Hyppää sisältöön

Koe Orient Express – idän pikajuna on kuin aikakone

  • Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 04.04.2023
Legendaarinen idän pikajuna henkii vanhan ajan luksusta ja arvokasta eleganssia.

Glamouria ja mysteerejä raiteilla

Pariisista ja Lontoosta kauas Istanbuliin lähes kokonaisen vuosisadan ajan liikennöineen idän pikajunan tarinat ovat täynnä glamouria ja mysteerejä. Legendaarisella junalla on matkustettu niin Bond-filmeissä kuin Dracula-tarinoissakin.

Itse Agatha Christie sijoitti yhden kuuluisimmista teoksistaan Orient Expressin kyytiin. Christien Idän pikajunan arvoitus sai innoituksensa todellisesta vuonna 1929 sattuneesta murhasta, joka tapahtui junan ollessa juuttuneena lumimyrskyyn lähellä Istanbulia. Kirjoittaessaan tarinaa Christie matkusti itsekin reitin päästä päähän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eleganssia 30-luvun Euroopassa

Idän pikajunan suurinta kulta-aikaa oli 1930-luku, jolloin se oli nopein tai usein lähes ainoa tapa kulkea tuhansien kilometrien matka läpi koko Euroopan.

Orient Express oli luksusta ja aikansa suurta eleganssia. Myös kuninkaalliset, aateliset ja diplomaatit matkustivat eksoottisella idän pikajunalla. Myöhemmin kylmän sodan aikana junan ympärillä leijui vakoilijoiden ja loikkareiden salaperäisyyden verho, oltiinhan matkalla jännittävään itään, vihollisen leiriin rautaesiripun tuolle puolen.

Aidossa hengessä suurkaupungista toiseen

Alkuperäistä Orient Expressiä ei enää ole olemassakaan. Sen toiminta oli viime vuosikymmeninä useaan otteeseen vaakalaudalla ja väliin keskeytettynäkin. Vuoden 2009 lopussa se päätettiin lopullisesti lakkauttaa.

Jäljelle jäi kuitenkin Venice Simplon Orient Express, “se toinen” idän pikajuna, joka alkuperäisen henkeä seuraten liikennöi entiseen loistoonsa kunnostetulla historiallisella junalla Lontoosta Manner-Eurooppaan.

Vaikkei kyseessä olekaan sama aito ja alkuperäinen 1880-luvulta saakka liikennöinyt yritys, on nykyisenkin Orient Expressin kyydissä helppo päästä menneen maailman tunnelmaan. Junan reitti vaihtelee ajankohdan mukaan. Etappeihin kuuluvat Lontoo, Pariisi, Venetsia, Rooma, Praha, Wien Budapest, Bukarest, Istanbul, Krakova ja Dresden.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Idän pikajuna sopii kiireettömälle matkailijalle

Matka Orient Expressillä tarkoittaa kiireetöntä luksusjunailua Euroopan metropolista toiseen. Matkan taittuessa ja maisemien vaihtuessa junan kokki loihtii matkustajille päivittäiset gourmet-ateriat ja vaunupalvelija huolehtii lomalaisten mukavuudesta.

Tarjolla on myös erityisiä häämatkapaketteja ja mahdollisuus vuokrata vaunu tai vaikka koko juna merkkipäivien arvokkaaksi juhlapaikaksi.

Upeiden puitteiden lisäksi eleganssia pitää yllä junan konservatiivinen pukukoodi. Farkuissa esiintyminen ei ole tässä junassa suotavaa edes päiväsaikaan ja illallisille suositellaan black tie -pukeutumista ja pitkiä iltapukuja. “You can never be overdressed on the Orient Express”, idän pikajunassa et koskaan voi olla ylipukeutunut, kuuluu pukukoodin perussääntö.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Idän Pikajuna

Idän pikajuna on junamatkojen klassikko: luksusjuna on koettava kerran elämässä – jos siihen on varaa

Canfrancin asema Espanjan ja Ranskan rajalla

Tämä hylätty asema oli kerran koko Euroopan toiseksi suurin – aavemaiset rauniot vuorten ympäröimänä

Junamatkat maailmalla

Kolme klassista junareittiä maailmalla – tunnetko nämä kaikki?

vuoristo

Keltaisella junalla Pyreneiden maisemissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja