Kuva: Inka Khanji
Ruokatuotteiden tuominen maahan voi olla kallis virhe

Varo tätä viatonta eväsmokaa lennolla – tietämättömyys voi tuoda matkustajalle jättisakot

Vääränlaiset eväät voivat tuoda matkailijalle kalliit sakot.

Varo mitä tuot maahan

Moni lentomatkustaja on saattanut joskus napata joko kotoa tai lentokoneessa tarjoillulta aterialta pienen välipalan laukkuunsa. Harva tulee edes ajatelleeksi, miten vakavia seurauksia omilla eväillä saattaa olla tullissa.

Yhdysvalloissa on kuohuttanut tapaus, jossa Pariisista takaisin Yhdysvaltoihin palannut matkustaja kärähti tullin satunnaistarkastuksessa omenan maahantuomisesta. Coloradosta kotoisin oleva nainen oli sujauttanut Delta Air Linesin lennolla matkustamohenkilökunnan jakaman omenan laukkuunsa.

Uutissivusto KDVR:n mukaan yksinkertaisesta eväsmokasta tuli harmillisen kallis: matkustaja sai 500 dollarin eli reilun 400 euron sakot, koska hedelmää ei oltu tullattu.

– Virkailija kysyi, oliko matkani Ranskaan ollut kallis. Vastasin kyllä. Virkailija sanoi, että siitä oli tulossa vielä paljon kalliimpi 500 dollarin sakkojen takia, kertoo coloradolaisnainen.

Matkustaja on kritisoinut saamaansa kohtelua julkisesti ja toivonut, että lentoyhtiö olisi varoittanut matkustajia hedelmiin liittyvistä riskeistä. Erityisen raivostuttavana nainen pitää sitä, että tulli näki omenan olevan lentoyhtiön logolla varustetussa muovipussissa.

Sekä Delta että tulli ovat kieltäytyneet kommentoimasta yksittäistä tapausta amerikkalaismedioille. Lentoyhtiön edustaja on kuitenkin muistuttanut matkustajia noudattamaan Yhdysvaltojen tulli- ja rajavartiolaitoksen ohjeistusta.

Elintarvikkeisiin ja kasvituotteisiin liittyvien tullisääntöjen tarkoituksena on estää eläin- ja kasvitautien leviäminen maiden välillä.

Tarkista aina paikalliset säännöt

Jos harkitset matkustavasi tuoretuotteiden kanssa, selvitä aina kohdemaan käytännöt. Yhdysvallat ja Australia ovat esimerkkejä maista, joissa elintarvikkeiden ja kasvien tuontiin suhtaudutaan erityisen tiukasti.

Hedelmien tuonti ulkomailta voi olla ongelmallista myös Suomessa, mikäli kyseessä on EU:n ulkopuolinen maa. Pääsääntöisesti elintarvikkeita ja hedelmiä voi tuoda vapaasti kaikista EU-maista. Eläinperäisiä elintarvikkeita voi tuoda myös tietyistä EU:n ulkopuolisista Euroopan maista kuten Norjasta ja Sveitsistä.

Tullin verkkosivuilta löytyy tietoa Suomeen ulkomailta tuotavien elintarvikkeiden ja kasvituotteiden rajoituksista.

Lue myös: Matkailija, ole tarkkana mitä tuot tuliaiksi – lue tullin ohjeet

Lähde: KDVR, Tulli
Kuva: Inka Khanji

Päivitetty: 25.4.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (4 votes, average: 3,50 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia