Kuva: Shutterstock
Muutokset lentolippuihin ovat kalliita

Miksi lentolippuihin on niin kallista tehdä muutoksia? Tässä selitys

Matkasuunnitelmia ei yleensä voi muuttaa ilmaiseksi, mutta sille on olemassa hyvä syy.

Lentolippuja voi usein muuttaa lisämaksusta

Olet ehkä joskus ostanut lentolipun, mutta huomannut suunnitelmien muuttuessa, että et pääsekään käyttämään sitä. Peruutusehtojen tiukennuttua ensimmäinen ajatus saattaa olla päivämäärän vaihtaminen tai lipun myyminen tai antaminen jollekin toiselle.

Aina muutosten tekeminen lippuun ei kuitenkaan ole kannattavaa lentoyhtiöiden perimien muutoskulujen takia. Lisäksi matkustuspäivän muuttuessa lipun hinta voi nousta dramaattisesti.

Matkustajan nimen muuttaminen Finnairin lentolippuun maksaa vuoden 2020 hinnaston mukaan 75–200 euroa lähtö- ja kohdemaasta riippuen. Kaikkiin lipputyyppeihin muutosta ei voi tehdä. Lipun muuttamisen standardikulu on 25 euroa, johon lisätään mahdollinen hintaero päivämäärän muuttuessa.

Norwegian puolestaan veloittaa nimenmuutoksesta 60 euroa lyhyemmillä lennoilla ja 100 euroa kaukolennoilla. Kulut lipun päivämäärän muuttamisesta ovat samat, mutta niihin lisätään vielä mahdollinen hinnan erotus. Lentoyhtiö SAS:lla kaikkien lippuihin tehtyjen muutosten hinnat alkavat 65 eurosta.

Lisäksi lentoyhtiöillä on usein oma hinta nimen korjaamiselle. Tämä palvelu on tarjolla matkailijoille, jotka ovat vahingossa kirjoittaneet oman nimensä tai toisen henkilön nimen väärin. Esimerkiksi Finnair veloittaa tästä 30 euroa. Tiesitkö, että joskus toisen nimen puuttuminen voi tuoda ongelmia?

Lentoyhtiöiden muutoskulut koskevat vain niitä matkailijoita, jotka ovat tehneet varauksen suoraan lentoyhtiöltä. Jos lippu on varattu kolmannelta osapuolelta, on matkustaja nettimatkatoimiston hinnaston armoilla. Tällöin joudut maksamaan sekä lentoyhtiön että matkatoimiston muutospalveluista.

Kuva: ShutterstockMuutokset lentolippuun
Varaudu lisämaksuihin, jos matkasuunnitelmiisi tulee muutoksia.

Nykyään lähes kaikki lentoyhtiöt myyvät monia eri lipputyyppejä, joista halvimpiin ei välttämättä voi tehdä mitään muutoksia. Nämä ovat niin kutsuttuja säästölippuja, joihin ei sisälly matkatavaroita tai aterioita.

Kalleimpiin lipputyyppeihin voi puolestaan usein tehdä muutoksia ilman minkäänlaisia lisämaksuja. Tarkista lippusi peruutusehdot jo varausta tehdessä.

Lentoyhtiöt suojelevat itseään perimällä muutoskuluja

Miksi kulut sitten ovat olemassa? Matkailusivusto Traveller.com.au selittää yksinkertaisen syyn: lentoyhtiöiden ja matkatoimistojen on suojeltava liiketoimiaan mahdollisilta pimeiltä lippumarkkinoilta.

Jos kaikkiin lentoihin saisi tehdä muutoksia ilmaiseksi tai hyvin pienin kuluin, avaisi se markkinat lentolippujen kirpputorille. Kuka tahansa voisi ostaa nipun tarjouslippuja ja myydä ne myöhemmin eteenpäin voitolla hintojen noustessa.

Lentoyhtiöiden nykyinen käytäntö tarkoittaa sitä, että lentolippujen myyminen eteenpäin on harvoin kannattavaa. Muutaman kympin säästön takia monikaan ei ostaisi lippua toiselta henkilöltä ja näkisi vaivaa tehdäkseen muutoksia lippuun.

Kannattaa huomioida, että monet lentoyhtiöt tarjoavat mahdollisuuden peruuttaa lennon tietyn tuntimäärän sisällä. Esimerkiksi SAS:n lennon voi peruuttaa ilmaiseksi 24 tunnin sisällä varauksen tekemisestä. Norwegianin liput voi peruuttaa ilmaiseksi neljän tunnin ajan.

Lue myös: Tähän armottomaan mokaan on helppo langeta – yksi sääntö, joka jokaisen lentomatkustajan tulisi tietää

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 23.1.2020

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (2 votes, average: 2,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia