Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kap Verde

Sal on karun kaunis rantakohde

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 26.05.2016
Kap Verden suosituin saari Sal on alati aurinkoinen lomakohde, jonka viehätys perustuu kilometrien mittaisiin hiekkarantoihin ja rauhalliseen elämänmenoon.

Rauhaa rakastavan lomailijan paratiisi

Kap Verden saariryhmä sijaitsee keskellä Atlantin valtamerta, noin 500 kilometrin päässä Länsi-Afrikan rannikosta Senegalin korkeudella. Sal on yksi Kap Verden kolmestatoista saaresta.

Aurinkoinen ja lämmin ilmasto, kilometrejä pitkät valkoiset hiekkarannat, vesiurheilumahdollisuudet ja aito afrikkalais-portugalilainen kulttuuri lumoavat rauhaa etsivän matkailijan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Saaren nimi tulee portugalin kielestä ja saarella aikoinaan sijainneesta suolakaivoksesta. Kooltaan saari on suhteellisen pieni, vain 35 kilometriä pitkä ja noin 12 kilometriä leveä. Nykyisin karun kaunis, lähes kauttaaltaan tasainen saari on yksi Kap Verden suosituimmista kohteista.

Sal ja erityisesti Santa Marian kaupunki ovat rentoa rantalomaa kaipaavan valinta. Elämänrytmi kaupungissa on hidastempoista, joten siellä on helppo irtautua arjen hektisyydestä. Santa Maria tarjoaa matkailijalle hyvät ravintolapalvelut sekä upeat mahdollisuudet vesiurheilulajien harrastamiseen. Ostosten ja yöelämän perässä sinne ei kuitenkaan kannata matkustaa. Myös varsinaisia nähtävyyksiä on vähän.

Sal

Aina ihanan aurinkoista

Kap Verden tunnetaan aurinkovarmana lomakohteena, jonne voi matkustaa ympäri vuoden. Mereltä käyvä lämmin tuuli pitää lämpötilat aina miellyttävissä lukemissa. Ne vaihtelevat 20 ja 30 asteen välillä eikä ilma tunnu yhtä kuumalle kuin Afrikan mantereella.

Kap Verden saarilla sataa vain syksyllä ja silloinkin harvoin. Talvella illat saattavat olla hieman viileämpiä, joten pitkähihaista ei kannata jättää kotiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rentoa rantalomailua

Sal on ennen kaikkea rantalomakohde. Paikallinen elämänrytmi on hidasta ja rauhallista, joten sinne on hyvä paeta oman arjen kiireitä. Musiikki on tärkeä osa saarelaisten elämää ja rytmit tulevat myös lomailijalle tutuiksi.

Salin rannat ovat kilometrejä pitkiä ja parhaimmillaan jopa 200 metriä leveitä. Valkoisilla hiekkarannoilla ei tarvitse makoilla kylki kyljessä naapurin kanssa vaan omaa rauhaa löytää helposti. Lomaansa aktiviteetteja kaipaava voi harrastaa erilaisia vesiurheilulajeja. Suosittuja ovat surffaus ja leijasurffaus. Lisäksi sukeltaminen ja snorklaaminen on mahdollista.

Salin vilkkain keskus on Santa Marian kaupunki. Sen palvelut ovat saaren kehittyneimmät, mutta vaativalle matkaajalle nekin jäävät vaatimattomiksi. Kaikki tarpeellinen kuitenkin on saatavissa. Santa Mariassa on matkailijoille runsaasti ravintoloita, jotka tarjoavat paikallista ruokaa. Parasta ovat vastapyydetyt merenantimet. Kaupungin ostosmahdollisuudet ovat vaatimattomat, myynnissä on lähinnä paikallisia käsitöitä, koruja ja kankaita. Surfilajien harrastajille on muutama palveleva erikoisliike.

Varsinaisia nähtävyyksiä Salin saarella on vähän. Paikan viehätys perustuu rantoihin, aitoon alkuperäiseen kulttuuriin ja rentoon elämänmenoon. Salin yöelämä on myös vaatimatonta, joten sen perässä saarelle ei kannata matkustaa.

Hyvä tietää

Kap Verdelle ja Salille matkustettaessa tarvitaan viisumi. Ajankohtaiset tiedot maahantulosäännöksistä saa matkanjärjestäjältä tai maan omilta viranomaisilta, esimerkiksi lähimmästä edustustosta.

