Hyppää sisältöön

Joko tiesit tämän? Näin matkustajien jätökset hävitetään risteilyaluksella

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 01.02.2019
Mitä jättimäisillä risteilyaluksilla kertyville jätteille tapahtuu?

Risteilyaluksilla on tiukat säännöt jätteitä koskien

Sinäkin olet varmasti joskus miettinyt, mitä ihmettä tapahtuu matkustajien jätöksille lentokoneessa – puhumattakaan risteilyaluksista, joihin mahtuu moninkertainen määrä ihmisiä.

Esimerkiksi maailman suurin risteilyalus Harmony of the Seas voi kuljettaa jopa 6 500 matkustajaa ja 2 400 henkilökunnan jäsentä. Se vastaa jo reilun kokoisen kylän asukaslukua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laivoilla kertyy risteilyjen aikana valtava määrä jätettä. Eikä kyseessä ole pelkästään matkustajien jätökset wc-tiloissa, vaan kaikki lasi-, muovi-, paperi ja biojäte, jonka voi kuvitella kertyvän vesillä tuhansien ihmisten toimesta.

Ei olekaan ihme, ettei risteilyalusten maine aina ole kaikkein ympäristöystävällisin. Royal Caribbean Cruises -varustamon ympäristövastaava kuitenkin vakuuttaa The Telegraphin haastattelussa, että urbaanit legendat jätösten heittämisestä suoraan mereen eivät pidä paikkaansa.

Jokaisella risteilyaluksella on ympäristöasioista vastaava henkilö, ja alusten tulee noudattaa tiukkoja ympäristölakeja. Tietyillä alueilla – kuten Itämerellä – säännöt ovat vielä tavallistakin ankarammat.

Näin jätteistä huolehditaan

Laivalla kulutetaan The Telegraphin mukaan runsaasti vettä. Jokaista matkustajaa kohden kuluu päivässä noin 150-190 litraa vettä. Käytetty likavesi puhdistetaan laivan uumenissa bioreaktoreiden toimesta.

Esimerkiksi pyykinpesusta ja peseytymisestä syntyvä harmaavesi sekoitetaan alusten järjestelmässä ensin niin sanotun mustanveden kanssa, joka puolestaan syntyy wc-jätteestä laivan käymälöistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bioreaktorit suodattavat likavedestä epäpuhtaudet ja desinfioivat sen UV-valolla. Lopuksi vesi tarkistetaan ja lasketaan sitten takaisin mereen – ympäristövastaavan mukaan “puhtaampana kuin alkuperäinen merivesi”. Lopputulos voi olla niin puhdas, että jotkut satamat antavat alusten laskea veden mereen lähempänä satamaa kuin normaali noin 19 kilometrin raja. Kiinteä jäte puolestaan poltetaan tai varastoidaan kierrätystä varten.

Aluksilla siivoojat erottelevat esimerkiksi paperi-, muovi- ja lasijätteet. Lasipullot jaotellaan värin mukaan ennen kuin ne murskataan myöhempää kierrätystä varten. Paperi- ja pahvijäte kierrätetään varustamon mukaan niin ikään asianmukaisesti.

Lähde: The Telegraph
Kuva: Flickr / tombayly13

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Risteilyt Tallinnaan

Näin pääset Tallinnaan – löydä itsellesi parhaiten sopiva risteily

Uudistunut Viking Cinderella

Muistatko Viking Cinderellan? Tältä paluun tehnyt laiva näyttää nyt – yksi osa on pyhä, eikä sitä saa muuttaa

Jättimäinen risteilyalus kapealla lahdella, jossa toisella puolella kohoaa vuoristo ja toisella puolella punatiilikattoisten talojen täyttämä pikkukaupunki.

Risteilylle Karibialle vai Välimerelle? Näin valitset sopivan ajankohdan risteilylomalle

Nainen laivan kannella

Voiko laivalla juoda hanavettä? Muista nämä ohjeet risteilyllä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja