Kuva: Shutterstock
Turku, Suomi

Koe jotain uutta Turussa – 10 vinkkiä unohtumattomaan kesälomaan

Kesällä on yli sata syytä matkustaa kotimaassa, ja Suomen vanhin kaupunki Turku onkin ikoninen kesäkohde, jossa riittää tekemistä. Poimi vinkit lomalle ja ota kaikki irti kaupunkilomasta Turussa!

ILMOITUS

1. Turun Linnan turnajaiset

Heinäkuun alussa, 9.–15. heinäkuuta 2018, pidettävät Turun Linnan turnajaiset houkuttavat tänä vuonna Turkuun turnajaisväkeä kaikkialta Euroopasta, sillä kolmatta kertaa järjestettävät turnajaiset ovat vuonna 2018 historiallisen ratsastuksen Euroopan mestaruuskilpailut. Viikon mittainen tapahtuma täyttää Turun Linnan ritareilla, jotka kamppailevat voitosta perinteisissä turnajaislajeissa.

Kesävinkit Turkuun
Kuva: 100 syytä
Turnajaisissa pääsee kokemaan historian kiinnostavimmat ritaritaistelut omin silmin.

Linnassa järjestetään turnajaisten ajan teemoitettuja kierroksia, minkä lisäksi ajan henkeen sopivat markkinat tarjoavat erikoista toritunnelmaa kävijöille. Kilpailuihin on vapaa pääsy.

Turun linnan Turnajaiset

2. Herkuttele Turun Food walkilla

Paras tapa tutustua Turun monipuoliseen ravintolatarjontaan on hankkia Food Walk -kortti ja lähteä herkuttelemaan Aurajokirantaan. Kortin hankkimalla pääsee tutustumaan viiden turkulaisen ravintolan tarjontaan kolmen päivän aikana.

Kesävinkit Turkuun
Kuva: 100 syytä
Food walk -kävelyn aikana pääsee tutustumaan viiteen turkulaiseen ravintolaan.

Mukana on kymmenen ravintolaa, joista jokainen on nimennyt yhden korttiin kuuluvan annoksen. Kortilla voi käydä herkuttelemassa viidessä valitsemassaan ravintolassa tai kahvilassa.

Turku Food Walk

3. Koe elokuvien Turku

Elokuvien ystäville avautuu aivan uudenlainen Turku järjestetyn Movie walk -elokuvakävelyn avulla. Kaupungissa on kuvattu noin 50 elokuvaa, joten kiinnostavia kuvauspaikkoja löytyy ympäri Turkua.

Kesävinkit Turkuun
Kuva: 100 syytä
Turussa on kuvattu lukuisia elokuvia, muun muassa kansainvälinen The Girl King -elokuva.

Noin puolentoista tunnin mittaisen kävelyn aikana tutustutaan kaupungin kiinnostavimpiin kuvauspaikkoihin. Kävely vie osallistujat muun muassa Levottomat, Luokkakokous ja The Girl King -elokuvien kuvauspaikoille.

Turku Movie Walk

4. Vieraile ihanassa Ruissalossa

Kaupungin upeimpien luontokohteiden joukkoon lukeutuu noin kahdeksan kilometrin päässä Turun keskustasta sijaitseva Ruissalon saari. Se tunnetaan erityisesti Ruisrock-festivaalin juhlapaikkana, mutta saari tarjoaa myös monia muita elämyksiä.

Kesävinkit Turkuun
Kuva: 100 syytä
Ruissalon saari on kaunista aluetta, missä on hyvin merihenkinen tunnelma.

Saaren valtteja ovat muun muassa ihanat pitsihuvilat, tunnelmalliset tammimetsät, upea kansanpuisto sekä tietysti Ruissalon kylpylä. Myös saaren näyttävät rantakalliot ja pitkä hiekkaranta houkuttelevat lomailijoita.

Ruissalo

5. Hifistele Neitsytperunafestivaaleilla herkkuruoan äärellä

Turussa nautitaan vuosittain maailman parhaiden varhaisperunoiden sadosta Neitsytperunafestivaaleilla. Kesällä 2018 festivaali järjestetään kesäkuun puolivälissä, 15.–16. kesäkuuta. Silloin Turussa juhlitaan maailman parhaita uuden sadon perunoita, jotka tulevat Rymättylästä ja muutamasta muusta saaristokunnasta.

Festivaali järjestetään Panimoravintola Koulun suurella ja viihtyisällä terassipihalla. Ruokafanaatikot pääsevät nauttimaan parhaiden turkulaisravintoloiden ja -keittiömestareiden perunaherkkuja.

