassa eri maassa ja risteilyreitistä riippuen pysähdyspaikkana voi olla joku kaunis saari tai tunnettu kaupunki. Pysähdyspaikoissa on tarjolla erilaisia järjestettyjä retkiä, joihin voi osallistua tai paikkaan voi lähteä tutustumaan myös omatoimisesti.

Lähde ja kuvat: Tjäreborg

ILMOITUS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Islannin kahdeksan ihmettä

Islannin kahdeksan ihmettä

Suloinen Lissabon lumoaa näkymillään.

Lissabon – kaupunki, johon ei voi olla rakastumatta

Waldorf Astoria -hotelli on esiintynyt useissa elokuvissa.

Luksushotelleja kaupunkilomalla

Berliini on monipuolinen kaupunkikohde.

Maailma on sun – miksi soolomatkailu on niin hauskaa?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja