Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kypros

Pafos - Afroditen kaupunki

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 06.02.2015
Kyproksen suosituimpiin lomakaupunkeihin lukeutuva Pafos on monipuolinen kohde, joka tarjoaa historialliset puitteet rennolle aurinkolomalle.

Afroditen kaupunki

Pafos on kasvanut nopeassa tahdissa yhdeksi Kyproksen suosituimmista ja palveluiltaan monipuolisimmista lomakohteista. Kyproksen vanhassa pääkaupungissa voi kuitenkin nauttia yhä myös kyproslaisesta tunnelmasta ja etenkin historiallisista nähtävyyksistä.

Kaupunki sijaitsee Kyproksen luoteiskärjessä, meren ja Troodos-vuoriston välissä. Pafos kuuluu Kyproksen tasavallan hallintoon ja on alueensa merkittävin matkailukohde.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pafos on historiallisesti Kyproksen tärkeimpiä ja mielenkiintoisimpia alueita. Jumalatar Afroditen kerrotaan syntyneen meren kuohuista Pafoksessa. Se oli Rooman aikoina Kyproksen pääkaupunki, joten alueella on ollut suuri asutuskeskus jo kauan. Pafoksen ympäristössä sijaitsee monia historiallisia nähtävyyksiä.

Kuten koko Kyproksen saari, myös Pafos on hieman kaksijakoinen. Kaupunki jakautuu turistien tuntemaan, hotellien ja nähtävyyksien täyttämään Ala-Pafokseen ja ostoskatujen täyttämään, liike-elämän keskuksena tunnettuun Ylä-Pafokseen.

Pafos tunnetaan erityisesti ranta-, aktiivi- ja kulttuurilomakohteena. Kaupungissa ja sen lähialueilla on monia uimarantoja, joista tunnetuin on Coral Bay. Aktiivilomailijoiden on helppo suunnistaa patikoimaan Troodos-vuoristoon, ja kulttuurin ystävät viihtyvät esimerkiksi Afroditen temppelin raunioilla ja kuninkaiden haudoilla.

Pafos
Akamasin niemi on loistava kohde tarkastella Kyproksen luontoa.

Pafoksen ilmasto

Kyproksella vallitsee välimerellinen ilmasto, eli Pafoksen kesät ovat kuumia ja kuivia, talvet leutoja ja sateisia.

Pafos on Välimeren aurinkovarmimpia kohteita, sillä aurinkoisia päiviä on kaupungissa noin 320 vuodessa. Lämpimintä on heinä- ja elokuussa, jolloin päivälämpötilat kipuavat 30 asteen tuntumaan. Kyproksen kesä on pitkä ja lämpöä riittää syyskuuhun asti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Talvella Pafoksessa on viileää ja kylmintä on tammi-helmikuussa. Troodos-vuoristossa voi sataa jopa lunta.

Pafos on matkatoimistoille etenkin kesäkauden lomakohde, mutta Kyproksella voi lomailla myös talvella.

Kulttuurin aarteita

Kaupunkikierros vie monen historiallisen nähtävyyden luo. Pafoksen pääkaupunkiajoilta ja muilta historian kausilta kaupungissa on paljon muistomerkkejä: esimerkiksi roomalainen teatteri, mosaiikkeja lähes 2000 vuoden takaa sekä pylväs, johon sidottuna apostoli Paavalin kerrotaan joutuneen ruoskituksi Kyproksella.

Itse kaupungin nähtävyyksien lisäksi ympäristöstä löytyy paljon nähtävää ja retkeily lähialueille onkin kannattavaa kulttuurin- ja historiannälkäisille. Pafoksen tuntumassa voi tutustua esimerkiksi Afroditen temppeliin.

Rantalomaa ja aktiviteetteja

Pafos on aurinkoisuutensa ja kirkasvetisten rantojensa ansiosta suosittu rantalomakohde. Kaupungin lukuisat pienet rannat ja hieman kauempana sijaitsevat pitkät hiekkarannat tarjoavat mahdollisuuksia auringonpalvontaan ja vesiurheiluun. Suosittuja rantoja ovat esimerkiksi Coral Bay, Geroskipou ja Corallia.

Pafos on hyvä kohde lapsiperheiden lomanviettoon. Lapsia huvittavat esimerkiksi Aphrodite Water Park -vesipuisto ja rannoilta löytyvät leikkipaikat.

Tämä lomakohde sopii myös aktiiviselle lomailijalle. Coral Bayn ja Geroskipoun hiekkarannoilla on monipuoliset mahdollisuudet vesiurheiluun. Rannoilla voi harrastaa esimerkiksi sukellusta ja osallistua vaikka sukelluskurssille. Pafoksen ympäristö läheisine luonnonpuistoineen ja vuoristoineen soveltuu hyvin patikointiin, maastopyöräilyyn ja ratsastukseen. Pafoksen ympäristössä sijaitsee myös neljä 18-reikäistä golfkenttää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PAFOKSESSA

Pafos
Monipuolinen hotellitarjonta takaa, että jokaiselle matkailijalle löytyy mieluinen majoitus.

Lentäen Pafokseen tai Larnakaan

Suomesta on hyvät lentoyhteydet Kyprokselle. Pafoksen lähin lentokenttä on Pafoksen lentoasema, joka sijaitsee noin 15 kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Turistilennot saapuvat kuitenkin Kyproksen suosituimmalle ja vilkkaimmalle kentälle, Larnakan kansainväliselle lentoasemalle, joka sijaitsee noin 100 kilometrin päässä Pafoksesta.

Lennot Kyprokselle maksavat noin 200–300 euroa. Pafos on suosittu pakettimatkakohde ja myös äkkilähtöjä on usein tarjolla.

Hotellit ja majoitus

Pafoksesta löytyy hinta-laatusuhteeltaan hyvä hotellitarjonta. Suuri osa Pafoksen hotelleista sijaitsee Ala-Pafoksen alueella, mutta matkailija voi majoittua myös Coral Bayn alueella, missä on myös laadukkaita hotelleja.

Pafoksen hotellivalikoima on laaja, ja majoitusvaihtoehdot vaihtelevat edullisista majapaikoista viiden tähden putiikkihotelleihin. Hotelliyö keskitasoisessa hotellissa Pafoksessa maksaa noin 50–80 euroa.

Liikkuminen Pafoksessa

Pafos on pieni ja kompakti kaupunki, jossa on vaivatonta liikkua kävellen. Kaupungista voi myös vuokrata kulkuvälineitä, kuten autoja ja polkupyöriä.

Eri kaupunginosien ja lähialueiden nähtävyyksien välillä matkailija liikkuu helposti bussilla. Bussit vievät myös Pafoksen alueen suosituimmille rannoille, sekä Kyproksen muihin kaupunkeihin. Bussimatkustus on edullista, sillä kertalippu maksaa noin euron ja päiväpassi pari euroa. Lapset matkustavat bussissa ilmaiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

PAFOKSEN NÄHTÄVYYDET

Pafos
Pafoksen ranta ilta-auringossa.

Ylä-Pafos

Siinä missä Ala-Pafos on hotellien ja matkailijoiden täyttämä kaupunginosa, on Ylä-Pafos onnistunut säästymään turismikehityksen rattailta. Ylä-Pafoksessa myös matkailija voi käydä aistimassa paikallista tunnelmaa ja elämänmenoa.

Ylä-Pafoksessa voi tutustua esimerkiksi moniin museoihin sekä turkkilaiseen kortteliin. Ylä-Pafoksesta löytyvät myös kaupungin parhaat ostospaikat.

Kuninkaiden haudat

Parin kilometrin päässä Ala-Pafoksen pohjoispuolella sijaitsee monen muinaisen ylimyksen viimeinen leposija. Haudat eivät nimestään huolimatta ole kuninkaiden vaan rikkaiden pafoslaisten hautoja. Kuninkaiden haudat kuuluvat myös Unescon maailmanperintölistalle.

Maanalaiset hautakammiot ovat peräisin helleenien ja roomalaisten ajoilta 200 eaa.–200 jaa. Laajalta alueelta löytyneet seitsemän hautaa ovat avoinna yleisölle. Pääsymaksu on noin kaksi euroa.

Pafoksen mosaiikit

Pafoksen sataman tuntumassa sijaitsee yksi kaupungin tunnetuimmista nähtävyyksistä: Pafoksen arkeologinen puisto mosaiikkeineen. Mosaiikit ovatkin yksi arkeologisen puiston vetonauloista.

Värikkäät laatat sijaitsevat puiston eteläosassa muinaisessa roomalaishuvilassa. Lattiamosaiikit ovat peräisin noin 200–300-luvuilta, mutta ne löydettiin vasta 1960-luvulla.

Arkeologinen puisto on auki päivittäin ja pääsymaksu on noin neljä euroa.

Coral Bay

Pafoksen suosituimpien rantojen joukkoon lukeutuva Coral Bay sijaitsee noin 10 kilometrin päässä Pafoksen keskustasta.

Coral Bayn sirpin muotoisen hiekkarannan lähistöltä löytyy laaja tarjonta palveluita: ravintoloita, kahviloita ja pieniä puoteja. Coral Baylla on etenkin kesäisin tarjolla oivat vesiurheilumahdollisuudet.

Aphrodite Water Park -vesipuisto

Lapset ja lapsenmieliset viihtyvät hyvin Pafoksen vesipuistoissa. Aphrodite Water Park kantaa kaupungin kuuluisimman kaunottaren nimeä ja tarjoaa paljon vetistä puuhaa liukumäkien ja altaiden muodossa.

Aphrodite Water Park -vesipuisto sijaitsee Ala-Pafoksessa ja on kesäisin avoinna päivittäin. Pääsymaksu on aikuisilta noin 30 euroa ja lapsilta noin 15 euroa.

PAFOKSEN PARHAAT

Pafos
Kyproksen luonto tarjoaa nähtävää.

Pafoksen parhaat nähtävyydet

  1. Kuninkaiden haudat
  2. Pafoksen mosaiikit
  3. Coral Bay
  4. Ylä-Pafos
  5. Afroditen temppelin rauniot

Lisätietoa

Paphos.com: englanninkielinen matkailusivusto
Cyprus.gov.cy: Kyproksen virallinen sivusto

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuva: Cyprus Tourism Organisation, Istockphoto, Flickr / Tomasz Huczek