hero taustakuva

Tämä Bond-leffasta tuttu serpentiinitie saa autoilijan pidättämään hengitystään

Copyright Switzerland Tourism / swiss-image.ch / Christof Sonderegger artikkelin kuva
Automatkailu
Yksi Sveitsin suosituimmista maisemareiteistä on nähty myös Bond-elokuvassa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 09.09.2015
facebook   whatsapp

Furkasola tarjoilee serpentiiniteitä

Euroopan sykähdyttävimpiä maisemareittejä etsivien automatkailijoiden kannattaa lisätä suunnitelmiinsa Sveitsin Furkasola Urin ja Valais’n kantonien välissä.

Dramaattinen vuoristoreitti serpentiiniteineen kulkee Andermattista Gletschiin. Jyrkät mutkat ja korkeuserot määrittävät reittiä – Furkasolan korkein kohta kohoaa 2 431 metriin merenpinnan yläpuolelle.

Vuonna 1867 valmistunut reilun 30 kilometrin mittainen tie on yksi Sveitsin korkeimmista alppireiteistä. Kiemurtelevat käänteet vaativat tarkkaavaisuutta ja rauhallista ajoa – toisaalta näin hienoissa maisemissa tuskin edes tekee mieli kiihdyttää menopeliä.

Vuoristomaisemien lisäksi Furkasolasta näkyy Rhônen jäätikkö, joka on komea näky siitäkin huolimatta, että ilmastonmuutos on pienentänyt sen pinta-alaa. Talvella reitti suljetaan kokonaan.

Reitti on tuttu myös vuonna 1964 ilmestyneestä elokuvasta 007 ja Kultasormi, jossa nähdään Aston Martinin ja Ford Mustangin takaa-ajokohtaus Furkasolan maisemissa. Elokuva palkittiin aikoinaan myös Oscar-patsaalla parhaista äänitehosteista.

Furkasolan maisemia voi ihailla myös junan kyydistä. Vuoristossa liikennöi historiallinen höyryjuna, joka taittaa 17,8 kilometrin mittaisen matkan Realpista Oberwaldiin. Jo 1920-luvulla toimintansa aloittanut rautatie avattiin uudelleen kunnostettuna vuonna 2010.

Suurelta osin vapaaehtoisvoimin pyörivä maisemajuna ei liikennöi talvikuukausina lainkaan. Sääoloista riippuen junan sesonki kestää noin 70 päivää vuodessa.

Modernimpi rautatiereitti Glacier Express käyttää matalammalla sijaitsevaa Furkan pohjatunnelia, joka valmistui vuonna 1982. Tunneli mahdollistaa liikennöinnin ympäri vuoden.

Solan maisemissa voi myös yöpyä. Parhaat näköalat Rhônen jäätikölle aukeavat historiallisesta Belvedere-hotellista, joka on rakennettu 2 271 metrin korkeuteen. Hotelli on ollut suljettuna kesän 2015 ajan remontin takia.

Furkasolan serpentiinitiet ovat huima näky
Furkasolan serpentiinitiet houkuttelevat autoiljoita.
Furkasolan hotelli Belvedere
Hotelli Belvedere sijaitsee 2 271 metrin korkeudessa.
Maisemia Furkasolan varrelta
Maisemia Furkasolan varrelta.
Sveitsin Furkasola iltavalaistuksessaan
Öinen Furkasola valaistuna.
Matkustaja Furkasolan reitti junalla
Furkasolan maisemia voi ihailla myös junasta käsin.
Höyryjunalla Furkasolan maisemiin
Historiallinen höyryjuna kuljettaa matkailijoita kesäkuukausina.

Lähde: Switzerland Tourism, Ultimate Drives, Dangerous Roads
Kuvat: © Switzerland Tourism / swiss-image.ch /

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.