Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Laos

Luang Prabang

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Eurooppalaistyylinen Luang Prabang on pala kauneinta Laosia.

Luang Prabang on Pohjois-Laosin helmi ja Unescon maailmanperintökaupunki, jossa kierretään temppeleitä, taidekauppoja ja tyylikkäitä ravintoloita.

LUANG PRABANG MATKAKOHTEENA

Luang-Prabang-Flick-Allie_Caulfield-2

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pala Eurooppaa Laosissa

Luang Prabangin katuja kulkiessa matkaaja saattaa hetkeksi kuvitella palanneensa Eurooppaan. Laosin historia Ranskan siirtomaana näkyy Luang Prabangissa niin arkkitehtuurissa kuin ruokakulttuurissakin. Länsi ja itä sekoittuvat kaupungissa vastustamattomalla tavalla – Luang Prabangiin on vaikea olla ihastumatta.

Leppoisan kaupungin pääkatu Th Sisavangvong on täynnä taidekauppoja, pieniä putiikkeja ja upeita rakennuksia. Sekaan mahtuvat myös perinteiset temppelit ja katukojut. Kaupungin suosituin kulkupeli on polkupyörä.

Kulttuuria ja aurinkoa Luang Prabangissa

Lomakohteena Luang Prabang sopii kulttuurista, historiasta ja taiteesta kiinnostuneille aikuisille. Trooppisesta säästä huolimatta se ei ole rantakohde – auringonpalvonta toki onnistuu hotellin uima-altaalla. Luang Prabang on myös suosittu reppureissukohde. Useimpien Kaakkois-Aasiassa matkustavien nuorten reitti pysähtyy Luang Prabangissa.

Rauhallisessa Luang Prabangissa ei ole varsinaisia aktiviteetteja lapsiperheille.

Paras aika matkustaa Luang Prabangiin on talvella marraskuusta maaliskuun loppuun. Trooppisessa Laosissa sadekausi ajoittuu kesäkuukausille. Talvella illat saattavat olla viileitä Pohjois-Laosissa, etenkin vuoristossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Luang Prabangin kuuluisat munkit

Munkkien aamuvarhaisesta almujenkeruusta on tullut turistinähtävyys Luang Prabangissa. Aamuhämäräisiä katuja kulkevat oranssikaapuiset munkit ovat vaikuttava näky, mutta valitettavasti matkailijat eivät aina osaa seurata tapahtumaa hienotunteisesti. Räiskyvien salamavalojen ei pitäisi kuulua munkeille merkitykselliseen toimitukseen.

Useimmat Luang Prabangiin matkustavat turistit haluavat nähdä aamuisen almujenkeruun. Matkailijan tulisi kuitenkin muistaa kunnioittaa munkkeja pysyttelemällä sivussa ja antamalla heidän liikkua rauhassa.

Ravintolat ja yöelämä Luang Prabangissa

Luang Prabangin kaduilla perinteiset lao-keittiöt ja tyylikkäät ranskalaisvaikutteiset bistrot toimivat rinta rinnan. Laosissa ruokien kyljessä tarjotaan tyypillisesti sticky rice eli tahmea gluteeniriisi.

Koti-ikävän iskiessä Luang Prabangista löytyy myös pohjoismaalainen kahvila Scandinavian Bakery, jossa voi täydentää salmiakkivarastoja. Paikka tarjoilee myös mainiota pizzaa.

Vegetaristien kannattaa suunnistaa yömarkkinoille, jossa kattavasta kasvisruokabuffetista saa syödä niin paljon kuin jaksaa. Hinnaksi jää noin viisikymmentä senttiä.

Luang Prabangin yöelämä on varsin hiljaista. Muutama suosittu puutarhamainen pubi tarjoilee noin puoleenyöhön saakka, mutta aamutunneille jatkuvia karkeloita joutuu etsimään keilahallista. Mukava paikka istua iltaa on suosittu baari Hive.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN LUANG PRABANGISSA

Luang-Prabang-Flick-Allie_Caulfield-4

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mutkan kautta Luang Prabangiin

Suomesta ei ole saatavilla suoria lentoja Laosiin. Helpoin tapa matkustaa Luang Prabangiin on Bangkokin kautta. Finnairilla on päivittäisiä suoria lentoja Bangkokiin, josta puolestaan on useita jatkoyhteyksiä Luang Prabangiin.

Muualta Laosista voi Luang Prabangiin matkustaa bussilla. Laosissa, kuten muuallakin Kaakkois-Aasiassa, on kattava bussiverkosto, mutta matkanteko saattaa olla hidasta ja tiet ovat paikoin huonossa kunnossa. Laosin kiemuraiset ja kuoppaiset vuoristotiet saattavat tuntua herkimmistä matkalaisista raskailta.

Ikimuistoinen tapa saapua Luang Prabangiin on venematka Pohjois-Thaimaasta halki Mekong-joen. Matkanteko kestää kaksi päivää ja vaatii sekä kärsivällisyyttä että hyviä istumalihaksia, mutta erikoinen kokemus ja kauniit maisemat palkitsevat reissaajan.

Suomalaiset voivat saada 30 päivän turistiviisumin Laosiin lentokentälle saavuttaessa. Viisumiin varten kannattaa varata noin 30 Yhdysvaltain dollaria sekä kaksi passikuvaa.

Majoitus Luang Prabangissa

Tyylikkäässä Luang Prabangissa ei ole pulaa viihtyisistä majataloista tai muodikkaista boutique-hotelleista. Isoja hotellikomplekseja ei rauhallisesta Luang Prabangista löydy, vaan majoituksessa on ihailtavasti pidetty kiinni perinteistä.

Budjettimajoitusta löytyy myös jonkin verran, vaikka Luang Prabangin hintataso onkin erityisesti sesonkiaikaan muuta Laosia kalliimpi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen Luang Prabangissa

Luang Prabangissa voi kävellä kaikkialle. Polkupyörän vuokraus on myös hyvä idea – pyöräily on kätevä ja suosittu tapa liikkua ympäri Luang Prabangia. Pyöriä voi vuokrata hotelleista, majataloista ja yksityisistä pyörävuokraamoista.

LUANG PRABANGIN NÄHTÄVYYDET

Luang-Prabang-Flick-Francisco-Anzola

Kiipeä Mount Phou Sin huipulle

Mount Phou Sin – kirjoitetaan myös muodossa Phousi – kukkula sijaitsee Luang Prabangin keskustassa. Huipulle kannattaa kiivetä ihailemaan maisemia ja vierailemaan temppeleissä pientä pääsymaksua vastaan. Erityisen upeana paikka näyttäytyy joko auringonnousun tai -laskun aikaan.

Upeita käsitöitä yömarkkinoilta

Luang Prabangin yömarkkinoilta voi löytää esimerkiksi kauniita käsintehtyjä kirjoja ja albumeita, paikallisia tekstiilejä sekä maalauksia. Luang Prabangista löytyy yksi Kaakkois-Aasian kauneimmista ja värikkäimmistä markkinoista. Tinkiminen on hyväksyttävää, mutta hinnat ovat muuta Laosia korkeammalla ja myyjät pitävät kiinni tuotteidensa arvosta.

Kaupungin suurin tori Phousy Market sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta, ja sinne on helppo vaikkapa pyöräillä.

Royal Palace Museum

Historiasta kiinnostuneet matkaajat nauttivat vierailusta Royal Palace Museumiin. Alun perin kuningas Sisavangvongille rakennettu palatsi esittelee taidetta ja uskonnollisia esineitä. Museon arvokkain nähtävyys on kultainen seisova buddha.

Luang Prabangin temppelit

Luang Prabangissa on useita kauniita temppeleitä, joista näyttävin on nimeltään Wat Xieng Thong. Temppeli edustaa klassista lao-temppeliarkkitehtuuria ja on visiitin arvoinen. Wat Chom Pet -temppeliltä puolestaan avautuu hieno näköala yli Mekong-joen.

LUANG PRABANGIN PARHAAT

Luang-Prabang-Flick-Allie_Caulfield-3

Koe nämä Luang Prabangissa

  1. Vuokraa polkupyörä ja vietä päivä kierrellen ympäri kuvankaunista kaupunkia.
  2. Seuraa munkkien almujenkeruuta kunnioittavan etäisyyden päästä.
  3. Kiipeä Mount Phou Sin huipulle ihailemaan auringonnousua tai -laskua.
  4. Tee ostoksia markkinoilla ja herkuttele Luang Prabangin tyylikkäissä ravintoloissa.
  5. Tutustu kaupungin perinteisiin temppeleihin.

Lisätietoja

Laosin viralliset matkailusivut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Flickr / Allie Caulfield, Francisco Anzola