Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Saako lentokoneessa ottaa valokuvia? Huomioi nämä säännöt ennen kuin kaivat kameran esiin

Shutterstock artikkelin kuva
Lennot
Tarkista tunnetko lentokoneessa valokuvausta koskevat rajoitukset.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 09.03.2020
facebook   whatsapp

Lennolla voidaan rajoittaa valokuvausta

Kun kamera löytyy helposti matkapuhelimesta, tulee monien lentomatkustajien otettua kuvia matkan varrelta. Sinäkin olet todennäköisesti joskus napannut yhteiskuvan matkaseurueesta lentokoneessa tai ikuistanut ikkunasta avautuvia maisemia.

Matkustamossa kuvaamiseen voi kuitenkin liittyä ongelmia, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi. Jokaisella lentoyhtiöllä on omat valokuvausta ja videoiden ottamista koskevat säännöt.

Yleisimmät rajoitukset liittyvät matkustamohenkilökunnan ja muiden matkustajien kuvaamiseen. Pyydä aina lupa ennen kuvausta. Älä myöskään ota videoita esimerkiksi matkustamohenkilökunnan antamien turvallisuusohjeiden aikana.

Brittisivusto The Sun kertoo erityisesti amerikkalaisten lentoyhtiöiden suhtautuvan kuvaukseen tiukasti. Esimerkiksi American Airlines kieltää lentoemäntien ja stuerttien sekä lentokoneen laitteiston kuvaamisen ja ammattimaisen kuvauskaluston käytön.

Jos matkustaja kieltäytyy tottelemasta matkustamohenkilökunnan ohjeita, tämä voidaan jopa poistaa kuvauksen takia lennolta. Näin kävi amerikkalaisen United Airlinesin lennolla matkustaneelle miehelle vuonna 2013.

Selfieitä otettaessa tai matkaseuralaista kuvatessa kannattaa varmuuden vuoksi pitää huolta siitä, ettei kuvassa vilahda muita matkustajia. Ota kuvia vain omaan käyttöön.

Maisemien kuvaaminen ikkunasta on luonnollisesti sallittua lennoilla. Suomen lentokenttiä ylläpitävä Finavia jopa antaa verkkosivuillaan vinkkejä mahdollisimman hyvien kuvien ottamiseen lentokoneesta käsin.

Innokkaan kuvaajan kannattaa muuten valita ikkunapaikka, sillä ikkunapaikan matkustaja saa päättää siitä, ovatko luukut auki vai kiinni.

Valokuvaus hyväksytään hyvän maun rajoissa

Valokuvaukseen liittyvä ohjeistus ei rajoitu amerikkalaisiin lentoyhtiöihin. Myös Euroopassa lentoyhtiöt odottavat matkailijoilta tilannetajua.

Finnair tiedottaa matkustajia valokuvaukseen liittyvistä säännöistä matkustamossa jaettavassa Blue Wings -lehdessä, joka löytyy jokaiselta lennolta. Lehdessä kerrotaan, että pienillä kameroilla ja matkapuhelimilla kuvaaminen on matkustamossa sallittua.

ShutterstockSaako lentokoneessa ottaa kuvia tai videoita?
Ahtaassa matkustamossa kuvaaminen voi olla haastavaa. Lentoyhtiöt haluavat suojella matkustamohenkilönnan ja lentomatkustajien yksityisyyttä.

Finnairin mukaan monet asiakkaat haluavat kuvata oman matkustuskokemuksensa ja jakaa sen sosiaalisen median kanavissaan. Se on yhtiön mukaan sallittua – ja mukavaakin.

– Jos kuvassa näkyy muita matkustajia tai henkilökuntaa, yksityisyyssyistä on hyvä pyytää lupa kuvan ottamiseen ja julkaisemiseen. Tyypillisesti henkilöstömme suhtautuu kuvauspyyntöihin positiivisesti, kertoo Finnairin viestintäasiantuntija Laura Varja.

Finnairin ohjeistuksessa muistutetaan, että matkustamohenkilökunta voi koska tahansa pyytää valokuvauksen tai videoimisen lopettamista.

– Turvallisuus on prioriteettimme, ja siksi matkustamohenkilöstön ohjeistusta tulee seurata, sanoo Varja.

Lue myös: Yksi asiaa saa lentoemännät ja stuertit näkemään punaista – syyllistytkö mokaan, joka vaarantaa oman turvallisuutesi?

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.