Rantapallo mukana Ravintolapäivässä – tulisia makuja maailmalta
Ravintolapäivä on kaupunkikulttuurin ylistys, jolloin kuka tahansa voi yhden päivän ajaksi avata oman ravintolan. Marinella ja Matias Ruusunen ruokkivat asiakkaita yhdessä Rantapallon ja chilipioneeri Fatalii Gourmetin kanssa perustetussa Kaukokokki Live -ravintolassa.
Monipuolisia makuja mukavassa seurassa
Loppuunmyyty 20 hengen kattaus piti sisällään kiinalaista taikatattikeittoa, mietoa tai tulista kanaruokaa Thai Gai Fataliita sekä jälkiruokana tarjoiltua leivitettyä brie-juustoa kinuskikastikkeella. Tarjolla oli myös leipää herkullisen thaivaikutteisen yrttivoin kera. Kotiinviemisiksi ruokailijat saivat Fataliin chilisuklaanappeja.
Herkullisten makujen ja leppoisan seurustelun ohessa Kaukokokki Liven asiakkailla oli myös mahdollisuus kokeilla maailman tulisinta chiliä Naga Morichia.
Kaukokokki Livessä aterioineille ruokailijoille ei taatusti jäänyt nälkä, siitä pitivät huolen reilut annokset. Eräs asiakas totesikin, että tästä ravintolasta lähdettäessä ei kotiin tarvitse matkata grillin kautta.
Ravintolapäivä aamiaisesta iltapalaan
Helsinkiläiset ruokaharrastajat Pauliina Liuska ja Sakari Vaelma olivat aloittaneet Ravintolapäivä-kierroksensa saksalaistyylisen aamiaisen merkeissä, ja aikoivat ehtiä chilinkatkuisen lounaan jälkeen testailemaan vielä vohveleita sekä salakapakkatyyliin miksattuja drinkkejä.
– Kiersimme ravintoloita toukokuussa ensimmäisen Ravintolapäivän aikaan, ja olimme jo odotelleet seuraavaa tempausta.
Itsekin chilejä kasvattanut Pauliina oli bongannut Kaukokokki Liven Ravintolapäivän Facebook-sivulta. Pauliina ja Sakari kuuluivatkin niiden harvojen joukkoon, jotka uskaltautuivat tilaamaan pääruoasta valmistetun tulisemman version.
– Täällä on upeat puitteet ja erittäin ammattimainen ote, Pauliina ja Sakari kehuvat.
Ajatus omasta ravintolasta seuraavan Ravintolapäivän aikaan ei sekään ole poissuljettu.
– On mukava huomata, että myös viranomaisten asenteet tapahtumaa kohtaan näyttävät muuttuneen. Suomen hieman rajoittunut ravintolakulttuuri kaipaa selvästi tällaisia tempauksia. Ihmisten into ja halukkuus rakentaa kaupunkikulttuuria ovat ajaneet lakien ja asetuksien edelle.
Reissuilta ideoita keittiöön
Kaukokokki Liven kokit Marinella ja Matias Ruusunen ovat himoreissaajia, joiden lomamatkat kuluvat paikallisia herkkuja testaillessa. Ruokatuliaisten lisäksi matkoilta kulkeutuu kotiin reseptejä ja vaikutteita.
Ajatus omasta pop up -ravintolasta kypsyi kesän aikana – viimeistään mieluisten yhteistyökumppaneiden mukaan lähteminen sinetöi päätöksen. Pääkokki Matiaksen mukaan menun punaisena lankana olivat alusta lähtien kansainväliset maut.
– Halusimme tarjota jotain uutta. Pääruoka on yksi omia luottoannoksiani, mutta esimerkiksi tänään valmistamaani jälkiruokaa tein vasta kolmatta kertaa. Emme halunneet keskittyä vain yhden keittiön antimiin, vaan tarjoilla erilaisia makuja maailmalta.
Intohimoinen harrastelijakokki Matias on viihtynyt keittiössä teini-ikäisestä saakka. Isolle porukalle kokkaaminen on kuitenkin eri juttu kuin omassa rauhassa kyökissä hyöriminen. Ruususen pariskunnalla onkin takanaan kiireinen viikko raaka-aineita haalien ja ruokia prepaten.
– Tämä on ollut huikea kokemus, mutta seuraavana Ravintolapäivänä odotamme pääsevämme itse asiakkaiksi maistelemaan muiden kokkailuja.
Pariskunta jakoi kiitosta erityisesti yhteistyökumppaneilleen sekä apujoukkoina toimineille ystäville, joita ilman ravintolan pyörittäminen ei olisi onnistunut.
Erinomaisesti sujuneen Ravintolapäivän jälkeen Marinellan suunnitelma loppuillalle oli selvä.
– Menen kotiin, nostan jalat ylös ja juon lasillisen viiniä.
Entäpä pääkokki Matias, jonka päivä hurahti keittiön kuumuudessa?
– Oluen ajattelin ottaa, Kaukokokki tuumaa.
Eivätköhän molemmat ole lasillisensa ansainneet.
Kaukokokin reseptejä sekä matkailu- ja ruoka-aiheisia juttuja Kaukokaipuu-blogissa.
Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Kalle Jokinen