Lontoo, Iso-Britannia

Tiesitkö tämän Lontoosta? Lue 6 faktaa ja yllätä matkakumppanisi

Lontoo on eurooppalainen suurkaupunki, jossa on uutta nähtävää kerta toisensa jälkeen. Lue mielenkiintoiset faktat Ison-Britannian pääkaupungista!

1. Elisabethin torni

Lontoon parlamenttitalon tornin Big Ben -lempinimi ei yleisestä luulosta huolimatta tarkoita koko tornia, vaan sen sisällä tasatunnein lyövää kelloa. Itse tornin nimi on alun perin ollut vain The Clock Tower eli kellotorni. Vuonna 2012 torni nimettiin uudelleen Elisabethin torniksi juhlistamaan kuningatar Elisabethin 60. valtakautta, mutta kansan suussa torniin viitataan yhä Big Ben -nimellä.

2. Parannetut pyöräilymahdollisuudet

Lontoo on tunnettu kaupunkina, jossa liikenneruuhkat ovat huomattavat ja kiireisimpinä lomakuukausina valtavat matkailijamassat saattavat tukkia suosituimmat kävelyreitit kokonaan. Ruuhkia helpottaakseen kaupunki on parantanut pyöräilymahdollisuuksia hyvällä pyörätieverkostolla, minkä lisäksi katukuvassa näkyy myös vuokrapyöriä.

Jykevät ajokit ovat vuokrattavissa ympäri vuorokauden edulliseen hintaan, ja polkupyöräparkkeja on ripoteltu lyhyiden etäisyyksien päähän toisistaan pitkin kaupunkia. Lontoon sokkeloisilla kaduilla ajellessa reittivalintoja kannattaa suunnitella hiukan etukäteen.

3. Illallinen vanhalla metroasemalla

Lontoossa on runsaasti hylättyjä metroasemia, sillä esimerkiksi aikaisemmin käytössä olleet Strandin, Down Streetin ja Hyde Park Cornerin metroasemat on otettu käyttöön uudella tavalla.

Nykyisin entisillä metroasemilla kuvataan elokuvia ja tv-sarjoja sekä järjestetään esimerkiksi juhlia. Vanhat asemat on otettu tehokkaasti uusiokäyttöön, sillä esimerkiksi Hyde Park Corner -asemalla sijaitsee nykyisin italialainen ravintola.

4. Köysiradalla Thames-joen yli

Pääsponsorinsa Emirate Airlinesin mukaan nimetty köysirata kohoaa 90 metrin korkeuteen ja tarjoaa päätähuimaavat näköalat Thames-joen molemmille rannoille. Lontoon vuoden 2012 olympialaisiin valmistunut reitti on osa kaupungin julkista liikenneverkkoa, joten kilometrin mittaiselle köysirata-ajelulle pääsee Oyster card -korttia näyttämällä. Radan lähimmät metroasemat ovat North Greenwich (Jubilee) ja Royal Victoria (DLR).

5. Usean maan pääkaupunki

Lontoo tunnetaan nykyisin Ison-Britannian pääkaupunkina, mutta historiansa aikana Lontoo on toiminut samanaikaisesti parhaimmillaan kuuden maan pääkaupunkina. Toisen maailmansodan aikaan Lontoo oli Euroopan ainoita natseja vastustavia kaupunkeja, joita pidettiin turvallisena.

Hitlerin valtaamien maiden hallitukset pitivät Lontoota turvapaikkanaan pahimpien aikojen yli. Maahan pakenivat Puolan, Norjan, Belgian, Alankomaiden ja Ranskan hallitukset.

6. Yksi oikeanpuoleinen katu

Vaikka Lontooseen saapuvat matkailijat tiedostavat kaupungissa toimivan vasemmanpuoleisen liikenteen, aiheuttavat huolimattomat vierailijat vuosittain suuren määrän liikenneonnettomuuksia. Lontoon liikenteessä seikkaillessa saakin aina olla varuillaan.

Vasemmanpuoleisesta liikenteestä huolimatta kaupungissa on yksi katu, jossa on ajettava tien oikealla puolella. The Savoy Hotel -hotelli sijaitsee Savoy Court -tiellä, missä on käytössä oikeanpuoleinen liikenne, toisin kuin muualla Isossa-Britanniassa. Poikkeussäännön on arveltu johtuvan taksikuskeista: taksin on helppo jättää asiakkaat samalla tiellä sijaitsevan Savoy-teatterin ovelle ja napata kyytiin uudet matkustajat vähän matkan päässä olevasta hotellista.

Teksti: Helmi Carpén ja Inka Khanji
Kuvat: Istockphoto

Löydä halvat äkkilähdöt Lontooseen ja lähde lomalle! >>

Päivitetty: 8.2.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (28 votes, average: 4,25 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia
Huom! Palvelun käyttöehdot ovat uudistuneet. Katso uudet käyttöehdot täältä.
SULJE