hero taustakuva

Mitä mukaan maailmanympärimatkalle?

artikkelin kuva
Varusteet
Maailmanympärimatkaajan laukkuun mahtuu vain kaikkein olennaisin.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 21.11.2013
facebook   whatsapp

Varusteet kohteen mukaan

Maailmanympärimatkaajan varustelista vaihtelee hieman sen mukaan, millaisiin kohteisiin on menossa.

Kannattaa kuitenkin lähteä siitä, että tavaraa on mahdollisimman vähän. Lähes kaiken voi tarvittaessa ostaa myös reissusta, joten mukaan kannattaa ottaa vain välttämätön ja sellainen, mitä ei muualta saa.

Rinkka selkään

Kätevin tavaroiden kantoväline on rinkka, sillä se kulkee kätevästi selässä ja jättää kädet vapaaksi. Rinkan lisäksi mukaan on hyvä pakata pienempi päiväreppu. Molemmille on syytä olla myös sadesuojat.

Matkatavaroita pakatessa on syytä huomioida, että joillakin pienillä lentoyhtiöillä sallitun matkatavaran määrä voi olla vain kymmenen kiloa. Tavarat kannattaa pakata läpinäkyviin muovikasseihin, jotta ne eivät kastu sateen yllättäessä.

Tärkeät paperit alkuperäisinä ja kopioina

Maailmanympärimatkalle, kuten muillekin reissuille, on tietenkin otettava mukaan tärkeät paperit kuten passi, viisumit, matkavakuutus, rahat ja luottokortit. Rokotuksista on hyvä olla mukana kansanvälinen rokotuskortti. Tärkeät paperit kannattaa pakata käsimatkatavaroihin ja mielellään rahavyöhön esimerkiksi minigrip-pussissa, jotta ne eivät kastu.

Tärkeistä papereista on hyvä olla kopiot mukana matkassa sekä skannatut tiedostot tallennettuna sellaisessa sähköpostissa, jota pääsee lukemaan internetin kautta miltä tahansa tietokoneelta.

Vaatteita muutamaksi päiväksi ja kunnolliset kengät

Vaatteiden on hyvä olla sellaisia, joita on helppo yhdistellä keskenään. Vaatteita ei kannata raahata mukaan muutaman päivän tarvetta enempää, sillä pyykinpesu onnistuu kaikkialla. Jos jollekin erikoisemmalle vaatteelle tulee yhtäkkiä tarvetta, sen voi hankkia paikan päältä. Veden- ja tuulenpitävä takki sekä esimerkiksi lämmin fleecetakki on hyvä pakata mukaan vaikka suuntana olisivatkin lämpimät seudut.

Uusia kenkiä ei reissuun kannata ottaa, sillä ne hiertävät usein. Kunnolliset kävelykengät ovat ehdoton varuste ja hieman matkakohteista riippuen kunnolliset sandaalit tai vaelluskengät voivat tulla tarpeeseen.

Elektroniikkaa tallennukseen, yhteydenpitoon ja viihdykkeeksi

Kännykkä ja laturi ovat nykyään ehdottomia varusteita. Lisäksi kansainvälinen adapteri ja kamera varusteineen osoittautuvat varmasti tarpeellisiksi. Jos aiot pitää reissusta blogia tai kirjoittaa matkapäiväkirjaa, voi kevyt kannettava tietokone puolustaa paikkaansa.

Muistitikku on hyvä tallennusväline esimerkiksi valokuville ja jos haluat kuunnella musiikkia, nappaa mukaan kevyt MP3-soitin.

Kosmetiikkaa vain tarpeeseen ja lääkkeitä varmuuden vuoksi

Kosmetiikkaa kannattaa ottaa mukaan niin vähän kuin mahdollista. Pakkaa mukaan vain ehdottoman tarpeellinen: hammasharja ja -tahna, kosteusvoide, deodorantti, huulirasva, shampoo ja hoitoaine, saippua, parran- tai säärienajovälineet, aurinkorasva, hyttysmyrkky sekä tarvittaessa piilolasinesteet ja välttämättömimmät meikit.

Jos käytät tamponeja, ne kannattaa ottaa mukaan Suomesta. Ehdoton varuste on myös käsidesi, sillä se vähentää mahataudin riskiä merkittävästi.

Henkilökohtaiset lääkkeiden lisäksi mukana on hyvä olla ainakin särkylääkettä (dengue-kuumealueella kuumeeseen saa ottaa vain parasetamolia), ripulilääkettä, laastaria, rakkolaastaria, sidetarpeita, kuumemittari sekä tarvittaessa malarian estolääkkeet, antibiootti ja allergialääke.

Muut varusteet matkantekoa helpottamaan

Jonkinlainen kevyt saali, iso huivi tai vastaava on kätevä, sillä se lämmittää, toimii tarvittaessa peittona tai lakanana sekä suojaa esimerkiksi auringolta. Tropiikkiin matkatessa hyttysverkko on hyvä pakata mukaan.

Taskulamppu on ehdoton varuste. Monitoimityökalusta, ylimääräisestä lukosta, vahvasta teipistä, narusta ja ompelutarvikkeista on varmasti hyötyä. Muovipussit pelastavat matkatavarat kosteudelta ja pölyltä, ja jätesäkki suojaa rinkkaa.

Tietenkin myös aurinkolasit, sekä tarvittaessa silmä- ja piilolasit, kuuluvat maailmanympärimatkaajan reppuun. Opaskirjoista on hyötyä, mutta niitä voi ostaa matkan varreltakin.

Teksti: Suvi Huttunen
Kuva: Flickr / MowT

Kirjoittajan blogi Rantapallossa: Täällä banaanipuun alla

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.