Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kypros

Pohjois-Kypros - Euroopan reunalla

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 10.02.2015
Kyproksen jaetun saaren pohjoispuolelta löytyy upeita kulttuurielämyksiä sekä tunnelmallisia kaupunkeja ja kyliä.

Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta saattaa olla vielä suomalaisten näkökulmasta tuntematon lomakohde. Alueen värikäs historia kolmen maanosan risteyskohdassa aina antiikin ajasta tähän päivään saakka tekee siitä mielenkiintoisen kulttuurikohteen.

Aktiivilomailijalle ja historiasta kiinnostuneille

Pohjois-Kypros tunnetaan erityisesti vuoden 1974 tapahtumista, jolloin turkkilaiset miehittivät noin kolmasosan Kyproksen saaresta pohjoispuolelta. Sen seurauksena saari jakautui kahtia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Pohjois-Kypros on julistautunut itsenäiseksi valtioksi, mutta toistaiseksi vain Turkki on tunnustanut sen. Siten Pohjois-Kypros sijaitsee kansainvälisesti nähtynä edelleen Kyproksen rajojen sisäpuolella.

Kyrenian satama Pohjois-Kyproksella

Kypros sijaitsee Turkin eteläpuolella ja se on Välimeren itäisin saari. Saaren pohjoisosa sopii erittäin hyvin patikoivalle aktiivilomailijalle, pariskunnille ja perheille sekä historiasta kiinnostuneille. Pohjois-Kyproksen tunnetuimmat matkakohteet ovat pääkaupunki Nikosia, Kyrenia ja Famagusta.

Pohjois-Kyproksella on paljon merkittäviä kulttuurikohteita antiikin ajan raunioista keskiajan linnoihin sekä kirkkoihin ja moskeijoihin. Sieltä löytyy myös runsaasti patikointireittejä, erityisesti Besampark-vuorille. Hiekkarannoista pääsee nauttimaan erityisesti Famagustan alueella ja Kyrenian läheisyydessä sijaitsevalla Algadin rannalla voi nähdä pesiviä merikilpikonnia. Hurjapäät voivat kokeilla varjoliitoa ja Pohjois-Kyproksen vedet sopivat erinomaisesti sukellukseen.

Lempeä ilmasto ja sateinen talvi

Pohjois-Kypros yksi Euroopan aurinkovarmimmista lomakohteista. Kyproksella on noin 300 aurinkoista päivää vuodessa ja talvisinkin lämpötilat pysyvät 20 asteen tuntumassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Parhaat matkustusajankohdat ovat loppukevät ja alkusyksy, sillä kesällä lämpötilat saattavat nousta jopa 40 asteen yläpuolelle, erityisesti maan sisäosissa. Talvisin Kyproksella on sateista.

Pohjois-Kyprosella on nykyisin rauhallista

Pohjois-Kyproksen poliittinen tilanne saattaa arveluttaa matkailijaa, mutta alueelle matkustaminen on nykyisin varsin turvallista. Kulttuuri on sekoitus perinteistä kyproslaisuutta ja turkkilaisuutta. 98 % paikallisista on muslimeja ja moskeijoissa vierailtaessa pitää muistaa kunnioittava käytös ja pukeutuminen.

Kyproksen saaren kahteen osaan jakavan YK:n hallinnoiman Vihreän linjan saa ylittää kuka tahansa Euroopan Unionin kansalainen. Pohjois-Kyproksella tulee hyvin toimeen englannin kielellä.

Mezejä ja turkkilaista kahvia

Ruokakulttuuri on yhdistelmä Turkkia ja Kyprosta. Alueen herkkuihin kuuluvat ehdottomasti turkkilaiseen keittiöön tyypilliset baklava, lokum ja turkkilainen kahvi.

Myös Kyprokselle tyypilliset mezet, halloumi ja oliivit kuuluvat pohjoiskyproslaiseen ruokapöytään. Suuri osa Pohjois-Kyproksen kastikkeista on jogurttipohjaisia ja turkkilaista jogurttia käytetään paljon myös esimerkiksi kakuissa.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN POHJOIS-KYPROKSELLA

Rajanylityspaikka Nikosiassa

Istanbulin tai Lontoon kautta perille

Pohjois-Kyproksella toimii kaksi lentokenttää, joista Nikosian läheinen Ercanin lentokenttä on suurempi. Ercanille lennetään Suomesta yleisimmin Istanbulin tai Lontoon kautta. Lentojen hinnat yhteen suuntaan ovat yleisimmin kolmestasadasta neljäänsataan euroon.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Euroopan Unionin kansalaiset saavat viettää niin paljon aikaa rajan molemmilla puolilla kuin haluavat. Vihreän linjan ylityspaikkoja on yhteensä seitsemän, joista yksi sijaitsee Nikosian vanhassakaupungissa.

Pohjois-Kyproksen tiet ovat hyväkuntoisia ja isoimpien kaupunkien välillä kulkee busseja säännöllisesti päivisin, mutta viikonloppuisin ja iltaisin harvemmin.

Taksilla matkustettaessa hinnasta kannattaa sopia kuljettajan kanssa etukäteen väärinymmärrysten sekä huijatuksi tulemisen välttämiseksi. Pohjois-Kyproksella toimii useita autonvuokrausfirmoja. Auton vuokraamista varten tarvitsee voimassa olevan ajokortin ja henkilön täytyy olla 21-vuotias.

Majoitu hotellissa tai vuokraa oma villa

Pohjois-Kyproksella on paljon hulppeita hotelleja sekä hieman vaatimattomampia majoitusvaihtoehtoja. Majoittuminen Pohjois-Kyproksella on suhteellisen edullista. Erityisesti Kyreniassa hienoonkin hotelliin saattaa päästä edullisesti.

Pohjois-Kyproksella on mahdollista myös vuokrata loma-asuntoja. Oman huvilan vuokraaminen sopii erityisesti perheen kanssa tai suuremmalla ystäväporukalla matkustavalle.

POHJOIS-KYPROKSEN MATKAKOHTEET

Bellapais, Pohjois-Kypros

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ostoksia ja historiallisia nähtävyyksiä Kyreniassa

Kyreniassa pääsee viettämään mukavaa kaupunkipäivää kuvankauniissa kaupungissa. Sieltä löytyvät ehdottomasti Pohjois-Kyproksen parhaat ostosmahdollisuudet ja paikalliset asukkaat tulevat muista kaupungeista tekemään ostoksia Kyreniaan.

Kyrenian nähtävyyksiin kuuluvat Kyrenian linna ja haaksirikkomuseo sekä Pyhän Hilarionin linna. Kyrenian vanhankaupungin pienet kujat johtavat lopulta romanttiseen vanhaan satamaan, joka oli aikoinaan kaupungin kaupan keskus.

Jos matkasi suuntana on Kyrenia, kannattaa lomalla poiketa myös Bellapaisin vuoristokylässä. Kaunis pikkukylä on Kyprosta parhaimmillaan. Bellapaisin asukkailla on sanonta, jonka mukaan matkailija ei voi kertoa käyneensä Kyproksella, jos ei ole käynyt Bellapaisissa. Bellapaisista löytyy myös vierailun arvoinen Bellapaisin luostari.

Nikosia on jaettu kaupunki

Nikosia on Kyproksen jaettu pääkaupunki. YK:n hallinnoima vihreä linja kulkee kaupungin läpi ja vanhankaupungin kävelykadulta pääsee ylittämään linjan. Linjan toiselle puolelle pääsee näyttämällä passia.

Nikosia ei ole tyypillinen lomanviettopaikka, sillä se sijaitsee sisämaassa ja kaupunki on suhteellisen pieni. Sinne pääsee kuitenkin helposti Famagustasta ja Kyreniasta, joten Nikosiaan kannattaa tehdä esimerkiksi päiväretki. Kaupunkiin on helpointa tutustua kävellen vanhojen talojen ja kävelykatujen keskellä.

Tunnetuimpia ja näkemisen arvoisia nähtävyyksiä Nikosiassa ovat Selmiye Moskeija, Bedestan ja Great Inn.

Famagustan rannat tunnetaan

Famagusta oli ennen vuoden 1974 tapahtumia suosittu lomakohde turistien keskuudessa. Se tunnetaan parhaiten tapahtumien seurauksena suljetusta turistikylästä. Kaupunki on edelleen Pohjois-Kyproksen suosituimpia matkailukohteita ja Famagustan alueelta löytyvät Pohjois-Kyproksen parhaat hiekkarannat.

Famagusta oli aikoinaan erittäin rikas kaupunki ja siellä oli noin 365 kirkkoa. Kaupungin yksi hienoimmista nähtävyyksistä on La La Mustafa Pasha Moskeija, joka on entinen Pyhän Nikolauksen katedraali. Noin kahdeksan kilometrin päässä Famagustasta sijaitsee kreikkalaisroomalainen rauniokaupunki Salamis.

POHJOIS-KYPROKSEN PARHAAT

Hilarion, Pohjois-Kypros

Pohjois-Kyproksen parhaat nähtävyydet

 1. St Hilarionin linna
 2. Bellapaisin luostari
 3. Salamis Bayn rauniot
 4. St Nicholasin katedraali / La La Mustafa Pasha Mosque
 5. Selmiye Mosque (St Sophian katedraali)

Pohjois-Kyproksen parhaat aktiviteetit

 1. Patikointi
 • Sukellus
 • Merikilpikonnien bongaus
 • Vuoristopyöräily
 • Varjoliito

  Lisätietoa

  Pohjois-Kyproksen matkailutoimisto

  Laura Haro