Suomen suurin matkablogiyhteisö

Millainen on hyvä (matka)blogi?

IMG_0500

Rantapallolla on tällä hetkellä käynnissä kysely aiheesta ”millainen on hyvä matkablogi”.

Sain tästä Rantapallon kyselystä inspiraatiota ajatuksieni julki tuomiseen myös täällä blogin puolella. Tänään siis luvassa hieman asiaa siitä, mikä saa minut lukemaan blogeja ja miksi. Teksti käsittelee pääosin matkablogeja, mutta nämä toteamukset päätyvät toki myös muihinkin blogeihin.

Tässä vaiheessa pyytäisinkin mahdollisimman montaa teitä lukijoista vastaamaan ko. kyselyyn, sillä vastaaminen auttaa meitä matkabloggaajia kehittämään blogejamme entistä paremmiksi. Palkinnoksi arvotaan vastanneiden kesken viisi risteilylahjakorttia.

Nyt sitten itse aiheeseen. Olen itse bloggaaja, mutta olen myös (matka)blogien suurkuluttaja. Mitä blogeihin tulee, minulla on muutama selkeä juttu joka pitää kiinnostukseni yllä ja näinollen tekee minusta lojaalin lukijan. Arvostamiani asioita on pääosin neljä: Sisälö, kirjoittajan persoona, ulkoasu ja kuvat. Monet niistä ovat päällekkäisiä ja niiden lokeroittaminen oli hieman hankalaa – käsittelen ne silti tässä tekstissä omina kohtinaan.

Sisältö

Hyvän matkablogin tunnusmerkki on tietenkin sen sisältö. Eikä pelkästään matkablogin, vaan myös kaikkien lukemieni blogien. Tämä on ensimmäinen kohta, melko itsestään selvä sellainen ja kohdista ehdottomasti se tärkein. Hyvä sisältö tarkoittaa itselleni kiinnostavia matkakohteita, hyviä näkökulmia sekä aiheeseen liittyviä pohdintoja ja mielipiteitä. Kohde-esittelyt ovat toki kiinnostavia, mutta odotan lukemiltani blogeilta myos erilaisia, kantaaottavia näkökulmia ja pohtiviakin tekstejä. Luonnollisesti, myös itseani kiinnostavat kohteet tekevät blogista mielenkiintoisen ja usein etsinkin niistä matkavinkkejä sekä inspiraatiota. Esimerkiksi Aasiaan ja ilmailuun liittyvät blogit ovat lukulistallani kovin suosittuja. (Terkkuja Veeralle!)

Hyvin kirjoitettu teksti tekee lukemisesta miellyttävää, vaikka harva bloggaaja kieliopillisesti täydellistä suomea kirjoittaakaan. Eikä tarvitsekaan, en sitä todellakaan väitä, mutta hyvin jäsennelty ja sujuva teksti on kivaa luettavaa ja tietysti mitä vähemmän kirjoitusvirheita tekstissä on, sen parempi. Tosin sanottakoon, että matkablogeissa olen törmännyt melkein poikkeuksetta hyviin teksteihin niin kieliopillisesti kuin sisällönkin kannalta.

Matkablogien maailmassa on myös ollut keskustelua siitä, miten paljon matkabloggaajan täytyy matkustaa pitääkseen blogin virkeänä ja tasokkaana. Olen sitä mieltä, että matkabloggaajalle muutama matka vuodessa on ei tietysti määränä ole kovinkaan paljon, mutta jos kyseinen bloggaaja käsittelee matkailun ilmiöitä pohtivina teksteinä tai esimerkiksi kuluttajan näkökulmasta, blogi voi toimia. Vähäinen reissujen määrä ei välttämättä saa kiinnostustani lopahtamaan, jos sen korvaa muulla laadukkaalla mutta asiaan liittyvällä sisällöllä. Toki on hyvä, jos bloggaaja reissaa paljon ja jakaa siten kokemuksiaan.

Kirjoittajan persoona

Sisällön tekee mielenkiintoiseksi myos itse kirjoittajan persoona. Olenkin aina sanonut, että luen blogeja siksi, että niissa tulee hyvin esille kirjoittajan henkilökohtaiset kokemukset. En juurikaan lue matkalehtia (mitä nyt joskus ostan Conde Nast Travelerin), juurikin siitä syystä etta luen mielummin henkilokohtaisempaa ja persoonallisempaa tekstiä. Minua kiinnostavat myös rehelliset arviot kohteista, hotelleista sekä lentoyhtiöistä. Täten luen blogeja, jotka yhteistyökuvioista huolimatta ovat luotettavia lähteita mitä esimerkiksi hotellien arvosteluihin tulee. Näissä blogeissa ollaan rehellisiä ja kerrotaan, jos jokin juttu ei toiminut niinkuin odotettiin mutta annetaan myös hyvää palautetta sen ollessa paikallaan. Tästä hyvänä esimerkkeinä ovat Annan hyvät ja rehelliset arvostelut.

Itselläni on aika vaativa suodatin itsestäni otetuille kuville (kuvista enemmän seuraavassa kohdassa), jotka päätyvät blogiin. En käytä omia kuviani läheskään jokaisessa postauksessa, mutta yritän melko säännöllisesti laittaa muutaman että blogini lukijat saavat hieman käsitystä siitä, kuka blogin takana on.

2014-07-04

Mielestani jokaisen bloggaajan tulee myos antaa itsestaan julki edes hieman. En suinkaan tarkoita sitä, että kaikki parisuhde- ja perhekuviot varsinkaan matkablogeihin kuuluisivat. Mielestäni lukijan on kuitenkin mukava tietää jotain pientä bloggaajasta, oli se sitten hieman salaperäistä tai enemmän suorasukaisempaa informaatiota. Bloggaaja kun on parhaimmillan vähän kuin kaveri, jonka mielipiteisiin luotetaan ja jota kuunnellaan. Blogi, joka ei paljasta sen kirjoittajasta yhtään mitään, ei ole itselleni kovinkaan mielenkiintoinen.

Oma periaatteeni on se, etten julkaise juurikaan mitään esimerkiksi perheestäni. Poikaystäväni on silloin tällöin esillä, mutta melko pintapuolisesti. Itsestäni voin kirjoittaa asioita, niin olen tehnytkin, mutta ne syvällisimmät mietteet jätän netin ulkopuolelle.

Ulkoasun merkitys

Vaikka sisältö ja persoona ovatkin tärkeässa roolissa, olen sita mielta että myös ulkoasu ratkaisee lukijoiden houkuttelemisessa. Oikeastaan, se ratkaisee hyvinkin paljon. Itse peräänkuulutan selkeää blogipohjaa, josta on helppo löytää tiensa vanhempiin postauksiin seka tietenkin tuoreimpiin postauksiin. En jaksa klikkailla montaakaan linkkiä löytääkseni tietäni itse postaukseen. Värimaailma painaa myos jonkin verran, ja pidänkin kovasti selkeistä väreistä. Blogit, joissa (mahdollisesti kirkkaatkin) värit hyppivat silmille ovat usein hieman epäselkeitä enkä jaksa niitä lukea ellei sisältö ole erityisen hyvää. Vaalea värimaailma helpottaa lukemista ja tuo postaukset ja niiden sanoman pääosaan.

Kuvat

Sitten kuviin ja niiden merkitykseen. Matkablogit on blogigenre, joka elää kuvien kautta. On mielestani tärkeää, että kuvat ovat laadukkaita ja isoja. Näin niitä on helpompi katsella ja niiden kautta voi eläytyä postaukseen ja itse kohteeseen. Ei kuvien tarvitse ammattilaistasoa olla, mutta laadukkaita ja mietittyja kuitenkin. Sitä arvostan. Tosin hyvä kuva voi olla tänä päivanä myos iPhonella tai vastaavalla napattu, ei siihen välttämattä järkkäriä tarvita.

Lyhyesti tiivistettynä, hyvä matkablogi on mielestäni yhdistelmä laadukasta sisaltoä (teksti ja kuvat), selkeää ulkoasua seka kirjoittajan persoonaa. Tämä lopputulema tuskin on kenellekään mitenkään maatamullistava, silla uskon että aika moni bloggaaja ja blogien lukija ajattelee asiasta kanssani melko samalla tavalla. Tätä kirjoittaessani huomasin, etten usein itsekään onnistu täyttämään kaikkia ”vaatimuksiani” hyvälle blogille. Esimerkiksi blogiin päätyvien kuvien muokkaaminen jää joskus puolitiehen. On joskus hyvä tehdä tallaista listaa, josta näkee myös hyvin omia virheitään bloggaajana.

Mitenkäs teillä, millasia blogeja tykkäätte lukea? Samanlaisia ajatuksia?

Previous Post Next Post

You Might Also Like

31 Comments

 • Reply Merja maanantai, marraskuu 3, 2014 at 14:19

  Luen paljon blogeja, enimmäkseen matkablogeja mutta jonkun verran myös muoti-ja lifestyleblogeja. Tärkeimmät kriteerit tulivatkin jo tuossa postauksessasi esille eli mielenkiintoinen sisältö ja hyvät kuvat höystettynä bloggaajan persoonalla. Henkilökohtaisia asioita ei tarvitse tuoda esille mutta kiva tietää kuka niitä tarinoita kirjoittaa ja miksi. Uusista blogeista katson melkein ensimmäisenä kohdan ”about”, seuraavaksi katson kuinka kauan blogia on pidetty (toisarvoinen asia mutta jostain syystä kiinnostava 🙂 ja jos matkablogeissa on listattu käydyt maat, niin kurkkaan senkin mielenkiinnosta. Hyvä blogi on kuin kirja, sen parissa viihtyy ja voi kokea elämyksiä. Yksi lisä minulla näin blogin lukijan näkökulmasta vielä on, että kiva jos kommentteihin saa jotain vastakaikua. Sinä jaksat uutterasti vastata kaikille, hatun nosto sille 🙂

  • Reply Lena / london and beyond tiistai, marraskuu 4, 2014 at 12:01

   Kiva kuulla, että kommenttien vastaamista arvostetaan. 🙂 Itse koen todella tärkeäksi vuorovaikutuksen lukijoiden kanssa. On mielenkiintoista vaihtaa ajatuksia ja keskustella kommentoijien kanssa, se on tämän homman suola. Mutta toki myös kohteliasta – onhan kommentoija käyttänyt aikaansa vastaamiseen.

   Minulla on samanlainen cocktail nuo lukemani blogit. Mukaan mahtuu niin matka- kuin lifestyleblogejakin. Jopa perheblogeja. Ei sillä genrellä niin väliä, kunhan mielenkiintoista juttua tulee. Esimerkiksi tuo lifestyle-kategoriakin on niin laaja, että siihen mahtuu jos jonkinmoista 🙂 Mutta ne kuvat ja sisältö, ne on tärkeitä.

   Ja kiitos paljon tuosta mainitsemastasi ”about” kohdan tärkeydestä – pitääkin käydä tsekkaamassa että omat tiedot on ajan tasalla. 😉 tosi hyvä huomio! Ja ehkä kopsaan tuon ”käydyt maat” listan myös kommentistasi – se olisi mielenkiintoista toteuttaa ja lisätä about-kohtaan. Paljon hyviä juttuja!

 • Reply Pirkko / Meriharakka sunnuntai, marraskuu 2, 2014 at 14:21

  Vaikkakin itsekin matkablogia kirjoitan, niin lukijana olen tyyppiä tieon etsijä, eli aika vähän luen blogeja tyyliin kaikki mitä joku julkaisee, vaan enemmän siten, että kun olen jonnekin menossa tai suunnittelen meneväni, niin haen aiheesta tietoa ja usein päädyn blogiin hakiessani tietoa ”yli mainostekstin”. Mutta toki jos vaikka (melko äskettäin löytämässäni) FBkin Reissupostauksissa on mielenkiintoisia aiheita niin tsekkaan nekin. Kuvista janniiden tärkeydestä puhutaan paljon, mutta itse kyllä etsin tekstiä, asiaa, enemmän kuin vain kauniita kuvia. Jos kuvia on tosi paljon niin, että asian löytäminen menee työlääksi, niinsaatan jatkaa hakemista, eli jättää jutun sikseen. Vaikka ne kuvat olisivat miten hienoja tahansa!

  • Reply Lena / london and beyond maanantai, marraskuu 3, 2014 at 12:06

   Pirkko, tuo on hyvä lisäys tähän postaukseen tulleisiin vastauksiin tuo tiedon etsiminen. Se on hyvin totta, että moni etsiin tietoa matkakohteista blogien kautta. Sen huomaan esimerkiksi omia statsejani katsellessa, sillä Tallinna-hakusanoilla tullaan paljon blogiin googlesta.

   Yleensä googlaan matkakohteeni myös ennen reissua, ja etsin mitä blogeissa mahdollisesti on paikasta sanottavana. Seuraamissani blogeissa painaa enemmän sitten ne kuvat ja ulkoasu, mutta usein tietoa etsiessä niinsanotusti ”tyydyn vähempään” eikä se ulkoasu niin väliksi jos etsimäni löytyy 🙂

 • Reply Anna / Tämä matka-blogi torstai, lokakuu 30, 2014 at 19:23

  Sisäkkäisten kommenttien määrä on rajattu, mutta Lucky Traveller Merjalle kommentti liittyen tekstiisi:

  ”Koska olen toiminut pitkään yritysmaailmassa, on ihan pakko kysyä: miksi ihmeessä he sitten antaisivat ilmaisia tai puoli-ilmaisia yöpymisiä, jos he eivät ymmärrä mistä on kysymys eivätkä halua hyötyä siitä mitään? Ihan hyvää hyvyyttäänkö, kun joku älyää vaan pyytää?”

  Kommenttisi liittyy kohtaan, jossa vastasin Annikalle. Hän epäili että kukaan ”täysjärkinen hotellin ei omistaja jätä ”halpaa mainontaa” käyttämättä siinä mielessä, ettei haluaisi juuri sen hotellista varmasti julkisesti kirjoittavan bloggaajan viihtyvän paikassa erityisen hyvin…”

  Vastaus: En tiedä mitä teen yritysmaailmassa, mutta selvästi et työskentele hotellisellaisessa.

  Olen käynyt kymmenissä hotelleissa yöpymässä maksuttomasti (ilmaisia lounaita ei ole, on vain maksuttomia).
  Asiat sovitaan, kuten olen jo selittänyt, jossain ihan muualla kuin suorittavalla tasolla. Korostan, että kun saavun hotelliin, en odota saavani mitään extraa.

  Vääntelet asiat erilleen toisistaan. Etukäteen sovittu blogiyhteistyö on selvästi sovittu case, jossa minä yövyn maksuttomasti ja arvostelen hotellin sovitusti. Tässä ei liene epäselvää. Kumpikin hyötyy.

  Se, että hotelli jotenkin erityisesti varmistaisi bloggaajan viihtyvän erityisen hyvin paikassa, on taas joidenkin bloggaajien toiveuni ja usean lukijan oletus. Todellisuutta se ei ole.

  Bloggaaja saa niin toivoessaan, normaalin yritysesittelyn ja kierroksen hotelllin tiloissa. Tämä kaikki on myös normaalin hotelliasukkaan saatavissa, jos pyytää.

  En tajua, mitä järkeä olisi toimia niin, että bloggaaja ”viihtyisi paikssa erityisen hyvin”. Ajatteletko todella, että yhden bloggaajan huomioiminen muita asiakkaita paremmin olisi hyvää liiketoimintaa.

 • Reply Sinna Viertola torstai, lokakuu 30, 2014 at 08:53

  Yksi oleellinen juttu on kielen oikeellisuus, vaikka juttu olisi kuinka antoisa sisällöltään ja kuvatkin hyviä, niin surkeasti väärinkirjoitettu kieli – oli se mikä tahansa – on oikeasti masentavaa luettavaa. Eiköhän tänä päivänä jokaiselle löydy oikolukuohjelma käyttöönsä, sen käyttö vähentäisi ainakin osittain välillä erittäinkin huolimatonta kirjoittelua. Enkä kohdista tätä nyt keneenkään tiettyyn bloggaajaan, se on vain selkeästi yksi juttu, miksi blogi voi napsahtaa kiinni. Arvostakaa lukijaa sen verran, että teksti on oikein! Samaa matraa hokisin mysö painetun tekstin kirjoittajille.

  Rakastan matkajuttuja, joista saa poimittua jotain kivaa omillekin reissuille – siis niitä pikku detaljeja kaipaan (etenkin hyvät näköalapaikat). Se että kerrotaan, että kävin siellä ja siellä ei vielä lukijalle avaa käytyä paikkaa sen enempää. Toki hyvät kuvat kertovat enemmän kuin pitkäkin teksti, mutta kyllä ne yhdessä luovat hyvän kokonaisuuden. Hyvät vinkit ovat aina tarpeen omia matkoja suunnitellessa, ja eihän niitä tarvitse lukea, jos ei niistä ole kiinnostunut! Tänä päivänä toki netti on pullollaan vaikka mitä hotellintyrkyttäjää, mutta omakohtaiset kokemukset ovat aina plussaa tuolla nettiviidakossa seikkaillessa.

  • Reply lena torstai, lokakuu 30, 2014 at 13:00

   Sinna, iso kiitos hyvistä huomioistasi!

   Olen aivan samoilla linjoilla tuon kielen kanssa. Aika nopeasti karsin joukosta ne blogit, joissa kirjoitusvirheitä vilisee. Toki jokainen meistä bloggaajista tekee virheitä, itsekin aivan varmasti, mutta näiden yksittäisten virheiden sijaan se tekstin sujuvuus ja luettavuus painaa ja paljon. Tai sitten jos niitä virheitä tosiaan vilisee lauseissa. Ja tämä sääntö toimii ihan kaikille kirjoittajille, totta sekin. 🙂

   Matkajutuista tällä netissä on hauska poimia vinkkejä omille reissuille, juuri tuon henkilökohtaisen fiiliksen takia. Matkakertomukset ovat toki ok, mutta joku pikku detalji piristää postausta kummasti ja antaa lukijalle kipinän mahdollisesti matkata samoille seuduille. Tästä hyvänä esimerkkinä Kaukokaipuu-blogin Nellalta saamani Lido-vinkki Venetsiaan. Eli ne henkilökohtaiset jutut ovat ehdottomasti hyviä ja mielenkiintoisia ja saavat minut palaamaan blogiin – muutehan voisi aina ostaa matkailuun liittyvän lehden ja lukea sitä. 😉 Se mielestäni suuri ero lehden ja blogien välillä, blogien hyväksi.

 • Reply Anna / Tämä matka-blogi keskiviikko, lokakuu 29, 2014 at 20:38

  Sisäkkäisten kommenttien määrä on näköjään tässä rajattu, mutta Annikalle vielä kommentti liittyen tekstiisi:

  ”Sellanen lisäys vielä, että vaikka matkabloggaaja ei respan henkilökunnan kanssa sovi erikoishinnoittelusta, on mun mielestä naurettavaa kuvitella, ettei hotellin johto ottais asiaa mitenkään huomioon asiakaspalvelussa noin muuten. Ei kai kukaan täysjärkinen hotellin omistaja jätä tuollaista ”halpaa mainontaa” käyttämättä siinä mielessä, ettei haluaisi juuri sen hotellista varmasti julkisesti kirjoittavan bloggaajan viihtyvän paikassa erityisen hyvin…

  Millanen liikemies ei ota asiaa huomioon?”

  Vastaus: Hyvin moni.

  Voit väännellä ja käännellä tätä asiaa oman kokemuksesi pohjalta miten haluat.
  Oman kokemukseni pohjalta muotoilisin niin, että monikaan ei vielä ymmärrä tämän ”halvan mainonnan” ideaa.

  Kirjoitat myös : ”Mielestä nyt vaan on tylsä lukea hotelliarvosteluja jostain random hotellista maailmalla, jonne en kuitenkaan ole suuntaamassa. Yhteistyökuviot nyt ei ainakaan houkuttele lukemaan niitä arvosteluja yhtään sen enempää. Toisaalta kyllä jos suunnittelisin matkaa jonnekin, jossa tietäisin jonkun suomalaisen bloggaajan hiljattaen majaillaan, varmaan tsekkaisin myös niitä hotellivinkkejä.

  Vastaus: Ignooraa hotelliarvostelut. Ei postauksia ole pakko lukea. Jos tiedät että olen käynyt Balilla ja haluat vinkkejä sinne, niin tiedät mistä niitä saa 😉

  • Reply lena torstai, lokakuu 30, 2014 at 06:51

   Mun moka tuo kommenttien rajaus, en ole saanut sita kommenttien maaraa lisattya! Yritan korjata asiaa.

   Hyvia pointteja oli molemmilta tassa keskustelussa. On luonnollista, etta monien mielessa pyorii tuo yhteistyon vaikutus hotelliarvosteluin. Omassa mielessani myos, tietenkin. Siksi olenkin aika tarkka mita arvosteluita luen, tai ainakin mihin luotan. Uteliaisuudesta luen kaikki, mutta kritiikittomat jutut jatan omaan arvoonsa. Riippuu paljon bloggaajasta ja kirjoittajasta miten asia hoidetaan. Tama ei ole tietysti vain blogien ongelma, vaan myos lehtien ja muiden matka-alan julkaisujen vaikkakin se haloo yhteistoista ja sponsoroinneista on usein blogien kohdalla suurin. Olisin kiinnostunut lukemaan tutkimuksia / blogipostauksia aiheesta bloggaajat ja sponsirointi / yhteistyot, etenkin matkablogien osalta.

   Jos tiedatte yhtaan niin saa laittaa linkkia tulemaan!

  • Reply Lucky Traveller Merja torstai, lokakuu 30, 2014 at 16:42

   Koska olen toiminut pitkään yritysmaailmassa, on ihan pakko kysyä: miksi ihmeessä he sitten antaisivat ilmaisia tai puoli-ilmaisia yöpymisiä, jos he eivät ymmärrä mistä on kysymys eivätkä halua hyötyä siitä mitään? Ihan hyvää hyvyyttäänkö, kun joku älyää vaan pyytää?

 • Reply Lucky Traveller Merja keskiviikko, lokakuu 29, 2014 at 15:59

  Mielenkiintoinen kysymys! Luen itse niin matka- kuin muitakin blogeja, sekä kotimaisia että ulkolaisia. Itselleni teksti on yhtä tärkeä kuin kuvat. Ei toista ilman toista. Persoona saa näkyä, mutta ei ollenkaan niin konkreettisesti kuin lifestyle-blogeissa.

  Maksetut arvostelut (rahana tai ilmaisena lentona tai hotelliyöpymisenä) kiinnostavat harvoin ja ajavat ainakin minut pois useimmista blogeista, jotka perustuvat pääasiassa näihin. Eli matkailijan omat aidot ja rehelliset kokemukset ovat paljon mielenkiintoisempia.

  Omien hotellipostaukseni suosio on yllättänyt minut, mutta johtuneeko suosio juuri siitä, että ne eivät ole maksettuja?

  Entä blogi, jonka kirjoittaja matkustaa kerran tai kaksi vuodessa? Ehkä lifestyle-blogi olisi silloin sopivampi genre. Tietysti, jos maksaa matkansa itse, ei voi ihan joka kuukausi matkustaa.

  Onneksi blogeissa on niin valtavasti erilaisia, jokaiselle löytyy varmaan ne omanlaisensa suosikit!

  • Reply lena torstai, lokakuu 30, 2014 at 06:54

   Hyva pointti Merja, tuo etta kuvat ja sisalto tukevat toisiaan. Totta tosiaan niiden molempien pitaa olla kunnossa, etta mielenkiinto sailyy.

   Kuten olen tassa ketjussa todennut, maksetut arvostelut eivat ole sinaansa itselleni turn off, kaikki riippuu siita miten asia bloggaajan puolelta hoidetaan. Tassa olen tarkka – kuten sanoin, aika akkia kritiikiton palaute paistaa lapi. Tosin nykyaan naista yhteistoista on ollut niin paljon puhetta, etta ihan mielenkiinnosta luen noita arvostelujakin. Silla silmalla miten ne on toteuttettu. Mutta totta on se, etta hotellipostaukset tuuppaavat olemaan melko suosittuja. Miksi, tieda siita sitten. 🙂

   Kaikille loytyy tosiaan omat suosikkibloginsa, niita on talla hetkella niin paljon 🙂 Oli se sitten vahemman tai enemman matkaava reissublogi tai lifestyle, valinnan varaa loytyy reippaastikin!

 • Reply Jenna keskiviikko, lokakuu 29, 2014 at 12:40

  Itse kävin myös täyttämässä kyselyn ja samalla tulin pohtineeksi, mikä on hyvä matkablogi. Oletkin jo mainnut oleelliset hyvän matkablogin tunnusmerkit: persoonallinen ote, kirjoittajan persoona ja sisältö ovat tärkeät. Myös hyvät kuvat, totta kai. Itse en tykkää räikeistä yhteistyöpostauksista enkä read more-jutuista. Arvostan myös sitä, että blogista on helppo löytää tarinoita eri maista, kaupungeista yms. Luettavuus ja visuaalisuus ovat tärkeitä juttuja. All in all, hyvä matkablogi on monen tekijän summa. Ehkä kivoimmat matkablogit on sellaisia, joissa matkailijan oma mielipide ja intohimo matkustamiseen näkyy ja kuuluu.

  • Reply Lena / london and beyond keskiviikko, lokakuu 29, 2014 at 13:18

   Tämän postauksen kommenttien tarjoamaan materiaaliin pohjautuen olen vahvasti sitä mieltä, että hyvän blogin tunnusmerkit ovat hyvin simppelit ja pätevät suurimpaan osaan blogeista, olivat ne sitten matkablogeja tai muita. Eli sisältä, ulkoasu, persoona sekä laadukkaat kuvat 🙂 Noista saa toki asiaa kerrottua vaikka miten pitkän postauksen verran, mutta noin lyhykäisyydessään.

   Tuo intohimo matkailua kohtaan on ihan ehdoton juttu, sen pitää näkyä. Ja monessa lukemassani blogissa se näkyy. Tietysti mikä tahansa blogigenre hyötyy kirjoittajan intohimosta, mutta ehkä se matkailussa jotenkin korostuu? Ainakin näin itse sen ajattelen.

 • Reply Elina - Vaihda vapaalle keskiviikko, lokakuu 29, 2014 at 12:39

  Tätä pohdiskelua oli kiva lukea, kuten sun blogia yleensäkin! 🙂 Samoilla linjoilla mennään eli hyvää, persoonallista tekstiä ja laadukkaita kuvia. Niillä pääsee pitkälle. Haluan tietää jotain kirjoittajasta ja kuulla hänen mielipiteitään. Näillä perustein kirjoittelen omaa blogianikin.

  Hotelliarvosteluja en pahemmin jaksa lukea kuin ehkä korkeintaan nopeasti läpi kahlaten ellei kyseessä ole sitten joku tosi erikoinen hotelli.

  • Reply Lena / london and beyond keskiviikko, lokakuu 29, 2014 at 13:15

   Kiitos Elina, kiva kuulla että blogista tykätään 🙂 Persoona ja laatu sekä kuvissa että teksteissä, nämä lienevät nuo kaikistä tärkeimmät.

   Mielenkiintoinen tuo hotelli-postaus näkökulma, se on tullutkin jo esille tämän postauksen kommenteissa. Itse luen yleensä hotellijutut alusta loppuun hartaudella, sillä hotellit kiinnostavat mutta tietysti myös kirjoittajan huomiot. Niistäkin saa sitä persoonaa hieman esiin ja samalla on mielenkiintoista huomata, millainen ote kirjoittajalla on mahdollisiin sponsorijuttuihin. Kuten sanoin, arvostan kovasti rehellisyyttä ja aika monesti juuri nuo hotellijutut (joskin sponsoroidut) ovat niitä joista tuo rehellisyys käy ilmi 🙂

 • Reply Maarit Johanna keskiviikko, lokakuu 29, 2014 at 11:00

  Mietin vastata tähän jo eilen, mutta pää löi ihan tyhjää. Haluaisin oman blogini olevan sellainen mitä itsekin tykkäisin lukea, mutta rajatut mahdollisuudet teemojen kanssa ärsyttävät.
  Minulle blogissa tärkeitä on kuvat ja tarinat. Pelkät selostukset jostain kohteista on todella tylsiä, aina pitää olla henkilökohtainen mielipide tai kokemus jota kertoa. Sinun blogi on ehdottomasti yksi suosikeistani. Vaikka kasvoja ei kovin useasti näykään, tarinoissa on kuitenkin aina persoonaa matkassa. Itse tykkään olla esillä, mutta ei se tarkoita että kaikkien seuraamieni bloggaajien pitäisi tehdä samoin jotta ne säilyisivät kiinnostavina.
  Olen monia blogeja huomannut lukevani kuin kirjoja ja luullut melkein tuntevani taustahenkilön pitkien reissutarinoiden perusteella. Tämä on parasta!
  Hyvin kirjoitettuja kertomuksia on ihana lukea. Jotkut blogit päivittyvät ”liian” usein, eikä niitä jaksa seurata reaaliajassa. Esimerkiksi Tämä Matka-blogia varten otan joskus ihan puoli tuntia ja luen kymmenen postausta läpi kerralla.
  Tulipas ajatuksen virtaa 😀

  • Reply Annika keskiviikko, lokakuu 29, 2014 at 11:06

   Joo, ihan samaa mieltä. Jos blogi päivittyy liian usein, mulle tulee ahdistus ja monet postaukset jää lukematta tai koko blogi lopulta seuraamatta kun tuntuu, ettei pysy perässä 🙂

   • Reply Lena / london and beyond keskiviikko, lokakuu 29, 2014 at 13:12

    Kiitosta kovasti molemmille kommeteista! Maarit, ihan samaa linjaa pidetään 🙂 Eli on hauska huomata että seuraamansa blogin perusteella kirjoittajasta tulee usein kaveri ja sellainen hahmo, jonka oikeasti luulee tuntevansa! Ja mielestäni ei tuo väite ole tuulesta temmattu, sillä ko. kirjottajan blogi on persoonineen kuitenkin läsnä lähes päivittäisessä elämässä! Tämä on hyvä huomio, kiitti siitä!

    Nyt täytyy myöntää, että tuo mitä sanoitte liian usein päivittymisestä on asia jota en ole edes ymmärtänyt miettiä itse. Mielestäni blogi joka päivittyy usein, on lukemisen arvoinen olettaen että muut tekijät ovat kunnossa. Tuon olisinkin voinut lisätä tuonne listaan. Mutta tuo teidän esiin tuoma pointtinne on myös hyvä, sillä se näin tarkemmin mietittyna voi hyvinkin pitää paikkansa. Lukijasta riippuen toki, itseäni ei haittaa, mutta siinä tosiaan saattaa tuntua että on jäänyt paljosta paitsi jos on pidempi tauko blogien lukemisessa.

 • Reply Annika keskiviikko, lokakuu 29, 2014 at 06:52

  Juu, täällä ollaan aika samaa mieltä. Jos ei kirjoittajasta ole yhtään kuvaa tai henk. koht. juttuja, niin sitten tuntuu vähän siltä, että lukee matkailulehteä.. noin niin kuin kärjistäen. Tosin mua rupee myös ärsyttämään jos blogin jokaiseen tekstiin lisätään kuva omasta pärstästä (selfie-muodossa). On myös kiva, jos blogissa on joku lisäsivu, jossa on vähän tietoa kirjoittajasta tyyliin ”about”, niin näkee heti mikä juttu/blogi on kyseessä. Samaa mieltä oon noista klikkauksista, en jaksa klikkailla mitään ”read more” -juttuja, sekä uuteen blogiin päätyessä on kiva, jos nopeasti näkee mistä blogissa kirjoitetaan, esim. just tunnisteiden yms. muodossa. Itse asiassa näissä rantapallon blogeissa on ärsyttävää, että pitää kuukausi kuukaudelta klikkailla, jos etsii jotain vanhaa postausta, esim. bloggerissa kun vanhat otsikot tulee saman tien näkyviin.

  Mä en taas toisaalta jaksa oikeastaan hotelli-arvosteluja lueskella. Välillä mietin kans miten todellisia ne yhteistyöhotelli-kirjoitukset on – en siis epäile bloggaajan tekstiä vaan lähinnä kokemuksen ”aitoutta”, jos siis hotellissa tiedetään etukäteen, että vieras on matkabloggari, joka tulee kirjoittamaan kokemuksestaan julkisesti – herää kysymys, kohdellaanko tätä vierasta eri tavalla kuin muita. Ehkä harvemmin niin käy, en tiedä, mutta silti suhtaudun epäluuloisesti näihin.

  Ainoa risu sun blogille on se, että sitä on vaikea lukea puhelimella – teksti on niin pientä 🙂 joskus klikkailen auki puhelimella, tajuan etten voi sitä lukea ja sitten palaaminen unohtuu koneella ollessa, jos se ei enää keiku lukemattomien listalla bloglovinissa. First world problems, I know! Ehkä tääkin johtuu rantapallosta, nimittäin muilla taitaa olla samaa ongelmaa..

  • Reply Anna / Tämä matka-blogi keskiviikko, lokakuu 29, 2014 at 09:05

   Hei Annika

   Itse teen paljon näitä hoteliarvosteluja ja minulla on niistä selkeä mielipide.

   Jos bloggaaja haluaa kertoa lukijoilleen oikeasti luotettavaa tietoa hotellin palvelutasosta, hänen ei tulisi minun mielestä mennä hotellin asenteella: Wink wink, olen muuten matkabloggaaja. En usko, että rehellistä ja luotettavaa kokemusta saa, jos henkilökunta tietää kaiken päätyvän 24 tunnin sisällä blogin sivuille luettavaksi. Palvelun tasonhan tulisi olla samanlaista kaikille, myös sille lukijalle joka bloggaajan suosituksen jälkeen hotelliin ehkä päätyy.

   Moni huutaa tässä vaihessa jo kuorossa, että mahdotonta. Yhteistyökuvioiden takia hotellit tietävät että olet tulossa ja incognitostatus mahdoton. Väärin.

   Yhteistyökuviot hoidetaan aivan jossain muualla kuin respassa. Niinä öinä jotka olen blogiyhteistyönmerkeissä hotelleissa viettänyt, on sovittu nollaveloitus hoitunut ongelmitta, ilman sen kummempaa the bloggaaja on täällä – toitotusta. Matkabloggaaja ei ole ainut asiakasryhmä jolle annetaan erikoishintoja, joten se siitä. Bloggaaja voi siis valita matalanprofiilin niin halutessaan.

   Ongelma luotettavan tiedon välittämisestä kasvaa, jos matkabloggaaja itse olettaa että hänelle ikäänkuin kuuluu automaattisesti jotain spesiaalia ja hän odottaa saavansa erikoiskohtelua saapuessaan hotellin.

   Eräs bloggaaja valitti:

   ”Valitettavasti vastaanottoa ei oltu selvästikään infottu bloggaajavierailusta. Luin kampanjaan osallistuvien muiden bloggaajien hotellikokemuksista, kuten huoneessa odottaneesta kuohuviinistä ja mm. huonekorotuksista. Meillä ei kuitenkaan ollut mitään tällaista.”

   Voit arvata minkälaisen arvostelun hän kirjoitti hotellista.

   • Reply Annika keskiviikko, lokakuu 29, 2014 at 11:02

    Joo, muistankin Anna lukeneeni aiheesta joskus sun blogista. Olen kyllä samaa mieltä. Mutta mun mielestä nyt vaan on tylsä lukea hotelliarvosteluja jostain random hotellista maailmalla, jonne en kuitenkaan ole suuntaamassa. Yhteistyökuviot nyt ei ainakaan houkuttele lukemaan niitä arvosteluja yhtään sen enempää. Toisaalta kyllä jos suunnittelisin matkaa jonnekin, jossa tietäisin jonkun suomalaisen bloggaajan hiljattaen majaillaan, varmaan tsekkaisin myös niitä hotellivinkkejä.

    • Reply Lena / london and beyond keskiviikko, lokakuu 29, 2014 at 12:54

     Kiitos Anna ja Annika hyvästä keskustelusta täällä! Annika, pistän palautteesi eteenpäin Rantapalloon. Tuo ongelma on ollut pitkään ja se haittaa itseänikin kun kännykällä luen. :I

     Totta on se, että monet mainos- tai sponsoroidut postaukset ovat usein läpinäkyviä vaikka kriittistä mielipidettä. Siksi mainitsin tämän kohdan, ja nostin Annan postauksen pinnalle. On tärkeää, että vaikka on sponsoroidulla reissulla, kirjoittajalla on kohteesta rehellinen mielipide. Se saa minut jopa käyttämään hotellia, sen sijaan että sitä on vain kehuttu ilman kriikkiä vain siksi että reissu oli sponssattu. Sama juttu esim meikkijuttujen kohdalla, siellä kritiikittömyys on aika yleistä. Ilmiönä tämä on hyvin mielenkiintoinen ja tykkään lukea ajatuksia tästä. Sponsorointi ei siis minua haittaa, mutta toteutus on tärkeää.

     • Annika keskiviikko, lokakuu 29, 2014 at 17:25

      Sellanen lisäys vielä, että vaikka matkabloggaaja ei respan henkilökunnan kanssa sovi erikoishinnoittelusta, on mun mielestä naurettavaa kuvitella, ettei hotellin johto ottais asiaa mitenkään huomioon asiakaspalvelussa noin muuten. Ei kai kukaan täysjärkinen hotellin omistaja jätä tuollaista ”halpaa mainontaa” käyttämättä siinä mielessä, ettei haluaisi juuri sen hotellista varmasti julkisesti kirjoittavan bloggaajan viihtyvän paikassa erityisen hyvin. En nyt tarkoita, että siellä olisi skumppapullot valmiina, mutta tuskin etukäteen erikoissopparin saanut matkabloggaaja laitetaan vahingossakaan hotlan kämäsimpään huoneeseen jne. Millanen liikemies ei ota asiaa huomioon?

 • Reply Anna / Tämä matka-blogi tiistai, lokakuu 28, 2014 at 20:17

  Jepjep ja kiitos.

  Kyllä mennään suuresti samoilla linjoilla.

  Jos blogista ei löydy nopeasti vanhempia postauksia tai postaukseen pääsee vasta monen klikkauksen jälkeen, niin jää melko nopeasti lukematta.

  Hitusen pitää tietää bloggaajasta, mutta ei kuitenkaan liikaa.

  Postauksien pitää olla selkeitä, ei mitään ”taivaanrannanmaalauksia” vailla muuta pohjaa. Sopivassa suhteessa faktaa ja fiilistä.

  Mielipide pitää uskaltaa sanoa ja itseään ei saa ”myydä”.

  Liian pienet valokuvat ja huono kieliasu karkoittavat minut välittömästi.

  Olisi minulla muutama muukin juttu, mutta jospa nämä alkuun 🙂

  • Reply Lena / london and beyond keskiviikko, lokakuu 29, 2014 at 12:48

   Todella monella meistä vastanneista on aika sama linja, hauska huomata. Mutta kuten tuossa alla jo totesinkin, mielestäni mainitsemani kohdat ovat aika perusjuttuja ja niihin kiinnitän todella paljon huomiota 🙂 Tuosta listasta saisi kyllä todella pitkän jos alkaisi yksityiskohtiin mennä, haha.

   Nuo mainitsemasi ”taivaanrannan maalaukset” ovat kyllä juuri niitä, mitä kartan. Usein nopeasti kyhättyjä, ja ne eivät anna lukijalle mitään. Tarkoitan niitä, joissa puhutaan tai fiilistellään ylimalkaisesti kuitenkaan sen enempää paljastamatta yhtään mitään. En tykkää vihjailuista tai liiasta salaperäisyydestä. 😀

 • Reply ananas2go tiistai, lokakuu 28, 2014 at 16:05

  Mukavaa huomata, että kysely kiinnostaa meitä matkabloggaajia. Minäkin kävin sen jokunen päivä sitten täyttämässä, ja varmaankin kuullaan tuloksista, jahka ne ovat koossa.

  Valinnoissani teksti painaa paljon, samoin sen sävy, huumorintajuinen ja myötäelävä innostus. En osaa pelkkiin kuvakollaaseihin tarttua.

  Some-kanavista minulle on läheisin Twitter.Olen löytänyt monta jutunaihetta sieltä.

  • Reply Lena / london and beyond keskiviikko, lokakuu 29, 2014 at 12:42

   Tuo kysely on kyllä meille bloggajille varmasti hyödyllinen, kunhan tulokset tulevat. Toivottavasti mahdollisimman moni osallistuu, sillä olisi tietysti kiva kuulla mahdollisimman suuren otannan mielipide. 🙂

   Aika samanlaisia juttuja tähän postaukseen vastanneilla nuo kriteerit hyvälle blogille. Tosin ei ihmekään, mielestäni nuo monet mainitsemani jutut ovat ns perusjuttuja ja melko ”itsestään selviä” 🙂 Tuosta some-kanavasta, itse käytän paljon instagramia. Twitteriä käytin ennen paljonkin, nykyään hieman vähemmän sillä en ole muistanut asentaa sitä uuteen puhelimeeni. Täytyykin korjata tuo juttu!

 • Reply Laura/My post-University life tiistai, lokakuu 28, 2014 at 15:04

  Mä olen pitkälti kyllä samoilla linjoilla. Minulle bloggarin personaallisuus on todella tärkeää ja sellainen maanläheinen ote bloggailuun. Kuten sanottu, ei niitä parisuhtekuvioita tarvitse blogissa käsitellä mutta jotain itsestään pitää antaa että tuntuu siltä että lukee henk.koht matkablogia eikä lehteä. Ulkoasu on kanssa todella tärkeä, pidän myös vaaleista pohjista ja isoista kuvista. En voi sietää sitä read more- juttua että pitää klikata ennenkuin pääsee lukemaan postausta 😀

  Näitä on hauska lukea mitä mieltä muut on matkablogeista (tai blogeista ylipäätänsä), itsekin kun olen niiden suurkuluttuja.

  • Reply Lena / london and beyond keskiviikko, lokakuu 29, 2014 at 12:40

   Mua kiinnostaa muiden blogien lukijoiden mielipiteet tosi paljon, ja odotan tuota Rantsun tutkimustulosta innolla.

   Tätä postausta kirjoittaessani ajattelin, että aika paljon itsestäänselvyyksiä taisin tekstiin ladella… no toisaalta, mielestäni hyvän ja mielenkiintoisen blogin resepti on hyvin selkeä ja aika moni varmaan ajattelee samoin.

   Tuo maanläheinen asenne on tosi hyvä pointti, se yleensä tarkoittaa hieman aidompaa ja persoonallisempaa otetta. I agree!

  Leave a Reply

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.