Kuva: Shutterstock
Mitä lentokoneesta saa viedä mukanaan?

Mitä lentokoneesta saa napata mukaan? Katso mitä pidetään varastamisena – ja mikä on vapaata riistaa

Täyden palvelun lennoilla matkustajille jaetaan erilaisia tuotteita ja apuvälineitä. Mitkä näistä saa viedä kotiin?

1. Business-luokan ”selviytymispaketit”

Korkeammissa matkustamoluokissa jaetaan usein pieniä toilettipakkauksia, joissa voi olla esimerkiksi hammasharja, silmälaput ja sukat. Parhaimmillaan mukana on myös pesutuotteita. Nämä pakkaukset saa aina ottaa mukaan lennolta, sillä ne on tarkoitettu ikään kuin lahjaksi matkustajalle.

2. Kuulokkeet

Lentokoneissa jaetut kuulokkeet jakautuvat kahteen kastiin. Pieniä nappikuulokkeita käytetään vain kerran, kun taas pään yli meneviä isommat kuulokkeet siirtyvät käytön jälkeen seuraavalle. Näitä ei siis ole tarkoitettu matkustajille kotiin vietäviksi.

Lentokoneen kuulokkeiden nappaaminen mukaan ei yleensä ole kannattavaa siitäkään syystä, että ne harvoin sopivat esimerkiksi puhelimeen. Osa lentoyhtiöistä ei tarjoa kuulokkeita ilmaiseksi, vaan matkustajan on joko otettava mukaan omat tai ostettava ne koneesta.

Kuva: Inka KhanjiSaako lentokoneesta ottaa kuulokkeet mukaan?
Lennoilla jaettavia nappikuulokkeita ei kierrätetä eteenpäin.

3. Viltit

Kaukolennoilla monet lentoyhtiöt tarjoavat matkustajille muovisuojaan pakattuja vilttejä lämmikkeeksi. Vilttiä on tarkoitus käyttää vain lennolla ja jättää se sitten omalle paikalle. Lennon jälkeen viltit kuljetetaan pesulaan, jossa ne pakataan jälleen uutta lentoa varten.

4. Matkustamolehti

Lähes kaikilla lentoyhtiöillä on oma lehti, joka löytyy istuimen edessä olevasta säilytystaskusta. Yleensä lehden ottaminen mukaan on sallittua, mutta asian voi aina tarkistaa matkustamohenkilökunnalta. The Telegraphin mukaan matkustamolehtiä keräävä bloggaaja otti lentoyhtiöihin yhteyttä selvittääkseen asian, ja kaikki viestiin vastanneet yhtiöt vahvistivat lehtien olevan ilmaisia. Näin kommentoivat esimerkiksi Singapore Airlines ja Malaysian Airlines.

5. Ruoka

Jos et jaksa syödä lentokoneateriaa kokonaan, voit ottaa mukaan esimerkiksi hedelmän, jälkiruoan tai avaamattoman juoman. Huomioi kuitenkin, mihin olet matkustamassa. Tietyissä maissa EU:n ulkopuolella on äärimmäisen tiukat elintarvikkeisiin ja kasveihin liittyvät tullisäännöt, jotka voivat tuoda mojovat sakot.

Kuva: Inka KhanjiSaako lentokoneesta viedä ruokaa?
EU:n ulkopuolelle matkustettaessa kannattaa tarkistaa, mitä ruokatuotteita saat viedä maahan.

Tiesitkö, että nälkäisimmät matkustajat voivat kysyä mahdollisuutta saada ylimääräinen ateria? Tämä koskee tietysti vain lentoja, jossa lipun hintaan kuuluu ruokatarjoilu.

6. Astiat ja ruokailuvälineet

Kertakäyttöiset ruokailuvälineet voi halutessaan napata mukaan, jos niille arvelee olevan käyttöä. Jos aterimet ja astiat ovat kuitenkin sellaisia, joita voi käyttää uudestaan, älä sujauta niitä laukkuusi. The Telegraphin mukaan Virgin Atlantic -lentoyhtiön business-luokassa lentokoneen muotoiset suola- ja pippurisirottimet katoavat usein matkustajien mukana. Niiden pohjaan on jopa painettu sanat ”pinched from Virgin Atlantic” eli pihistetty Virgin Atlanticilta.

7. Oksennuspussi

Istuimen säilytystaskusta löytyy aina paperinen pussi, jota voi käyttää esimerkiksi matkapahoinvoinnin iskiessä. Erikoisempaa on, että jotkut jopa keräilevät eri yhtiöiden pusseja. Ne kuuluvat matkustajille ja niitä voi huoletta ottaa mukaan.

8. Pelastusliivit

Jokainen varmasti ymmärtää, ettei pelastusliivejä saa viedä lentokoneesta. Yllättäen sitäkin kuitenkin tapahtuu toisinaan matkustajien havitellessa erikoista matkamuistoa. Lentokoneissa onkin suoritettava säännöllisiä tarkastuksia, joilla varmistetaan riittävä pelastusliivien määrä.

Lue myös: Tiesitkö jo? Tämän yleisen tuotteen nappaaminen mukaan hotellihuoneesta on rikos

Lähde: The Telegraph
Kuvat: Shutterstock, Inka Khanji

Päivitetty: 3.5.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (13 votes, average: 1,38 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia