Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kypros

Protaras on rauhallinen rantakohde

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 10.11.2016
Protaras on Kyproksen saaren kaakkoisosassa sijaitseva suosiotaan kasvattava lomakohde.

Kyproksen rauhallinen vaihtoehto

Loistavien rantojensa ja runsaan auringonpaisteensa vuoksi Protaras houkuttelee puoleensa erityisesti auringonpalvojia ja rentoa rantaelämää hakevia hyvien palvelujen parissa.

Protaras on villistä iltaelämästään tunnetun Ayia Napan vieressä. Luonteeltaan Protaras on kuitenkin paljon rauhallisempi ja siten se soveltuu erinomaisesti myös helppoa lomaa hakeville lapsiperheille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvien rantojen ja aurinkoisten päivien lisäksi loma Protaraksella voi tutustua Kyproksen mielenkiintoiseen historiaan ja kulttuuriin, jossa on paljon kreikkalaisia ja turkkilaisia vivahteita.

Protaras sopii myös aktiivilomailijalle.
Protaraksen kirkkaat vedet sopivat hyvin erilaisiin vesiaktiviteetteihin

Välimeren aurinkovarma kesäkohde

Protaras on rantaihmisen kohde, mutta talvella sielläkin on melko leutoa. Lämpötiloissa se häviääkin esimerkiksi Kanariansaarille ja Arabiemiraateille, jotka ovat lähellä sijaitsevista etelän lomakohteista lämpimiä myös talvikuukausina. Auringonpaistetta Kyproksella kuitenkin saadaan parhaimmillaan jopa 320 päivänä vuodessa.

Talvikuukausina vuorokauden keskimääräinen ylin lämpötila pysyttelee alle 20 asteessa, joten rantaelämän puolesta sesonki käynnistyy vasta huhtikuun tietämillä.

Kyprokselle suuntautuva matkailu on huipussaan keväästä syksyyn kesää unohtamatta. Protaras onkin varma valinta esimerkiksi kesälomalaiselle, joka ei halua laskea lomansa aurinkopäiviä Suomen arvaamattoman sään varaan.

Paljon aktiviteetteja veden ympärillä

Protarakselle tullaan nauttimaan lämmöstä ja aurinkoisista päivistä. Rannan äärellä suuri osa aktiviteeteista painottuukin vedelliseen toimintaan. Protaraksen rannat ovat monipuoliset. Pitkien vaaleiden hiekkarantojen lisäksi alueelta löytyy suojaisampia poukamia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Varsinkin keväällä ja alkusyksyllä aallot saattavat kasvaa paikoin suuriksi. Rannat ovat hyvin hoidettuja ja uimisen turvallisuuden suhteen vallitseva tilanne ilmoitetaan erivärisin lipuin. Protaraksen päärannalla, loivasti syvenevällä Fig Tree Baylla aallot ovat pieniä ja se on siten myös lapsiystävällinen.

Mikäli rannalla löhöily on liian passiivista, löytyy Kyprokselta tekemistä myös aktiivisempaan makuun.

Protaraksen kirkkaissa vesissä snorklaus ja sukellus ovat suosittuja aktiviteetteja. Turkoosissa meressä näkyvyys on hyvä ja pinnan alla avautuu aivan toisenlainen maailma. Protaraksella sukellusta voi kokeilla myös ensikertalainen.

Lisäksi Kyproksen luonto on monipuolista ja maisemiltaan saari on henkeäsalpaavan kaunis, joten myös sisämaasta löytyy tekemistä esimerkiksi patikoinnin merkeissä.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PROTARAKSELLA

Flickr / Glen BowmanProtaras on ennen kaikkea rantakohde.
Protaras houkuttelee matkailijoita upeilla rannoillaan.

Lennot kohteeseen

Protaras on pakettimatkakohde, johon Suomesta on kausittaisia suoria lentoja. Protaraksen sesonki painottuu maalis-marraskuun väliselle ajalle. Protarakseen matkaajat lentävät Larnakaan, jonne lentoaika Helsingistä on noin 4,5 tuntia. Larnakaan  saapumisen jälkeen edessä on viel noin tunnin bussimatka Protarakseen.

Majoitus kohteessa

Protaras on ennen kaikkea lomakohde, joten iso osa lähialueen elinkeinoista painottuu turismiin. Tästä syystä alueella on runsas määrä erilaisia majoitusvaihtoehtoja.

Tyypillisimmin majoittuminen tapahtuu hotelleissa tai huoneistoissa. Majoitustarjonnassa on runsaasti valinnanvaraa eri vaatimustasoihin. Budjettimatkailija löytää majapaikkansa edullisimmillaan noin 20 eurolla yöltä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Liikkuminen kohteessa

Protaraksen lähialueella voi liikkua näppärästi kävellen tai taksilla. Isompiin kaupunkeihin liikennöi myös busseja.

Kyproksella voi myös vuokrata auton ja tutustua saareen omatoimisesti. Huomaa kuitenkin, että liikenne Kyproksella on vasemmanpuoleinen.

PROTARAKSEN NÄHTÄVYYDET

Flickr / MonikaProtaraksen rannat ja turkoosi vesi houkuttelevat matkailijoita.
Turkoosi meri tekee vaikutuksen matkailijaan.

Ocean Aquarium

Ocean Aquariumissa pääset ihastelemaan monipuolisesti eri kalalajeja ilmastoidussa sisätilassa. Akvaarion ulkopuolella on nähtävillä myös muita eläimiä, kuten krokotiileja ja kilpikonnia.

Waterworld

Mikäli rannoilla aallot kasvavat liian suuriksi, voi vesiriehaa harrastaa myös vesipuistossa. Aurinkotuolissa makoilun ja polskimisen lisäksi hupia tarjoavat vesipuiston lukuisat vesiliukumäet.

Kiertele Kyprosta vuokra-autolla

Mikäli vasemmanpuoleinen liikenne ei pelota, on Kyproksella on kätevää liikkua myös vuokra-autolla. Saari on kompaktin kokoinen ja joka puolelle on melko lyhyt matka. Yhden päivän aikana voi tutustua useampaankin lähialueen kaupunkiin tai kylään.

Käy erilaisessa Pohjois-Kyproksessa

Protaras sijaitsee aivan Pohjois-Kyproksen rajan kupeessa. Itsenäiseksi julistautuneen alueen asema on kiistanalainen, mutta matkustaminen sinne on silti nykyisin turvallista ja huomattavasti helpompaa kuin ennen. Vierailu valtaosin islamilaisessa Pohjois-Kyproksessa voikin tarjota mielenkiintoisen kontrastin Kyproksen muihin kohteisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

PROTARAKSEN PARHAAT

Flickr / Michael ThomasKreikkalaistyylinen kirkko Protaraksella.
Kirkko Protaraksella edustaa perikreikkalaista tyyliä.

Protaraksen parhaat rannat

1. Fig Tree Bay
2. Sirena Bay
3. Konnos Bay
4. Pernera Beach
5. Mimosa Beach

LISÄTIETOA

Kyproksen Matkailu

Teksti: Sami Nurmi
Kuvat: iStockphoto, Flickr / George Groutan, Flickr / Glen Bowman, Flickr / Monika, Flickr / Michael Thomas