Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

EU takaa lentomatkustajan oikeudet

artikkelin kuva
Lennot
Tunne oikeutesi - Euroopan unionin säännökset takaavat matkustajan oikeudet, jos lento viivästyy tai perutaan.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 01.04.2014
facebook   whatsapp

Tulivuorenpurkaus pysäytti Euroopan lentoliikenteen ja jätti tuhannet lentomatkustajat matkan varrelle viime keväänä. Matkustaminen ei muutenkaan aina suju suunnitelmien mukaan, ja lentoja peruuntuu ja viivästyy usein. Onneksi matkustajat eivät Euroopassa ole kokonaan lentoyhtiöiden armoilla. Euroopan unionin säännökset takaavat lentomatkustajan oikeuksien toteutumisen unionin alueella.

Kun lento peruuntuu

Jos lentosi perutaan, lentoyhtiö on velvollinen tarjoamaan sinulle joko lipun hinnan palauttamista seitsemän päivän kuluessa tai uutta lentoa määränpäähäsi vanhoilla ehdoilla. Tarvittaessa lentoyhtiön on myös tarjottava sinulle riittävät ateriat ja majoitus.

Kun lento viivästyy

Jos lentosi viivästyy, lentoyhtiösi on velvollinen huolehtimaan sinusta tietyin edellytyksin. Jos lentosi pituus on enintään 1500 kilometriä, viivästyksen tarvitsee olla vain kaksi tuntia. Pidemmillä lennoilla myös sallittu viivästyminen on pidempi.

Tällaisissa tapauksissa lentoyhtiön on jälleen tarjottava sinulle riittävästi virvokkeita, ruokaa ja majoitus. Jos lento viivästyy yli viisi tuntia ja päätät olla jatkamatta matkaasi, sinulla on myös oikeus saada lippusi hinta palautettua. Voit myös vaatia lentoyhtiöltä korvauksia viivästymisen aiheuttamista kustannuksista.

Kun matkatavarasi katoavat tai vahingoittuvat

Jos matkatavarasi katoavat tai vahingoittuvat tai niiden toimittaminen sinulle viivästyy, sinulla on oikeus enintään 1220 euron suuruiseen korvaukseen. Lentoyhtiötä ei kuitenkaan voida asettaa vastuuseen, jos se on ryhtynyt kaikkiin kohtuullisiin toimiin vahinkojen välttämiseksi.

Vahingoittuneista matkatavaroista on tehtävä korvaushakemus lentoyhtiölle seitsemän päivän kuluessa tapahtuneesta. Viivästyneiden matkatavaroiden osalta aika on 21 päivää.

Kuka auttaa ongelmatilanteessa?

Jos tunnet, että oikeuksiasi matkustajana on rikottu, ota rohkeasti yhteyttä lentoyhtiöösi. Jos sen vastaus ei tyydytä sinua, voit Suomessa seuraavaksi olla yhteydessä Liikenteen turvallisuusvirasto Trafiin.

Jari Marjelund/EYP Finland

Lue kommentit (5) Jätä kommentti

  1. Pohjoismainen lentoyhtiö SAS lentää Tampereen ja Tukholman välistä reittiä. Suorat lennot maksavat halvimmillaan noin 150 euroa. Lentoaika Tampereelta Tukholman Arlandan lentokentälle on alle tunti.


  2. Aika pintapuolinen raapaisu lentomatkustajan oikeuksista, ei mainintaa sanallakaan esim. vakiokorvauksista kun lento on ylibuukattu jne.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.