Turun Neitsytperunafestivaali

6. Kannusta triathlonisteja Challenge Turussa

Elokuun 11. päivä Turku täyttyy riemukkaasta urheilutunnelmasta, kun kaupungissa järjestetään jo neljättä kertaa Challenge Turku -triathlon. Täysmittaisen triathlonin lisäksi osallistua voi myös lyhyeen Challenge for all -kilpailuun, missä lyhyet reitit tarjoavat kenelle vain mahdollisuuden tutustua triathlonin maailmaan. Uintiosuudessa pulahdetaan Aurajokeen, joten tämän turkulaisemmaksi ei triathlon-elämys tule.

Kesävinkit Turkuun
Kuva: 100 syytä
Challenge Turku -triathlon on kiinnostavaa katsottavaa, kokemuksesta puhumattakaan.

Päivän aikataulu ja parhaat kannustuspaikat löytyvät Challenge Turun verkkosivuilta.

Challenge Turku

7. Risteily Låna-veneellä

Koe Turku uudella tavalla tunnelmallisen Låna-veneen kyydistä Aurajoen-risteilyllä. Sähkömoottorilla toimivan veneen voi vuokrata vaikka vain tunniksi, joten se on helppo tapa kokea uudenlainen Turku-elämys, vaikka aikaa olisi rajoitetusti.

Kesävinkit Turkuun
Kuva: 100 syytä
Merihenkinen piknik Aurajoessa on paras tapa nauttia Turun kesästä.

Låna-veneet ovat pieniä, 2–8 hengen veneitä, joissa voi viettää rennon kesähetken Aurajoella. Veneet ovat täysin päästöttömiä, joten jokipiknikistä voi nauttia hyvin mielin.

Låna-veneet

8. Nauti Seikkailupuistossa

Kupittaanpuiston laidalla sijaitseva Seikkailupuisto on lapsiperheille suunnattu kulttuurikeskus ja leikkipuisto, joka tarjoaa runsaasti ohjelmaa: teatteriesityksiä, taidepajoja ja monenlaisia osallistavia tapahtumia.

Kesävinkit Turkuun
Kuva: 100 syytä
Kaikille avoin ja ilmainen Seikkailupuisto on perheiden suosikki.

Seikkailupuiston yhteydessä toimivassa leikkipuistossa taas pääsee kokemaan monia asioita, joita tavallisessa leikkipuistossa ei ole. Esimerkiksi suihkusieni, liikennepuisto ja kahluuallas ovat perheen pienimpien suosikkeja. Seikkailupuisto on avoinna aina, ja siellä voi vierailla ilmaiseksi.

Seikkailupuisto

9. Tee sirkusretki Kustaviin

Noin 60 kilometrin päässä Turusta sijaitsevassa Kustavissa toimiva Art Teatro tarjoaa maailmanluokan sirkus- ja varieteetaidetta. Art Teatrossa vieraileville matkailijaryhmille järjestetään tilausesityksiä, missä pääsee näkemään huikeita esityksiä.

Kesävinkit Turkuun
Kuva: 100 syytä
Art Teatron uskomattoman taitavat esiintyjät jättävät yleisön hiljaiseksi.

Kustavissa järjestetään 5. heinäkuuta–4. elokuuta 2018 Saariston sirkusfestivaali, joka täyttää Kustavin sirkustaiteella. Festareilla järjestetään muun muassa kiinnostavia työpajoja ja sirkusleirejä, joten kynnys uuden kokeilemiseen on hyvin matala.

Art Teatro

10. Lähde herkuttelemaan saarelle

Kemiönsaaren edustalla pienellä Högsåran saarella, noin sadan kilometrin ajomatkan päässä Turusta sijaitseva tunnelmallinen Farmor’s Café -kahvila on päiväretken väärti. Tunnelmallinen mummonmökki kätkee sisäänsä kesäkahvilan, jonka pihapiirin idyllisessä miljöössä voi nauttia paitsi herkuista myös ihanasta kesätunnelmasta.

Vuonna 1994 perustetussa kahvilassa tarjoillaan paitsi herkullisia kakkuja myös lounas- ja iltamenut sekä viikonloppujen suosikkia, saaristolaispöydän antimia. Annokset valmistetaan sesongin raaka-aineista ja ruoanlaitossa käytetään mahdollisimman paljon saaren omia antimia, ja raaka-aineet tulevat ensisijaisesti paikallisilta tuottajilta.

Farmor’s Café

Lähde: 100 syytä
Kuvat: Shutterstock ja 100 syytä

ILMOITUS

Päivitetty: 21.8.2018

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 votes, average: 2,83 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

3 kommenttia

Kohta 4. Pitsihuvilat. Lopettakaa niitten mainostaminen. Ne ovat yksityisiä eikä ne edes näy sieltä pusikoiden takaa. Ja kieltomerkit ja yksityisaluemerkit hoitaa loput.

Sääli että Girl King elokuvasta tuli niin surkea, se olisi voinut mainostaa Turkua maailmalla. Forum Marinumin purjelaiva Suomen Joutsen on vierailun arvoinen, samoin Meyer telakoiden sponsoroima näyttely Suomen laivanrakennuksesta.