Kap Verden saarilla esiintyy ajoittain denguekuumetta ja malariaa. Hyttysiltä on siis syytä suojautua. Saarella tulee juoda vain pullotettua vettä. Lisäksi kattavan matkavakuutuksen ottamista suositellaan.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN SALISSA

Sal

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Perille valmismatkalla tai omatoimisesti

Salin saarella on lentokenttä, jonne useimmat Kap Verdelle saapuvat lennot laskeutuvat. Saarelle voi lentää omatoimisesti useiden Euroopan kaupunkien kautta. Välilaskuja on vähintään yksi, joskus useampia. Lyhimmillään lentomatkan pituudeksi tulee noin 10 tuntia. Edestakaiset lennot maksavat noin 800–1100 euroa.

Salin saarelle voi matkustaa talvella myös pakettimatkalla. Saari kuuluu esimerkiksi Finnmatkojen valikoimaan. Finnmatkat lentävät Salille Teneriffan kautta.

Majoitus Salin saarella

Eniten majoitustarjontaa Salin saarella on pääkaupungissa Santa Mariassa. Majapaikat ovat pääasiassa eritasoisia perinteisiä hotelleja. Monet tarjoavat myös all inclusive-mahdollisuuden.

Salin hintataso on edullisempi kuin Suomessa.

Liikkuminen paikan päällä

Saarella voi liikkua ympäriinsä takseilla ja minibusseilla. Lisäksi pienempien kohteiden välillä liikennöi lava-autoja, joissa on kapeat puiset penkit. Ne ottavat matkustajia kyytiin kaikkialta ja pysähtyvät pyynnöstä.

Jos Salilta haluaa lähteä tutustumaan Kap Verden muihin saariin, se onnistuu laivalla tai lentäen. Molemmat vaihtoehdot ovat kohtuuhintaisia, mutta viivästyksiin kannattaa varautua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

SALIN NÄHTÄVYYDET

Sal

Santa Marian ranta

Salin saaren eteläkärjessä sijaitsee Santa Marian ranta. Yhdeksän kilometriä pitkältä valkohiekkaiselta rannalta ei ole vaikea löytää omaa rauhallista auringonpalvontapaikkaa. Ranta on näkemisen arvoinen karussa kauneudessaan.

Santa Marian ranta tarjoaa mainiot mahdollisuudet kokeilla erilaisia vesiurheilulajeja. Sopivasti tuulisella rannalla voi esimerkiksi surffata ja leijasurffata.

Ponta Pretan ranta

Ponta Pretan ranta on etenkin kokeneiden surffaajien suosiossa. Se sijaitsee Salin eteläkärjessä, hieman Santa Marian kylän ulkopuolella. Rannalla on jonkin verran isoja kiviä, joten siellä uimista suositellaan vain tyynellä säällä.

Ranta on ihanteellinen paikka auringonlaskun katseluun, sillä horisontissa ei ole muita saaria estämässä näkymää.

Veneretket merelle

Turkoosina välkehtivä meri on tärkeä osa Kap Verden ja Salin lomaa. Merellä voi viettää kokonaisen päivän tai tehdä vain puolen päivän retken.

Tarjolla on retkiä erilaisilla veneillä. Rentoutta arvostava valitsee kulkuneuvokseen purjeveneen tai katamaraanin, vauhtia kaipaava moottoriveneen. Retkiin voi yhdistää myös sukeltamista ja snorklaamista. Mikäli ei halua kastua, mutta vedenalainen maailma kiinnostaa, kannattaa vesille lähteä lasipohjaveneellä.

Palmeiran satamakaupunki

Palmeiran satamakaupunkiin saapuu suurin osa saaren laivaliikenteestä. Myös kaikki veneretket lähtevät sieltä. Kaupungin baarien ja ravintoloiden arkkitehtuurissa on edelleen nähtävillä portugalilaiset vaikutteet.

Palmeiran pohjoispuolella on saaren parhaimmat sukelluspaikat. Noin 5 kilometriä kaupungista sijaitsee Olho Azul, jonka vedenalaiseen maailmaan kuuluvat niin upeat riutat kuin komeat luolatkin.

Pedra Lumen kylä

Pedra Lume sijaitsee Salin itärannikolla. Pedra Lume on tunnettu suolajärvestään, joka on muodostunut vanhaan tulivuoren kraateriin merenpinnan alapuolelle. Alueella oli aikoinaan iso suolakaivos, mutta nykyään kylä on lähes hylätty. Suolajärvessä on kuitenkin mahdollista käydä uimassa. Alueella on myös suihkut.

SALIN PARHAAT

Sal

Salin parhaat rannat

  • Santa Maria
  • Ponta Preta

Salin parhaat aktiviteetit

  • Auringonpalvonta
  • Surffaus ja leijasurffaus
  • Sukellus ja snorklaus
  • Syöminen

LISÄTIETOA

Kap Verden turismisivut

Teksti: Anu Vaheristo
Kuvat: IStockPhotp, Flickr/ David, Beatrice Tiberi, Nicola Locatelli