Marianne Zitting
Plzeň, Tšekki

Onko Praha jo nähty? Tässä mainio päiväretkikohde – koe olutpääkaupunki Plzeň

Praha on suomalaisten suosimia kaupunkikohteita. Mutta kaupungin turistimassat voivat joskus käydä hermoillekin. Kokeile silloin vaikkapa Tšekin tärkeintä olutpääkaupunkia!

Kuulun juoman kehto

Noin tunnin ajomatkan päästä Prahasta sijaitseva Plzeň, on Tšekin neljänneksi suurin kaupunki. Se on antanut nimensä myös pilsnerille, vaalealle oluttyypille jota suomalaisetkin rakastavat. Pilsnerin kuuluisin tuottaja on Pilsner Urquell, panimo joka on paitsi kaupungin suurin ylpeys myös sen tärkein nähtävyys. Aivan päärautatieaseman tuntumasta löytyvälle panimolle järjestetään päivittäin opastettuja kierroksia useilla eri kielillä.

Olutturistille on tarjolla myös esimerkiksi vanhassa keskustassa sijaitseva panimomuseo, ja pienpanimoiden tuotteita voi maistella niille omistetuissa pubeissa sekä ravintoloissa.

Plzeňiin pääsee kätevästi junalla Prahan päärautatieasemalta. Plzeňiin on hyvät yhteydet myös Saksan puolelta, esimerkiksi Münchenistä. Kaupungissa on hyvä majoitustarjonta, sillä hotellien lisäksi kaupungista löytyy myös huokeampia majoitusvaihtoehtoja, kuten pensionaatteja.

Pieni ja kompakti

Plzeňin historiallinen keskusta on pieni, ja siihen siihen ehtii tutustua hyvin jo yhdessä päivässä. Vanhakaupunki on kävelymatkan päässä rautatieasemalta, ja sinne pääsee hyvin myös raitiovaunulla tai johdinautolla.

Keskustan ehdoton maamerkki on komea goottilainen katedraali, jonka tornit näkyvät kauas. Sitä ympäröivän aukion varrelta löytyy turisti-info, josta saa tietoa kaupungin tapahtumista ja nähtävyyksistä sekä voi esimerkiksi ostaa matkakortteja julkiseen liikenteeseen. Toinen selvä maamerkki on kaksitorninen synagoga, joka on yksi Euroopan suurimmista.

Plzeň, Tšekki
Marianne Zitting
Kierros Urquellin panimolla on perusteellinen ja mielenkiintoinen. Aikaa sille saa varata reilut 1,5 tuntia.

Vanhankaupungin katujen varsilta löytyy paljon ravintoloita sekä kahviloita, ja hintataso on edullinen. Tosin vielä halvemmalla ruokaa ja juomaa saa kulkemalla hieman ydinkeskustan ulkopuolelle – tosin silloin ei voi enää taata, että ruokalistaa löytyy englanniksi tai tarjoilija osaa muuta kieltä kuin tšekkiä. Plzeň on mainio kohde pikkubudjetilla matkailevalle, sillä hinnat ovat edullista Prahaakin huokeampia.

Konsertteja ja kulttuuria

Jos Plzeňissä viipyy kauemmin kuin päivän, kannattaa uskaltautua myös keskustan ulkopuolelle. Julkinen liikenne toimii hyvin, liput ovat edullisia ja vuoroväli on tiuha. Esimerkiksi raitiovaunun numero 4 kyydissä pääsee Lochotínin puistoalueelle, josta löytyy eläintarha sekä suosittu DinoPark-teemapuisto. Lochotínissa järjestetään myös erilaisia konsertteja ja festivaaleja.

Plzeň oli Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2015, ja sen tapahtumatarjonta on yhä runsasta.

Ostosmatkailijalle tarjontaa löytyy varsinkin keskustan pikkuputiikeista. Keskustan tuntumassa sijaitsee myös Plzeň Plaza -ostoskeskus, jossa on esimerkiksi vaate- ja kenkäkauppoja sekä supermarket. Suomalaisiin aukioloaikoihin tottuneen kannattaa varautua siihen, että myymälät menevät kiinni viimeistään kello 21.

>> Lue lisää vinkkejä Tšekkiin Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Marianne Zitting

Päivitetty: 8.6.2017

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (No Ratings Yet)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia