Muutakin kuin Sunny Beachin rannat – 10 yllättävää faktaa Bulgariasta
Matkoja kohteeseen Bulgaria
1. Ei pelkkiä rantoja
Moni suomalainen tuntee Bulgarian vain edullisena rantakohteena, mutta todellisuudessa maa on paljon muutakin. Jopa kolmasosa maan pinta-alasta on metsää, ja Bulgaria onkin loistava kohde luontomatkailuun. Maassa on myös lukuisia historiallisesti kiinnostavia vierailukohteita kuten yhdeksän Unescon maailmanperintökohdetta.
2. Ruusujen maa
Bulgarian kansalliskukka on ruusu. Maa on myös yksi maailman suurimmista ruusuöljyn tuottajista, jota käytetään esimerkiksi hajuvesien valmistukseen. Keski-Bulgariassa sijaitsevan Kazanlakin kaupungin läheltä löytyy alue, jota kutsutaan ruusujen laaksoksi. Siellä järjestetään muun muassa joka vuosi kesäkuussa ruusufestivaali, jossa pääsee tutustumaan ruusuihin liittyviin perinteisiin.
3. Kuuluisaa jogurttia
Bulgarialainen jogurtti on kuuluisa ainutlaatuisesta maustaan ja rakenteestaan. Nämä ominaisuudet tulevat Lactobacillus bulgaricus -bakteerista, jota käytetään jogurtin valmistuksessa. Kyseistä bakteeria esiintyy luonnossa ainoastaan Bulgariassa. Maassa vieraillessa kannattaa siis nautiskella annos paikallista jogurttia esimerkiksi hunajan kera.
4. Sama nimi on ja pysyy
Bulgaria on yksi Euroopan vanhimpia valtioita, ja erityisen maasta tekee se, että se on tunnettu kautta historian aina samalla nimellä. Bulgaria sai alkunsa 600-luvun loppupuolella, kun bulgaarien kansa perusti alueelle Bulgarian ensimmäisen valtakunnan. Vaikka maa on välillä ollut muiden vallan alaisena, on se silti säilyttänyt tähän päivään asti alkuperäisen nimensä.
5. Eroja elekielessä
Suomalainen saattaa hämmästyä bulgarialaisten elekieltä siihen törmätessään. Bulgariassa on nimittäin tapana, että bulgarialaiset nyökyttävät päätään kieltävän vastauksen merkiksi. Tässä tapauksessa elekieli on siis päinvastaista kuin mihin Suomessa on totuttu. Tämä on hyvä pitää mielessä maassa matkustaessa, ettei synny väärinkäsityksiä.
6. Kyrillisen kirjaimiston koti
Bulgarian virallista kieltä bulgariaa kirjoitetaan kyrillisin aakkosin. Kyrillisen kirjaimiston voidaan katsoa olevan lähtöisin Bulgariasta, sillä valtion alueella kehitettiin 800-luvulla sen edeltäjänä toiminut glagoliittinen kirjaimisto. Pikkuhiljaa tähän yhdistyi vaikutteita kreikkalaisesta aakkostosta, jonka seurauksena kehittyivät kyrillisen kirjaimiston varhaisimmat muodot. Kyrillinen aakkosto on ollut maassa käytössä siitä asti eli pidempään kuin esimerkiksi Venäjällä.
7. Juhlittu maaliskuu
Maaliskuun alussa Bulgariassa juhlitaan Baba Martan päivää, jolla halutaan toivottaa kevät tervetulleeksi. Juhlintaan kuuluu tunnettu perinne valmistaa lahjaksi koristeita punaisesta ja valkoisesta langasta. Näitä koristeita kutsutaan martenitsoiksi ja niiden on tarkoitus tuoda onnea ja terveyttä tulevalle vuodelle.
8. Säkkipillin sointuja
Yksi bulgarialaisessa kansanmusiikissa perinteisesti käytettyjä soittimia on säkkipilli, josta käytetään nimeä gaida. Soittimien tyyli vaihtelee hiukan maan alueesta riippuen. Tunnetuimpia ovat kaba-nimiset säkkipillit, jotka ovat kotoisin Rodopivuorten alueelta. Bulgarialaiset soittajat tekivät vuonna 2012 Sofiassa maailmanennätyksen, jossa 333 säkkipillin soittajaa muodosti ennätyksellisen suuren säkkipilliyhtyeen.
9. Kuumien lähteiden pääkaupunki
Bulgarian pääkaupunki on yli miljoonan asukkaan Sofia. Sofian erikoisuus ovat kymmenet kaupungista löytyvät kuumat lähteet. Lähteitä on esimerkiksi Sofian keskustassa kaupungin historiasta kertovan museon luona. Kuumia lähteitä on myös eri puolilla Bulgariaa, ja maassa onkin lukuisia kylpyläkaupunkeja.
10. Historiallisia aarteita
Bulgariasta on löydetty yhdet maailman vanhimmista kulta-aarteista. Esineet löydettiin Varnan kaupungin alueelta vuonna 1972. Maan alta paljastui satoja hautoja, joista löydettyjen kultaisten esineiden ja korujen katsotaan olevan peräisin jopa 4000-luvulta ennen ajanlaskun alkua.
Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Istockphoto, Flickr/Deian Vladov, valix, Ali Eminov, Велислав