Hyppää sisältöön

Tällainen on pelätty Ebola-virus – toimi näin jos matkustat riskialueelle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 03.05.2019
Ebola on virus, johon ei ole rokotetta eikä sen tartuntaan ole hoitoa. Viruksen leviämistä voidaan ehkäistä hyvällä hygienialla.

1. Ebola on tappava tauti

Ebola on Ebola-viruksen aiheuttama tauti, joka johtaa usein kuolemaan. Se tarttuu suorassa kosketuksessa veren tai muiden eritteiden välityksellä tartunnan saaneista kuolleista ja elävistä ihmisistä ja eläimistä. Tartunnan voi saada myös suojaamattomasta sukupuoliyhteydestä Ebola-kuumeen sairastaneen kanssa jos toipumisesta on kulunut alle kolme kuukautta.

Ebola tarttuu ihmisiin eläimistä, ja riskialueilla oleskellessa kannattaa välttää kaikenlaista kosketusta eläviin ja kuolleisiin villieläimiin, erityisesti lepakoihin, jyrsijöihin ja apinoihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ebola-virus on voimakkaimmillaan sairauden myöhäisissä vaiheissa, joten sairaaloissa, joissa on runsaasti Ebolaan sairastuneita potilaita, tartuntariski on suuri. Jos epäilet joutuvasi turvautumaan terveydenhoitopalveluihin Ebola-alueella missään asiassa, kannattaa sairaalavierailuun varautua suojavarustein.

2. Oireet voivat alkaa yhtäkkiä

Tauti saattaa alkaa 2–21 päivää altistumisen jälkeen yhtäkkiä. Oireita ovat kuume, lihassärky, heikkous, päänsärky ja kurkkukipu, joita seuraavat oksentelu, ripuli, ihottuma sekä maksan ja munuaisten vajaatoiminta.

Jotkut potilaat voivat kärsiä runsaasta ulkoisesta tai sisäisestä verenvuodosta sekä sisäelinten vaurioista. Ebolaan ei ole olemassa rokotetta eikä hoitoa.

3. Varaudu oireiden varalta

Vaikka matkailijan sairastuminen Ebolaan on melko epätodennäköistä, tulee mahdolliseen Ebola-virusinfektioon varautua, jos oireita ilmenee ja sairastunut henkilö on matkustanut Ebola-alueelle 21 vuorokautta ennen oireiden alkua.

Sairastuneiden varhainen tunnistaminen on tärkeää läheisten suojelemiseksi sekä uusien tartuntojen ehkäisemiseksi. Läheinen kosketus sairastuneeseen, erityisesti tämän vereen tai eritteisiin, on Ebolan tärkein tartuntareitti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Riski sairastua on pieni vaikka matkustaisi samassa autossa Ebola-potilaan kanssa

Ebola-alueelle matkustaminen ei vielä tarkoita, että matkailijalla olisi riski sairastua Ebolaan. Sairastumisriski on äärimmäisen pieni vierailusta huolimatta, jos tiedossa ei ole kontaktia potilaaseen, jolla epäillään tai jolla on varmistettu Ebola-virusinfektio.

Myös hyväkuntoisten Ebola-potilaiden kanssa samassa huoneessa tai liikennevälineessä istuneen riski sairastua on pieni. Lähikontakti, esimerkiksi kättely, ei vielä kasvata riskiä suureksi.

Iholle menevä lähikontakti oireilevaan Ebola-potilaaseen ilman asianmukaista suojautumista sen sijaan aiheuttaa suuren riskin sairastua Ebolaan. Suuren riskin aiheuttaa myös neulanpisto ja iho- tai limakalvoaltistus Ebola-potilaan verelle tai eritteille. Myös osallistuminen hautajaisiin ja suora kosketus kuolleeseen Ebola-potilaaseen on suuri riski sairastua Ebolaan.

5. Hoitohenkilökunnan toiminta riippuu altistuksesta

Matkailijan, joka on oleskellut epidemia-alueella, mutta joka ei ole altistunut virukselle, tartuntariski on erittäin pieni. Jos kuitenkin oireeton henkilö huomaa Ebola-virusinfektioon viittaavia oireita 21 päivän sisällä viimeisestä mahdollisesta altistuksesta, tulee hänen olla yhteydessä infektiolääkäriin. Potilas tulee ottaa vastaanotolla suoraan omaan huoneeseen, ja tutkivan lääkärin on konsultoitava infektiolääkäriä. Ebola-virusinfektioepäilyn kohdalla potilas on lähetettävä sairaalaan tarkempaa arviointia varten.

ShuttestockEbola
Ebola tarttuu muun muassa lepakoiden välityksellä.

Tilanteessa, missä tartuntariski on arvioitu pieneksi, on oireettoman matkustajan mitattava kuume aamuin illoin kunnes altistuksesta on kulunut 21 vuorokautta. Jos kuumetta tai muita Ebolan oireita ilmenee, on potilaan oltava välittömästi yhteydessä lääkäriin, joka konsultoi infektiolääkäriä ja toimii tämän ohjeiden mukaisesti. Mikäli muita selkeitä syitä oireille ei löydy, tulee potilaalle tehdä Ebola-virustutkimus.

Jos Ebola-alueelta palanneen oireettoman henkilön tartuntariski arvioidaan suureksi, tulee tämän mitata kuume aamuin illoin ja olla päivittäin yhteydessä infektiolääkäriin. Infektiolääkäri ohjaa potilaan tarvittaessa jatkotutkimuksiin ja hoitoon, jos Ebola-virusinfektioon viittaavia oireita ilmenee.

Matkailija, näin vältät Ebolan

  1. Älä matkusta Ebola-alueelle. Helpoin tapa välttää Ebola on olla matkustamatta Ebola-alueelle. Tarkista aina ennen matkaa Afrikkaan, millä alueilla on viime aikoina ollut Ebola-epidemioita.
  2. Pese kädet usein. Kuten monia muita viruksia, myös Ebolaa voi ehkäistä pesemällä kädet usein. Käytä aina saippuaa ja vettä tai jos niitä ei ole saatavilla, pese kädet desinfiointiaineella, jossa on vähintään 60 prosenttia alkoholia.
  3. Vältä riistan syömistä. Riskimaiden toreilla myydään tyypillisesti villieläimiä seeproista apinoihin. Välttääksesi Ebola-tartunnan, älä syö mitään riistaa riskialueella.
  4. Vältä kosketusta sairastuneen kanssa. Ebola tarttuu erityisesti kehon nesteiden kautta, mutta kaikenlaista fyysistä kontaktia Ebolaan sairastuneen kanssa on syytä välttää. Virus on voimakkaimmillaan sairauden myöhäisissä vaiheissa.
  5. Älä ole Ebolaan kuolleiden ruumiiden lähellä. Ebola voi tarttua ihmiseen myös kuolleesta ruumiista, sillä Ebolaan menehtyneen ruumis kantaa yhä virusta. Ruumiit tulee haudata asianmukaisesti.

Lähde: WHO ja THL
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Hotellihuone

Tämä verenhimoinen otus iskee useammin kuin kuvitteletkaan – katso ohjeet hotellin ludetarkistukseen

Luteettomat hotellit

Luteettomat hotellit ensimmäisenä Suomessa! Takuuvarma suoja luteita vastaan – takana suomalaisen yrityksen keksintö

Luteet hotellihuoneessa

Matkailija, pidä varasi! Tätä hotelleista tarttuvaa riesaa ei korvaa edes vakuutus

Alaska Airlines

Lentomatkustajan painajainen kävi toteen – koneessa ollut skorpioni pisti matkustajaa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja