Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kypros

Agia Napa - rantalomailijan ja bilettäjän unelmakohde

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 26.05.2016
Agia Napa on yksi Kyproksen suosituimmista kohteista, jossa on kauniiden rantojen lisäksi vilkas yöelämä.

Välimeren aurinko houkuttelee rentoutumaan

Kyproksen etelärannikolla sijaitseva Agia Napa – joka voidaan kirjoittaa myös asussa Ayia Napa – tunnettu upeista rannoistaan sekä vauhdikkaasta yöelämästään. Aurinkoisessa lomakohteessa törmää väistämättä aamusta iltaan juhliviin nuoriin, mutta kohde tarjoaa mukavat lomanviettomahdollisuudet myös perheille. Euroopan puhtaimmat rannat sekä yksi suurimmista vesipuistoista takaavat aktiviteetteja myös lapsille.

Agia Napassa on vain vähän varsinaisia nähtävyyksiä, mutta tärkeimmät ovat 1500-luvulta peräisin oleva luostari, Kap Grecon luonnonpuisto sekä satama. Enemmän nähtävää kaipaavan kannattaa vuokrata auto ja lähteä saarikierrokselle. Hyviä vierailukohteita ovat esimerkiksi pääkaupunki Nikosia sekä Troodosvuoristo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Agia Napa

Agia Napassa on Välimeren ilmasto

Kyproksella vallitsee Välimeren ilmasto, jolle tyypillistä ovat kuivat ja kuumat kesät sekä leudot ja sateiset talvet.

Agia Napaan kannattaakin siis matkustaa huhtikuusta syyskuuhun, jolloin aurinko paistaa takuuvarmasti. Kuuminta on heinäkuussa, jolloin elohopea pysyttelee kolmenkymmenen asteen paremmalla puolella. Merivesi puolestaan on lämpimintä elokuussa.

Rantalomailua Euroopan puhtaimmilla rannoilla

Agia Napaan lähdetään ennen muuta nauttimaan rennosta rantalomasta. Agia Napassa on useita Blue Flag -sertifikaatin saaneita rantoja, jotka ovat puhtaita ja hyvin hoidettuja. Turkoosina välkehtivä vesi ja matalat rannat sopivat myös lapsiperheiden lomanviettoon.

Suosituin rannoista on Nissi Beach, jota kuvaillaan usein Euroopan parhaaksi rannaksi. Muita suosittuja ovat Sandy Bay, Grecian Bay Beach ja Konnos Bay. Rannoilla on vuokrattavana aurinkotuoleja ja varjoja. Päivän ajan saa lekotella noin 5-8 eurolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rannoilla on myös hyvät mahdollisuudet harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja kuten vesihiihtoa sekä varjoliitoa. Meren äärellä kulkee myös pitkä rantakatu, jota pitkin on helppo liikkua rannalta toiselle sekä satamaan.

Agia Napa on juhlakansan suosikki

Agia Napassa on erittäin vilkas ja suosittu yöelämä. Agia Napaa on usein verrattu Ibizan bileparatiisiin. Pohjoismaalaisten nuorten lisäksi sinne suuntaavat juhlimaan brittinuoret sekä venäläiset.

Baareissa ja yökerhoissa riittää valinnanvaraa ja juhlat jatkuvat käytännössä ympäri vuorokauden. Baarit ja yökerhot löytyvät pääkadun Nissi Avenuen varrelta sekä luostarin aukion ympäristöstä.

Päivisin bileet löytyvät niin sanotuilta Party Boat -laivoilta, jotka seilaavat Välimeren aalloilla. Illan tullen ovensa avaavat pubit ja cocktail-baarit, joiden sisäänheittäjät kilpailevat asiakkaista erilaisilla juomatarjouksilla. Useimmissa on myös erilaisia teemabileitä, kuten vaahtobileitä. Baarit sulkeutuvat kahden aikaan yöllä, jolloin osa klubeista ja yökerhoista vasta avaa ovensa.

Ostokset Agia Napassa

Agia Napan ostosmahdollisuudet rajoittuvat lähinnä pääkadulla Nissi Avenuella ja rantakadulla sijaitseviin matkamuistomyymälöihin, ruokakauppoihin sekä muutamiin vaatekauppoihin. Merkkituotteita myyviä kauppoja ei juuri ole muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.

Jos haluaa shoppailla kunnolla, kannattaa mennä Larnakaan tai Nikosiaan, joista löytyy kattava valikoima kauppoja. Hintataso Kyproksella on hieman edullisempi kuin Suomessa.

Hyvä tietää Agia Napasta

Agia Napa on turistikohde, joten kulttuurinähtävyyksiä kaipaavalle se ei tarjoa nähtävää. Paikallistunnelmaa kohteessa on vain ripaus, ja sitäkin pitää etsiä keskustan ulkopuolelta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bileparatiisina tunnettu kohde ei myöskään sovi rauhaa ja hiljaisuutta etsivälle lomailijalle. Baarit ja yökerhot soittavat musiikkia erittäin suurella voimakkuudella, joten keskustan tuntumassa olevissa hotelleissa saattaa öisin olla meluhaittoja.

Lapsiperheille kohde tarjoaa kauniit, matalat rannat sekä vesipuiston hurjine liukuineen. Agia Napa sopii paremmin perheille, joissa on hieman isompia lapsia. Perheen pienimmille on vain vähän tekemistä.

LENNOT, MATKUSTUS JA LIIKKUMINEN AGIA NAPASSA

Agia Napa

Pakettimatka vie perille

Kyprokselle on hyvät yhteydet Suomesta. Suora lento Helsingistä Kyproksen päälentokentälle Larnakaan kestää noin neljä tuntia. Reittilennot maksavat noin 300–500 euroa. Larnakasta on vajaan tunnin ajomatka Agia Napaan.

Helpoin tapa matkustaa Agia Napaan on ottaa valmis pakettimatka. Lennot, majoituksen ja lentokenttäkyydit tarjoavia matkanjärjestäjiä on useita. Agia Napaan on usein tarjolla myös edullisia äkkilähtöjä.

Kattava majoitustarjonta

Agia Napa on suosittu lomakohde, joten myös hotellitarjonta on sen mukainen. Jokainen löytää kukkarolleen ja vaatimustasolleen sopivan hotellin helposti. Valikoimissa on niin luksusta kuin vaatimattomampiakin majoituksia. Lapsiperheiden suosiossa ovat all inclusive-hotellit, joissa on helppo viettää lomaa myös perheen pienimpien kanssa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Agia Napasta voi myös vuokrata talon pidemmäksikin aikaa.

Liikkuminen paikan päällä

Agia Napan keskusta on varsin pieni. Ranta, satama, ostosmahdollisuudet ja ravintolat sijaitsevat lähellä toisiaan ja kaikki on helppo saavuttaa kävellen. Mikäli haluaa mennä hieman kauemmas, paras tapa taittaa matka on ottaa taksi. Agia Napassa on myös bussiliikennettä, tosin sen toiminta on ajoittain epävarmaa.

Jos mielii lähteä saarikierrokselle, kannattaa vuokrata auto. Vuokrattavana on myös kaksipyöräisiä kulkuneuvoja. Autolla liikuttaessa tulee muistaa, että Kyproksella on vasemmanpuoleinen liikenne.

AGIA NAPAN NÄHTÄVYYDET

Kypros-Agia-Napa-submarine-Flickr-jurgen-proschinger

Kauniit rannat ja vilkas satama

Agia Napan parasta antia ovat kauniit rannat ja eloisa satama.

Vilkkaassa satamassa kohtaavat niin turistit kuin paikalliset kalastajatkin. Sieltä voi napata päiväristeilyn lasipohjaveneellä tai katamaraanilla ja lähteä nauttimaan päivästä Välimeren aalloilla. Satamassa sijaitsee myös paljon ravintoloita, jotka tarjoavat niin paikallisia kuin kansainvälisiä herkkuja.

Agia Napan rannat ovat hienohiekkaisia, matalia ja kristallin kirkkaita. Kymmenen Blue Flag-sertifioitua rantaa houkuttelevat auringonpalvojia, uimareita ja vesiurheilulajien harrastajia. Mahdollisuuksia löytyy vesihiihtämisestä liitovarjoiluun sekä polkuveneistä vesiskoottereihin. Myös snorklaaminen ja sukeltaminen on mahdollista, tosin nähtävää on huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Punaisellamerellä.

Suosituimpia rantoja ovat Nissi Beach, Sandy Bay, Grecian Bay Beach ja Konnos Bay. Makronnissos sijaitsee lähempänä vesipuistoa ja on hieman muita rauhallisempi.

Agia Napan luostari

Agia Napassa on vain muutama historiallinen kulttuurikohde. Yksi niistä on 1500-luvulta peräisin oleva luostari. Luostari sijaitsee aivan Agia Napan ytimessä, sillä lomakohde on kasvanut luostarin ympärille.

Luostari on pieni, kaunis ja sympaattinen kohde, johon kannattaa käydä tutustumassa. Sen pihamaalla voi istahtaa suurien puiden varjoon ja nauttia hetkestä hiljaisuutta vilkkaan lomakeskuksen ytimessä. Kirkkoon pääsee myös vierailemaan.

Vesipuisto Waterworld

Kreikkalaisen mytologian mukaan rakennettu vesipuisto Waterworld on Agia Napan suosituin nähtävyys. Euroopan parhaimpiin kuuluva vesipuisto tarjoaa kävijälle toinen toistaan hurjempia vesiliukuja sekä upeita altaita. Parhaiten puiston liukumäet sopivat isommille lapsille sekä aikuisille, mutta puistosta löytyy vesileikkipaikka myös perheen pienimmille. Puiston yhteydessä on myös kartingrata.

Teemapuistossa saa helposti kulumaan kokonaisen päivän. Alueella on ravintoloita, joista voi päivän aikana ostaa lounasta. Paikan päälle kannattaa suunnata heti aamusta ja varata mukaan runsaasti korkealla suojakertoimella varustettua aurinkorasvaa.

Huvipuistoalue Parko Paliatso

Parko Paliatso Luna Park sijaitsee Agia Napan keskustassa Nissi Avenuella. Alueelta löytyy erilaisia laitteita kuten vuoristorata, maailmanpyörä, törmäilyautot sekä viikinkilaiva. Suosituin laite on Slingshot, joka sinkoaa huvittelijan 90 metrin korkeuteen. Puistossa voi myös ajaa kartingia ja pelata erilaisia pelejä.

Parko Paliatso on auki myös yöllä.

Cape Grecon luonnonpuisto

Cape Grecon luonnonpuisto sijaitsee Agia Napan ja Protarasin lomakohteiden välissä. Matkaa Agia Napasta on noin 10 kilometriä, jonka voi halutessaan kävellä tai taittaa taksilla.

Luonnonpuiston alueella voi tehdä päiväpatikkaretken ja ihailla Välimerta näköalapaikalta. Siellä sijaitsee myös Kyproksen kaakkoiskärki.

AGIA NAPAN PARHAAT

Agia Napa

Agia Napan parhaat rannat

 • Nissi Beach
 • Sandy Bay
 • Konnos Bay
 • Grecian Bay Beach
 • Makronnissos

Agia Napan parhaat nähtävyydet

 • Waterworld
 • Luostari
 • Parko Paliatso
 • Cape Greco
 • Satama

Agian Napan parhaat lasten kanssa

 • Waterworld
 • Parko Paliatso
 • Rannat

LISÄTIETOA

Kyproksen virallinen matkailusivusto

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: Flickr/Yehuda Cohen, Martin Wippel, jurgen.proschinger, Kyproksen matkailutoimisto