Kap Verde - pitkiä rantoja ja etelän eksotiikkaa

Kohdeopas: Kap Verde

Santa Maria Beach, Kap Verde

Aitoa paikalliskulttuuria ja rentoja rantamaisemia, eksoottisia luontokohteita sekä aurinkoa. Kaikkea tätä tarjoaa pieni Kap Verden saariryhmä.

Aito ja alkuperäinen lomakohde

Kap Verden saariryhmä sijaitsee keskellä Atlantin valtamerta noin 500 kilometrin päässä Länsi-Afrikan rannikosta Senegalin korkeudella. Kap Verde koostuu 13 saaresta, joista Sal, Boa Vista, Santo Antão sekä Santiago ovat suosituimpia matkakohteita.

Kap Verde kasvattaa jatkuvasti suosiotaan matkailijoiden keskuudessa hieman eksoottisempana rantalomakohteena. Vesiaktiviteettien ja auringon lisäksi Kap Verde tarjoaa myös unohtumattomia elämyksiä taiteen ja ruoan parissa.

Kap Verden lomasta saa eniten irti, kun vierailee matkan aikana useammalla saarella – ne ovat luonteeltaan nimittäin aivan erilaisia.

Afrikkalaisia ja portugalilaisia vaikutteita

Kap Verde oli asumaton saariryhmä vielä 1450-luvulle, jolloin portugalilaiset löysivät sen. Monilla kapverdeläisillä onkin sekä afrikkalaiset että portugalilaiset juuret.

Kap Verdeltä löytyy sekä hienoja rantoja, tulivuorten muovaamia karuja maisemia kuin vehreitä keitaitakin. Saarista suosituin matkakohde Sal on luonnoltaan karun kaunis, kun taas Santo Antão on saariryhmän nimenkin mukaisesti vihreä saari. Kap Verdellä on loistava keittiö ja etenkin kala- ja äyriäisruuat ovat maukkaita ja tuoreita. Saarilla lomaillessa kannattaa maistaa myös Kap Verden kansallisruokaa cachupaa, jota valmistetaan pavuista ja kalasta tai lihasta.

Atlantin tuulet tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden surffaukseen ja saarilla voi harjoittaa myös lukuisia muita vesiurheilulajeja. Myös paikallinen kulttuuri, musiikki ja tanssi tarjoavat elämyksiä matkailijalle.

Maalaiskylä Kap Verdellä
Kap Verden maaseudun vehreys yllättää.

Hyvä tietää Kap Verdestä

Kap Verde on ennen kaikkea rantalomakohde, joka sopii rentoa auringonpalvontaa ja vesiurheilua hakevalle matkailijalle. Saarilta löytyy myös kaunista luontoa ja liikuntamahdollisuuksia esimerkiksi vaeltajille.

Matkailuelinkeino ei ole Kap Verdellä vielä kovinkaan vanhaa, joten lomailija löytää varmasti aitoa ja alkuperäistä kulttuuria. Toisaalta tämä voi tarkoittaa myös hieman vaatimattomampia palveluja kuin muissa turistikohteissa. Ostosmahdollisuuksien ja yöelämän perässä ei Kap Verdelle kannata matkustaa.

Rauhallinen Kap Verde sopii hyvin myös lapsiperheille. Kannattaa kuitenkin huomioida, ettei saarilta löydy monelle turistikohteille tyypillisiä teemapuistoja, joita isommat lapset saattavat kaivata. Hiekkaleikit pitkillä rannoilla riittävät kuitenkin viihdykkeeksi ainakin pienimmille.

Matkakohteena Kap Verde on turvallinen, mutta taskuvarkaiden ja ryöstöjen varalta kannattaa kuitenkin pitää
silmänsä auki samalla tavoin kuin muuallakin.

Lempeä ilmasto ympäri vuoden

Kap Verden ilmasto on ympäröivän meren ansiosta yleensä hieman viileämpi kuin Afrikan mantereella. Lämpötilat ovat miellyttävän lämpimät ympäri vuoden ja vaihtelevat noin 20 ja 30 asteen välillä. Kap Verde tunnetaan nimenomaan aurinkovarmana lomakohteena.

Sateita tulee eniten syksyllä, mutta silloinkin vain harvakseltaan. Talvella pitkähihainen vaate kannattaa pakata mukaan viileitä iltoja varten. Kap Verde sopii lomakohteeksi ympäri vuoden.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN KAP VERDESSÄ

Boa Vista
Boa Vista on tunnetuin Kap Verden saarista.

Valmismatkalle tai omatoimisesti Kap Verdelle

Matkanjärjestäjistä esimerkiksi Finnmatkat tekee talvikaudella valmismatkoja Kap Verdelle. Saarille voi lentää myös omatoimisesti välilaskulla jonkin Euroopan kaupungin kautta. Pääasiassa lentoja on Salin saarelle tai Santiagon saarelle Praiaan.

Majoitusta löytyy Kap Verdeltä pääasiassa perinteisistä hotelleista. Monissa on myös all inclusive –mahdollisuus. Hintataso on halvempi kuin Suomessa.

Laivalla tai lentäen saarelta toiselle

Saarelta toiselle pääsee joko laivalla tai lentäen. Molemmat vaihtoehdot ovat kohtuuhintaisia, mutta laivaliikenteessä voi olla viivästyksiä. Suurimmilla saarilla auton vuokraus voi olla järkevää, jos haluaa kiertää saaria omin päin. Liikenteessä kannattaa kuitenkin olla varovainen teiden huonon kunnon vuoksi. Myös polkupyörä on kätevä vaihtoehto kiertää saaria. Myös bussiliikenne toimii.

KAP VERDEN MATKAKOHTEET

Kap Verde
Kap Verden rantoja reunustavat komeat palmupuut.

Sal – rantalomailijan paratiisi

Salin saari ja siellä erityisesti Santa Marian kaupunki on rentoa rantalomaa kaipaavalle erinomainen valinta. Santa Maria on Kap Verden kehittynein matkakohde ja tarjoaa hyvät palvelut turistille. Vesiurheilumahdollisuudet ja rannat ovat hyvät, ja loistavaa ruokaa on tarjolla monissa ravintoloissa.

Runsaita ostosmahdollisuuksia Santa Mariasta ja Salilta ei löydy, mutta paikallisia käsitöitä, koruja ja kankaita on saatavilla. Matkailijan ei kannata odottaa myöskään kovin vauhdikasta ilta- ja yöelämää.

Boa Vista kutsuu rantalomalle

Toinen suosittu rantalomakohde Kap Verdellä on Boa Vistan saari, josta löytyy niin ikään upeita rantoja, vesiurheilumahdollisuuksia ja rauhallista elämänmenoa. Hiekkadyynien ja kalastajakylien vastapainoksi Boa Vistalla toimii myös all inclusive -lomakeskuksia vaativampaan makuun.

Varsinaisia nähtävyyksiä Boa Vistalla on harvanlaisesti, mutta kävijöiden kannattaa poiketa katsomassa Santa Marian rantaan 1960-luvulla huuhtoutunutta hylkyä, joka on jännittävä näky.

Luontoa Santo Antãolla ja kulttuuria Mindelossa

Santo Antão on Kap Verden saarista vihrein ja tarjoaakin hyvät mahdollisuudet luontomatkailuun ja patikointiin. Santo Antãolle voi tehdä retken esimerkiksi Sao Vincenten saarelta Mindelosta, joka on eräänlainen Kap Verden kulttuuripääkaupunki. Mindelo on myös tärkein satamakaupunki ja sieltä löytyy mielenkiintoista kolonialistisen ajan arkkitehtuuria ja paikallista kaupunkitunnelmaa.

Kiipeilyä Fogon tulivuorella

Aktiivilomasta kiinnostuneet voivat kiivetä Kap Verden korkeimman tulivuoren Fogon laelle ihailemaan upeita maisemia. Samannimisellä saarella sijaitseva tulivuori on edelleen aktiivinen, eikä vuorelle kannata lähteä ilman asiantuntevaa opasta. Korkeutta Fogolla on reilu 2 800 metriä ja kiipeämiseen menee joitakin tunteja.

KAP VERDEN PARHAAT

M/S Cabo Santa Maria
M/S Cabo Santa Marian ruostuneesta rungosta on tullut yksi Boa Vistan rantojen kuvatuimmista kohteista.

Koe nämä Kap Verdellä

  1. Rentoudu Kap Verden rauhallisilla hiekkarannoilla.
  2. Näe Santa Marian rantaan huuhtoutunut hylky Boa Vistan saarella.
  3. Herkuttele paikallisissa ravintoloissa ja kokeile cachupaa.
  4. Koe kapverdeläinen kaupunkitunnelma Mindelossa.
  5. Patikoi tulivuori Fogon huipulle tai kokeile surffausta.

Kap Verden miinukset

  • Vaativalle matkailijalle Kap Verden palvelut voivat tuntua hieman vaatimattomilta.
  • Kap Verden tiet ovat melko huonossa kunnossa, joten autoilu on haastavaa.

Teksti: Suvi Huttunen
Kuvat: iStockphoto, Flickr / niall62, Flickr / F H Mira, Flickr / niall62, Flickr / YXO

Päivitetty: 18.5.2017

Kap Verde: Lue lisää kohdeoppaita

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

2 kommenttia

Olimme vuosi sitten Kap Verdellä Salin saarella Santa Mariassa. Paikka on tosiaankin rantaelämää varten, pitkillä valkoisilla rannoilla on AINA tilaa, eikä koskaan tarvinnut mennä eden toisen ihmisen kylkeen asti kiinni. Yöelämää ei Santa Mariassa ole, eikä tosiaan shoppailtavaa, eikä kulinaristisia makuelämyksiä. Ruoka on hyvää, mutta ei mitenkään ERIKOISTA. Kadulla ei saa koskaan kulkea rauhassa kun joka kulmalta hyppää joku huutamaan että ”Come look my market” ja tämä ”market” on sitten pieni, ikkunaton huone jossa myydään aina puisia eläimiä (kilpikonnia, apinoita, norsuja yms.) sekä helmikoruja ja hiekkatauluja. Ja älä vaan erehdy menemään sisälle koska tuntuu ettei sieltä pääse ulos ellet jotain osta! Vastaat huuteluihin vain että myöhemmin, huomenna.. Rannalle nämä kaupustelijat eivät tule, siellä saa olla rauhassa.