Mitä tehdä kun trooppinen hirmumyrsky iskee?

Tällainen on Karibian ilmasto – milloin kannattaa matkustaa?

Karibia on ilmastoltaan yksi läpi vuoden suotuisimmista paikoista koko maailmassa.

Karibian riittää lämpöä

Karibia on kokoelma trooppisen ilmaston paratiisisaaria, jotka houkuttelevat kävijöitä häämatkalaisista reppureissaajiin. Alue koostuu noin 7 000 saaresta, jotka ulottuvat Floridasta Venezuelaan Pohjois- ja Etelä-Amerikan välissä.

Trooppisen ilmaston saaret ovat vehreitä, ja rannikkoja reunustavat valkoiset hiekkarannat sekä kauniit korallit. Karibian tunnetuimpia matkakohteita ovat esimerkiksi Kuuba, Dominikaaninen tasavalta ja Barbados.

Matkan ajankohtaa valitessa kannattaa miettiä haluaako kokea vain paahtavaa kuumuutta vai myös virkistäviä sateita. Sää pysyy lämpimänä Karibialla vuoden ympäri, mutta kesäisin koillispasaati ohjaa Karibialle paljon sateita, jotka pitävät koillisten saarten sademetsät vihreinä.

Sadekaudella Karibialla on kuitenkin varjopuolensa, sillä silloin paratiisissa esiintyy myrskyjä.

Ilmastonmuutos lisää luonnononnettomuuksia

Kesäisin ja syksyisin Karibian alueella esiintyy voimakkaita hirmumyrskyjä. Karibian lisääntyneet luonnononnettomuudet johtuvat ilmastollisista syistä. Karibian alueella merenpinnan nousun ennustetaan jatkuvan, sekä kesäkuukausien sademäärät tulevat lisääntymään entisestään.

Luonnononnettomuuksien tuhojen pienentämiseksi alueelle on rakennettu paljon hälytysjärjestelmiä, joiden avulla myrskyjen ennakointi on entistä helpompaa.

Luonnononnettomuuksille riskialtista aikaa eletään Karibialla toukokuusta lokakuuhun. Hinnat paratiisisaarilla ovat tällöin kuitenkin alhaisempia kuin talvikaudella. Osa matkanjärjestäjistä myykin Karibian matkoja vain talvikaudella lokakuusta huhtikuuhun.

Kuumat lukemat vuoden ympäri

Lämpötilalukemat vaihtelevat Karibialla vuodenaikojen mukaan hillitysti, jos ollenkaan. Lämpötilat pysyttelevät koko vuoden noin 30 asteen tienoilla. Myös vesi on tasaisen lämmintä vuoden ympäri: mittari pysyy noin 25 asteen tienoilla.

Karibian paratiisisaaret ovat laaja alue, ja lämpötilalukemat voivat luonnollisesti vaihdella sen mukaan, mikä saari on kyseessä.

Teksti: Hanna Laakso
Kuva: Flickr / Robert S. Donovan

Päivitetty: 17.1.2014

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (13 votes, average: 3,46 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia