Kuva: Istockphoto
Mitä matkustamohenkilökunta ajattelee matkustajista, jotka eivät seuraa turvaohjeita?

Yksi asia saa lentoemännät ja stuertit näkemään punaista – syyllistytkö mokaan, joka vaarantaa oman turvallisuutesi?

Vaikka takana olisi monta lentomatkaa, ei matkustajalla ole oikeutta olla huomioimatta turvaohjeita.

Usein matkustavankin on seurattava lentokoneen turvaohjeita

Jos meillä lentomatkustajilla on joskus vaikeuksia sietää toisiamme, niin voimme vain kuvitella, miten usein lähes päivittäin lentävä matkustamohenkilökunta joutuu puremaan hammastaan.

Amerikkalaissivusto Huffington Post haastatteli lentoemäntä Kelly Kincaidia sekä stuertti Jay Robertia matkustajien tekemistä asioista, jotka käyvät matkustamohenkilökunnan hermoille.

Yksi asia nousee matkustamohenkilökunnan mukaan yli muiden: kun matkustajat eivät kiinnitä huomiota ennen lentoa annettaviin turvallisuusohjeisiin. Kuulokkeet päässä istuminen osoittaa epäkunnioitusta lentoemäntien ja stuerttien työn tärkeintä osaa kohtaan.

Robert kertoo, ettei mikään ole lennolla turhauttavampaa kuin välinpitämättömyys turvaohjeita kohtaan.

– Et varmasti jättäisi huomiotta esimerkiksi palomiesten ohjeita tulipalossa, joten miksi pyörittelisit silmiäsi tai olisit välittämättä matkustamohenkilökunnan ohjeista, joiden tarkoituksena on pitää sinut turvassa ja pelastaa henkesi hätätilanteessa, ihmettelee Robert.

Älä unohda käytöstapoja lennolla

Kyseessä on virhe, johon moni syyllistyy. Erityisesti usein lentävistä matkustajista saattaa tuntua, että kaikki on jo nähty ja kuultu moneen kertaan. Joskus muihin asioihin keskittyminen kiinnostaa enemmän.

Tekosyitä silmien ummistamiselle ei kuitenkaan löydy. Konetyypit vaihtelevat, eikä matkustaja voi olettaa tuntevansa jokaisen koneen käytäntöjä aiempien lentojen perusteella. Oman turvallisuutensa lisäksi matkustaja voi vaarantaa myös muiden turvallisuuden: hätätilanteessa kaikkien tulisi tietää, miten toimitaan.

Vaikka matkustaisitkin usein samalla lentoyhtiöllä ja konetyypillä, ei puhelimen näppäily tai lehden lukeminen ole kohteliasta turvallisuusohjeiden aikana. Jokainen matkustaja voi kuvitella miltä tuntuisi tehdä työtään asiakkaiden seisoessa edessä katsomatta ja kuuntelematta.

Monet lentoyhtiöt ovat pyrkineet herättämään matkustajien huomion tekemällä erikoisia turvallisuusvideoita, joissa on käytetty tehokeinona esimerkiksi huumoria tai katseet vangitsevia maisemia. Persoonallisimmilla turvaohjevideoilla on nähty muun muassa elokuvahahmoja, tanssiesityksiä ja koomikoita.

Älä unohda käytöstapoja myöskään siinä vaiheessa, kun matkustamohenkilökunta kulkee käytävää pitkin keräten roskia. Kincaid kertoo verensä kiehuvan tilanteessa, jossa matkustaja ojentaa roskansa lentoemännälle yhdellä kädellä keskeyttämättä muita toimiaan kuten tietokoneen naputtelua – ja nostamatta edes katsettaan.

Kincaid kehottaa kaikkia vähintäänkin nostamaan katseensa ja hymyilemään henkilökunnalle ja opettamaan yksinkertaisen, mutta ilahduttavan tavan myös jälkikasvulleen.

Lue myös: Lentoemännän suorat sanat: tämä matkustajien yleinen unohdus tuntuu törkeältä tempulta

Lähde: Huffington Post
Kuva: Istockphoto

Päivitetty: 6.11.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 2,67 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia