Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Laos

Vientiane

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Laosin pääkaupungissa Vientianessa voit kokea rentoa paikalliselämää ja herkutella huippuravintoloissa.

Laosin suurin kaupunki Vientiane ei sekään ole järin suuri. Mekong-joen varrella sijaitseva ranskalaisvaikutteinen Vientiane on rauhallinen lomakohde aikuiseen makuun.

VIENTIANE MATKAKOHTEENA

Vientiane-Flick-Dave_B_

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rauhallinen, vaan ei tylsä

Matkailijoiden keskuudessa liikkuu usein sinnikäs huhu, jonka mukaan Vientiane on maailman tylsin pääkaupunki, jossa ei ole mitään näkemistä. Väite ei pidä paikkaansa. Vientianessa kannattaa poiketa jo pelkästään upean ruokakulttuurin takia.

Vientianessa parasta eivät ole lukuisat nähtävyydet ja aktiviteetit, vaan tavallinen elämänmeno. Kaupungin vehmailla bulevardeilla on mukava kuljeskella ja tarkkailla paikallisten arkea. Vientianessa voi myös käydä vaikka kokkauskurssilla tai kokeilla meditaatiota. Uimaan pääsee pientä maksua vastaan joko hotellien allasalueille tai yleisille uima-altaille.

Tietysti Vientianessa on myös perinteisiä nähtävyyksiä. Turistit löytänevät tiensä upeille temppeleille, Patuxai-riemukaarelle sekä Buddha-patsaista muodostuvaan puistoon. Myös yömarkkinoita kannattaa käydä ihmettelemässä.

Matkailijan Vientiane

Parhaiten reissu Vientianeen toimii osana Laosin kiertomatkaa. Mielenkiintoisessa maassa riittää nähtävää ja koettavaa, eikä pelkkä Vientianen visiitti riitä näyttämään maan kaikkia puolia.

Vientiane sopii aikuisille matkaajille, jotka nauttivat hyvästä ruoasta, kulttuurista ja historiasta. Vientiane on rauhallinen kaupunki, jonne ei kannata lähteä yöelämän tai ostosmahdollisuuksien perässä. Baareja on kaupungissa muutamia, mutta ne sulkevat ovensa usein jo ennen puoltayötä. Lapsiperheiden aktiviteetteja ei Vientianesta löydy.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paras aika matkustaa Vientianeen on talvikuukausina, jolloin sää ei ole tukahduttavan kuuma. Lämpöä riittää silti, ja aurinkoa voikin ottaa vaikka julkisilla uima-altailla tai hotellin altaalla.

Laosin historia Ranskan siirtomaana näkyy Vientianessa edelleen sekä arkkitehtuurissa että keittiön puolella.

Lähde Vientianeen herkuttelemaan

Laosin-matkalla voi käydä niinkin, että huomaa jääneensä jumiin Vientianeen – ruoan takia. Kaupungissa vallitsee loistava ruokakulttuuri, joka pitää sisällään kaikkea perinteisestä laokeittiöstä ranskalaisvaikutteisiin bistroihin ja eurooppalaisleipomoihin. Koti-ikävää potevat voivat hamstrata salmiakkia ja suklaata Scandinavian Bakerysta.

Laoherkkuja pääsee testailemaan esimerkiksi joenvarressa sijaitsevissa ruokakojuissa, joissa hinnat ovat edulliset ja ruoat autenttiset. Laoruokien rinnalla tarjoillaan yleensä sticky rice, tahmea gluteeniriisi. Myös kasvissyöjille löytyy runsaasti vaihtoehtoja.

Ranskalaisvaikutteet näkyvät Vientianen viihtyisissä bistroissa, joissa hinnat ovat huokeat ja ruoka kuin suoraan Pariisista. Kaupungissa on useita romanttisia ranskalaisravintoloita pariskuntien makuun.

Aasian kohteissa harvoin suositellaan länsimaalaistyyppisiä ravintoloita, mutta Vientianessa kannattaa tehdä poikkeus ja tutustua niihinkin. Esimerkiksi JoMa Bakery Café sekä australialaisomistuksessa oleva Sticky Fingers Café Bar ovat loistavia vaihtoehtoja pikkunälkään.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN VIENTIANESSA

Vientiane-Flick-Kyle-Taylor,Dream-It.Do-It

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lennot Vientianeen

Suomesta ei lennetä suoria lentoja Vientianeen. Helpoin tapa päästä perille on ottaa suora lento Helsingistä Bangkokiin, josta on lukuisia jatkoyhteyksiä Vientianeen. Edestakaiset lennot maksavat noin tuhat euroa, tosin kustannuksia voi alentaa varaamalla omatoimisesti paikalliset halpalennot.

Vientianen lentokenttä Wattay sijaitsee vain noin kolmen kilometrin päässä kaupungin keskustasta.

Majoitus Vientianessa

Vientianessa on useita edullisia majataloja, joiden joukosta penninvenyttäjätkin löytävät omansa. Majatalojen toisen ääripään muodostavat viihtyisät boutique-tyyppiset vaihtoehdot. Toki kaupungissa on myös korkealuokkaisia hotelleja.

Hotelleissa ja majataloissa hyväksytään yleisesti maksuvaluuttana sekä Laosin kipejä että Yhdysvaltain dollareita.

Liikkuminen Vientianessa

Vientianessa on mahdollista liikkua lähes kaikkialle jalkaisin. Tärkeimmät nähtävyydet, majoitusalueet ja ravintolat ovat kaikki keskustan alueella. Pidemmälle lähdettäessä matkailija voi vuokrata polkupyörän tai mopon.

Vientianessa kulkevat myös taksit ja tuk-tukit. Hinnoista kannattaa sopia etukäteen. Lähialueille voi matkustaa bussilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

VIENTIANEN NÄHTÄVYYDET

Vientiane-Flick-Mark-Fischer

Xieng Khuan, Buddha-patsaiden puisto

Xieng Khuan, joka tunnetaan myös nimellä Buddha Park, sijaitsee noin 25 kilometrin päässä Vientianesta Mekong-joen varrella. Paikan päälle pääsee vaikka bussilla tai avolavataksilla. Buddha-puisto rakennettiin vuonna 1958 erään joogishamaanin toimesta. Puistosta löytyy lukuisia buddhalaisia ja hindulaisia veistoksia, joiden lomassa on mukava kulkea valokuvia nappaillen.

Kullankimalteinen Pha That Luang

Laosin tärkeimmän kansallismonumentin Pha That Luangin tunnistaa upeasta kultaisesta ulkomuodostaan. Buddhalaista uskontoa symboloiva temppeli on pakollinen vierailukohde Vientianeen poikkeavalle matkailijalle.

Temppelille on Vientianen keskustasta noin neljän kilometrin matka. Reippaimmat liikkuvat paikalle jalkapatikassa, mutta myös polkupyörä tai tuk-tuk ovat käteviä kulkupelejä. Kauneimmillaan Pha That Luang on auringonlaskun aikaan.

Patuxai on Laosin Riemukaari

Patuxai on Vientianen näyttävä maamerkki ja Laosin versio Pariisin Riemukaaresta. Vuonna 1969 valmistunut Patuxai rakennettiin ennen vallankumouksia käydyissä sodissa kuolleiden muistolle. Ostamalla lipun pääset kiipeämään Patuxain näköalatasanteelle kurkkimaan maisemia yli Vientianen kattojen.

Lao National History Museum

Historiasta kiinnostuneiden kannattaa poiketa Laosin kansallishistoriamuseossa, joka on perustettu perinteiseen laokartanoon. Eri aikakaudet ovat museossa selkeästi esillä, ja tietoiskuja löytyy myös englannin kielellä.

VIENTIANEN PARHAAT

Vientiane-Flick-Francisco-Anzola

Koe nämä Vientianessa

  1. Tutustu sekä laokeittiön antimiin että ranskalaisbistroihin.
  2. Nauti rauhallisesta paikalliselämästä.
  3. Kipua Patuxain tasanteelle tähyämään maisemia.
  4. Koe Ban Anoun yömarkkinat.
  5. Näe Vientianen komeat temppelit ja monumentit.

Lisätietoa

Laosin viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Flickr / louis.foecy.fr, Dave_B_, Kyle Taylor, Dream It. Do It, Mark Fischer, Francisco Anzola