Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Yksi asia saa lentoemännät ja stuertit näkemään punaista – syyllistytkö mokaan, joka vaarantaa oman turvallisuutesi?

Istockphoto artikkelin kuva
Lennot
Matkustajien välinpitämättömyyteen liittyvä moka saa matkustamohenkilökunnan veren kiehumaan.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 06.11.2018
facebook   whatsapp

Usein matkustavankin on seurattava lentokoneen turvaohjeita

Jos meillä lentomatkustajilla on joskus vaikeuksia sietää toisiamme, niin voimme vain kuvitella, miten usein lähes päivittäin lentävä matkustamohenkilökunta joutuu puremaan hammastaan.

Amerikkalaissivusto Huffington Post haastatteli lentoemäntä Kelly Kincaidia sekä stuertti Jay Robertia matkustajien tekemistä asioista, jotka käyvät matkustamohenkilökunnan hermoille.

Yksi asia nousee matkustamohenkilökunnan mukaan yli muiden: kun matkustajat eivät kiinnitä huomiota ennen lentoa annettaviin turvallisuusohjeisiin. Kuulokkeet päässä istuminen osoittaa epäkunnioitusta lentoemäntien ja stuerttien työn tärkeintä osaa kohtaan.

Robert kertoo, ettei mikään ole lennolla turhauttavampaa kuin välinpitämättömyys turvaohjeita kohtaan.

– Et varmasti jättäisi huomiotta esimerkiksi palomiesten ohjeita tulipalossa, joten miksi pyörittelisit silmiäsi tai olisit välittämättä matkustamohenkilökunnan ohjeista, joiden tarkoituksena on pitää sinut turvassa ja pelastaa henkesi hätätilanteessa, ihmettelee Robert.

Älä unohda käytöstapoja lennolla

Kyseessä on virhe, johon moni syyllistyy. Erityisesti usein lentävistä matkustajista saattaa tuntua, että kaikki on jo nähty ja kuultu moneen kertaan. Joskus muihin asioihin keskittyminen kiinnostaa enemmän.

Tekosyitä silmien ummistamiselle ei kuitenkaan löydy. Konetyypit vaihtelevat, eikä matkustaja voi olettaa tuntevansa jokaisen koneen käytäntöjä aiempien lentojen perusteella. Oman turvallisuutensa lisäksi matkustaja voi vaarantaa myös muiden turvallisuuden: hätätilanteessa kaikkien tulisi tietää, miten toimitaan.

Vaikka matkustaisitkin usein samalla lentoyhtiöllä ja konetyypillä, ei puhelimen näppäily tai lehden lukeminen ole kohteliasta turvallisuusohjeiden aikana. Jokainen matkustaja voi kuvitella miltä tuntuisi tehdä työtään asiakkaiden seisoessa edessä katsomatta ja kuuntelematta.

Monet lentoyhtiöt ovat pyrkineet herättämään matkustajien huomion tekemällä erikoisia turvallisuusvideoita, joissa on käytetty tehokeinona esimerkiksi huumoria tai katseet vangitsevia maisemia. Persoonallisimmilla turvaohjevideoilla on nähty muun muassa elokuvahahmoja, tanssiesityksiä ja koomikoita.

Älä unohda käytöstapoja myöskään siinä vaiheessa, kun matkustamohenkilökunta kulkee käytävää pitkin keräten roskia. Kincaid kertoo verensä kiehuvan tilanteessa, jossa matkustaja ojentaa roskansa lentoemännälle yhdellä kädellä keskeyttämättä muita toimiaan kuten tietokoneen naputtelua – ja nostamatta edes katsettaan.

Kincaid kehottaa kaikkia vähintäänkin nostamaan katseensa ja hymyilemään henkilökunnalle ja opettamaan yksinkertaisen, mutta ilahduttavan tavan myös jälkikasvulleen.

Lue myös: Lentoemännän suorat sanat: tämä matkustajien yleinen unohdus tuntuu törkeältä tempulta

Lähde: Huffington Post
Kuva: Istockphoto

Hae Lentoja
1 0
 • Aikuinen
  -
  0
  +
 • Nuori 12 - 17
  -
  0
  +
 • Lapsi 2 - 11
  -
  0
  +
 • Sylilapsi alle 2v
  -
  0
  +

Lue kommentit (9) Jätä kommentti

 1. Ao. kommenteissa näkyy hohhoijaa-asennetta ja joku vetoaa kuinka usein ne ohjeet on jo nähty. Kertausta ei turhaan sanota opintojen äidiksi ja paniikkitilanteessa saattaa itsestäänselvyys seikka jopa ammattilaisiltakin jäädä huomiotta. Vuodesta 1989 olen alalla, jossa turvaharjoitukset eri muodoissaan tehdään 2 krt/kk ja kun tuli kohdalleni tilanne tuossa kuukausi sitten, että piti lisäapua hälyttää niin black out iski enkä osannutkaan sanoa missä apua tarvitaan! Älkää vähätelkö, katsokaa ne harjoitteet, niihin kuluva aika on matkanne vähiten aikaa vieviä.


 2. Usein pitkillä matkoilla käytetään yhtiöitä joilla ei ole suomenkieleistä palvelua eikä siten myöskään turvallisuus asioista saa juurikaan selkoa. Olisi ehkä järkevää pitää turvakussit kenttien terminaaleissa jo ennen koneisiin siirtymistä ja niihän useimiten kanttasi hoitaa myös ruokailut ainakin lyhyehköillä lennoilla.


 3. Entäs kun turvaohjeistuksen aikana toisen matkustajan lapsi parkuu täyttä huutoa tauotta vieressä, eikä esityksestä kuule sanaakaan. Saako silloin ohjeistuksesta pyytää uusinnan ennen kuin kone lähtee lentoon?


 4. Minun vereni saa kiehumaan matkustamohenkilökunnan piittaamattomuus käsimatkatavaroiden turvallisesta sijoittamisesta. Viimeksi n 2vkoa sitten lentoemäntä salli sijoittaa painavannäköisen, ylisuuren laukun tyhjän penkin ja selkänojan väliin pystyyn sitomatta. Olin aivan ihmeissäni. Voimakkaassa turbulenssissa tai erikoistilanteessa kabiinin irtotavara voi tappaa. Lentokone siivotaan käännöissä. Minun ei tarvitse roskia kerätä tai ojennella jos ei huvita. Tiedoksi vaan


  • “Minun ei tarvitse roskia kerätä tai ojennella jos ei huvita. Tiedoksi vaan”

   Ilmeisesti sinua kuitenkin huvittaa roskaaminen.


 5. Tässä taas unohdetaan se, että osa matkustajista on nähnyt kyseiset turvaohjeet satoja kertoja. Itse en jaksa enää reilusti yli 2000 lentotunnin jälkeen ja koneissa yli 25 vuotta istuneena katsoa samaa uudelleen ja uudelleen. Hieman siis ymmärrystä lentoemoilta ja stuerteiltakin, kaikesta ei tarvitse loukkaantua tai ottaa ihan jokaista asiaa itseensä. Osa vain osaisi vetää nuo unissaan itsekin.


  • Get yourself a life.

   Minulla on koti missä asua, ei tarvitse lentokoneessa asua


   • Silti matkasivustolla pyörit… etkö viihdy kotonasi, vai mikä oli pointtisi?


  • Juuri näin.. kiivaimpina vuosina 200 päivänä vuodesta koneessa ja alkaa pikkuhiljaa osaamaan sen liirumlaarumin ulkoa.


 6. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.