Hyppää sisältöön

Mitä tehdä Kolilla talvella? Poimi vinkit onnistuneeseen lomaan

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 30.12.2022
Kolin talvikausi on lumikuorrutettujen kansallispuistomaisemien lisäksi täynnä vauhdikasta ja rentoa tekemistä sopivassa suhteessa.

Hiihtoa ja laskettelua vaaroilla ja järvillä

Urheilun ja aktiivielämysten täyteistä Suomi-lomaa ei tarvitse Kolilla kauaa etsiä, sillä alueen luonto tarjoaa erinomaiset puitteet monenlaiseen aktiviteettiin. Kolilla on 25 kilometrin edestä valaistuja latuja ja hiihtokeskus, jossa pääsee laskettelemaan Pieliselle avautuvissa maisemissa.

ShutterstockKolin talvi
Kolin vaarat tarjoavat unohtumattomia hiihtomaisemia läpi talven.

Kolin latuverkosto takaa vaihtelevat maastot ja maisemat aina Kolin vaaroilta Pielisen jäälle. Kolilla sijaitsee Suomen pisin yhtämittaisesti valaistu latu, ja latuja riittää kaiken tasoisille hiihtäjille. Pääladulla eli valaistulla 25 kilometrin ladulla on helppoja ja keskivaikeita osuuksia, ja erityisesti lapsiperheille soveltuu latuosuus Rantatieltä Sutkan laavulle. Perillä voi levätä paistellen makkaraa ja nautiskellen muistakin retkieväistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jäätilanteen niin salliessa myös Pielisen jäälle tehdään ladut, mutta Kolin upeimpien hiihtomaisemien perässä kannattaa nousta vaarojen laelle. Alueen vaativimmat mutta kauneimmat hiihtoreitit ovat Räsävaaran ja Mäkrän lenkit, jotka vaativat hiihtäjiltä kuntoa, mutta maisemat ovat jokaisen hikikarpalon arvoiset.

Pohjois-Karjalan osuuskauppaKolin talvi
Kolilla on mahdollista lasketella kohti Pielisen järvimaisemaa.

Kolin hiihtokeskuksen rinteet avautuvat laskijoille heti lumitilanteen sen salliessa, vuonna 2022 rinteet avattiin 3. joulukuuta. Keskuksessa on kaikkiaan seitsemän rinnettä ja neljä hissiä. Laskemaan pääsee sään mahdollistaessa aina vappuun asti.

Pisin rinne on 1 500 metrin mittainen Ipatin kierto, ja Kolin korkeimmat rinteet kohoavat aina 230 metrin korkeuteen saakka. Seitsemästä rinteestä on valaistu kolme: Ukko-Koli, Välirinne ja Pielinen.

Retkiluistelua ja lumikenkäilyä kansallismaisemassa

Kolilla avataan talveksi lumi- ja jäätilanteen salliessa Vuonislahdelta Kolin kylälle kulkevan jäätien viereen retkiluistelurata, kun jäätie on käytössä. Jäätien radalla on pituutta seitsemän kilometriä yhteen suuntaan, ja puolivälissä voi istahtaa lepäämään tai evästauolle sitä varten sijoitetulle penkille.

Visit Finland / Jussi HelttunenKolin talvi
Kun Kolin jäätie on auki, aurataan sen viereen myös seitsemän kilometrin mittainen retkiluistelurata.

Retkiluistelu on mainio tapa nautiskella alueen luonnosta ilman sen kummempia välineitä tai kokemusta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Retkiluistelun lisäksi toinen helppo ja vähän varusteita edellyttävä tapa päästä kansallismaiseman keskelle on lumikenkäily. Koli sopii lumikenkäilyyn erinomaisesti korkeuserojen, paksun lumipeitteen ja tietysti upeiden maisemien ansiosta.

Pitkospuu ProductionKolin talvi
Talvella Kolin parhaiden maisemien äärelle pääsee helpoiten lumikengillä.

Kolin suosituimmalle vaellusreitille, Huippujen reitille, pääsee talvisin myös lumikenkäillen. Noin 1,5 kilometrin mittainen reitti sopii mainiosti myös aloittelijoille, ja se tarjoileekin kotimaan upeimpia näkymiä vähällä vaivalla. Huippujen lumikenkäreitti poikkeaa käveltävästä reitistä, ja se kulkee kalliokolojen, puiden ja epätasaisten paikkojen yli.

Lumikenkiä vuokrataan Kolilla, ja saatavilla on niin perinteisiä lumikenkiä, sauvoja kuin liukulumikenkiäkin.

Rentoudu ja herkuttele Kolilla

Yhdistä lumikenkäily, Kolin upeat maisemat ja artesaanisuklaat kansallispuistossa järjestettävässä suklaatastingissa. Suklaamaistelu on talvikauden 2023 uutuus, ja tasting-retkiä järjestetään joka tiistai 17. tammikuuta 2023 alkaen. Seikkailuyhtiö Vaaran järjestämään ohjelmaan sisältyy lumikenkäily kodalle ja siellä rovaniemeläisen Choco Delin artesaanisuklaiden maistelu.

Jos kaipaat vielä monimuotoisempaa rentoutusta, kokeile äänimaljarentoutuksen ja kotaillallisen yhdistelmää. Illallinen Kolin oman panimon oluiden kera yhdistettynä äänimaljojen tuomaan rentoutukseen toimii erityisesti osana aktiivista Kolin-matkaa.

ShutterstockKolin talvi
Rentouttavat elämykset kansallispuistomaisemassa jäävät mieleen.

Kolin tunnetuin rentoutuspaikka on Break Sokos Hotel Kolin tiloissa sijaitseva Koli Relax Spa, jota kutsutaan hemmottelu- ja maisemakylpyläksi. Lisänimeä selittävät kylpylän lukuisat altaat ja elämyssuihkut, sekä suurista ikkunoista avautuvat vaaramaisemat.

Kylpylässä on kolme erilaista uima-allasta: valo-ääniallas, poreallas ja kylmäallas sekä jalkakylpyaltaita, ulkopaljuja ja elämyssuihkuja. Lisäksi kolme erilaista saunaa ja hemmotteluhuone lämpöpeteineen pitävät huolen siitä, että vieraat eivät lähde kylpylästä muuten kuin rentoutuneina. Kylpylä on iltaisin vain aikuisten käytössä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää vinkkejä kotimaan matkakohteisiin!

Lähde: Kolin matkailu
Kuvat: Shutterstock, Pohjois-Karjalan osuuskauppa, Visit Finland / Jussi Helttunen ja Pitkospuu Production

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Break Sokos Hotel Koli Kylä

Kolin kylähotelli tarjoaa perusmajoitusta edullisesti – 130 standard-huonetta keskellä kylää

Koli, Suomi

Koli valittiin Pohjoismaiden parhaaksi ulkoilukohteeksi

Aktiiviloma Kolilla

Kaikki irti Kolin-lomasta! Kolme vinkkiä aktiivilomaan kansallismaisemassa

Kolin kansallispuisto

Suomen tunnetuin kansallismaisema hurmaa Itä-Suomessa – koe Kolin parhaat kohteet

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja