Hyppää sisältöön

Joululahjaideat matkailijalle – katso parhaat vinkit

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 17.12.2013
Innokkaita reissaajia ilahduttavat unelmien matkalahjakorttien lisäksi myös käytännölliset paketit. Rantapallo listasi parhaat lahjavinkit matkailijoille.

Mobiilituotteita matkailijalle

Yksi joulun toivotuimmista lahjoista on Applen iPad Air. Entistä ohuemmalla ja kevyemmällä laitteella onnistuu sähköpostien lukeminen, verkossa surffailu sekä valokuvien ja videoiden katselu. iPad sopii myös e-kirjojen lukemiseen ja musiikin kuunteluun, mikä tekee siitä loistavan matkakaverin. Tablettilaite mahtuu pieneen tilaan ja helpottaa tiedonhakua, yhteydenpitoa ja varausten tekoa reissun päällä.

Markkinoilla on myös tuotteen pienempi versio iPad Mini, joka ilahduttanee näppärällä koollaan myös matkailijoita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

iPad 2 ja Smartcover

Myös perheen pienimmiltä onnistuu tabletin käyttö. Samsungin Galaxy Tab 3 Kids on uutuustuote, joka on suunniteltu erityisesti lapsille. Tabletti muuttuu napin painalluksella leluksi, jossa on esimerkiksi pelejä kaikenikäisille lapsille. Tabletissa on myös toiminto, jolla vanhemmat voivat halutessaan rajoittaa lapsen päivittäistä käyttöaikaa.

Sosiaalisen median suurkuluttajalle sopii puolestaan Samsung Galaxy S4 Zoom -kamerapuhelin, jossa on kymmenkertainen optinen zoomi. Puhelimen ja kompaktikameran hybridistä voi helposti jakaa kuvat suoraan Instagramiin tai muihin palveluihin. Tuote sopii myös esimerkiksi bloggaamisesta innostuneelle perheenjäsenelle.

Joululahjavinkit Samsungilta

Applen iPhone 5s kuuluu syksyn odotetuimpiin laiteuutuuksiin ja ilahduttaa varmasti joulupaketissakin. Myös Nokian lippulaivapuhelin Lumia 1020 sopii hyvin uutta älypuhelinta kaipaavalle reissaajalle. Matkalla luurin avulla voi pitää yhteyttä kotiin, napata laadukkaita kuvia ja surffailla netissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Reissuarkea helpottamaan voi hankkia myös hyödyllisiä applikaatioita. NAVIGON- ja Garmin StreetPilot -navigointisovellukset ovat mainio lahja paljon liikkuvalle reissaajalle. Sovellus on saatavissa sekä tablettitietokoneisiin että älypuhelimiin.

Elektroniikkaa edullisempi lahja on pieneen tilaan mahtuva akullinen matkalaturi, jolla saa virtaa puhelimeen myös silloin, kun verkkovirtaa ei ole saatavilla. Näppärällä laitteella voi saada kännykkään pari tuntia kallisarvoista lisäaikaa.

Muita hauskoja oheistuotteita ovat esimerkiksi tyylikkäät iPad-suojakotelot tai lahjakortti iTunes-latauspalveluun iPodin omistajalle.

Suosikkisarjat ja lempielokuvat matkalle mukaan

Paljon matkustavan jouluiloksi sopii aineettomana lahjana myös Viaplay-tilaus. Viaplay on palvelu, jonka avulla matkoilla voi katsoa tv-sarjoja ja elokuvia helposti tabletin tai kannettavan tietokoneen kautta.

Viaplayn offline-toiminnon ansiosta matkustellessa ei tarvitse enää murehtia pätkivästä yhteydestä tai kalliista maksuista. Käyttäjä voi ladata haluamansa sarjan tai elokuvan ja katsoa sen myöhemmin missä tahansa ilman lisäkustannuksia.

Matkailijan apulaiset

Monet matkailijat arvostavat käytännöllisiä lahjoja, joista on apua tien päällä. Esimerkiksi Aquapacin avaimille, elektroniikalle ja rahoille tarkoitetut vedenpitävät suojapussit ovat mainioita apulaisia, joille on aina käyttöä. Ja mikä parasta – pussukoiden joukosta löytyy sopiva vaihtoehto kaikenlaisille budjeteille.

Reppureissaaja ilahtuu rinkan turvaverkosta, joka takaa mielenrauhan ja pitää arvotavarat turvassa matkalla. Himoreissaajan voi yllättää myös matkalakanoilla – pieneen tilaan mahtuvia lakanoita on tarjolla erilaisissa materiaaleissa puuvillasta silkkiin. Kevyet vuodevaatteet ovat miellyttäviä kuumassakin ilmastossa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Joululahjavinkit reissaajalle

Tunnetko matkailijan, joka pakkaa aina liikaa? Ylikiloista kertyviä lisämaksuja voi helposti välttää matkalaukkuvaa’an avulla. Pienikokoinen apulainen mahtuu vaikka käsilaukkuun ja kertoo hetkessä pakaasien painon 100 gramman tarkkuudella. Vaakoja voi etsiä esimerkiksi Clas Ohlsonilta tai kaikista suurimmista tavarataloista.

Turvallinen reissulahja on RFID-tekniikalla varustettu passinsuojus, joka ehkäisee identiteettivarkauksia. Suoja estää elektronisia kopio- ja lukulaitteita käyttäviä varkaita kopioimasta passin mikrosirun.

Matkailijan turvallisuudesta huolehtii myös ryöstöhälytin, joita myydään esimerkiksi Clas Ohlsonilla. Avaimenperää muistuttava pikkuapulainen kulkee näppärästi vaikka kädessä yksin illalla liikuttaessa. Myös matkalaukkujen nimikyltit ovat kiva ja käytännöllinen lahjaidea, joka sopii kaikenlaisille budjeteille.

Valoa talveen kirkasvalokuulokkeilla

Valkeen kirkasvalokuulokkeet tuovat valoa talveen. Tämän erikoisen laitteen mainostetaan auttavan paitsi kaamosmasennukseen, myös aikaerorasitukseen. Kirkasvalokuulokkeet tuovat valon korvakäytävän kautta suoraan aivoihin.

Säännöllinen käyttö pimeänä vuodenaikana voi parantaa mielialaa ja matkustamisen yhteydessä kirkasvalo voi auttaa sopeutumaan nopeammin uuden aikavyöhykkeen vuorokausirytmiin. Pieni laite mahtuu hyvin kulkemaan matkatavaroissa mukana ja lataaminen tapahtuu helposti USB-liitännän kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkailuaiheista lukemista

Kirja on klassinen joululahja myös matkailijalle. Tietoa kerätään netistä ja erilaiset applikaatiot auttavat reissussa, mutta monet kantavat yhä mukanaan perinteistä matkaopasta. Jos tiedät lahjansaajan tulevan matkakohteen, ilahduta tätä vaikka opaskirjalla.

Suomenkielisiä matkaoppaita löytyy esimerkiksi Mondon ja Suomalaisen Matkaoppaan sarjoista. Englannin kielellä kansainvälisillä matkaopasjäteillä on valtava kohdevalikoima – kokeile esimerkiksi Lonely Planetin, Frommer’sin tai Rough Guiden kirjoja.

Myös erilaiset matkailuaiheiset kirjat sopivat himoreissaajalle, joka haluaa lähteä joulunpyhinä nojatuolimatkalle. Madventures-reissukaksikolta on hiljattain ilmestynyt Uusi kansainvälisen seikkailijan opas, joka on päivitetty versio miesten vuonna 2007 julkaistusta kirjasta.

Vaellusreissuja harrastavalle tai sellaisesta haaveilevalle matkailijalle sopii Cheryl Strayedin omaelämäkerrallinen Villi vaellus, joka on ollut jättimenestys maailmalla. Kirja on myös osuva katsaus yksin matkustamiseen, ja kiinnostaa sellaistakin lukijaa, joka ei ole aikeissa vetää vaelluskenkiä jalkaansa.

Uuden vuoden kynnyksellä Lonely Planetin Best in Travel 2014 on myös hauska matkailuaiheinen opas, josta löytyy reissuvinkkejä ja -inspiraatiota tulevalle vuodelle.

Kun matkoja ei ole tiedossa, voi matkakuumetta hoitaa lukemalla unelmakohteista. Matkaoppaan, Mondon tai Matkalehden tilaus on mukava joululahja, josta on iloa lahjansaajan lisäksi myös koko muulle perheelle.

Katso lisää kirjavinkkejä täältä.

Kauneustuotteita ja koruja

Kosmetiikka ja kauneudenhoitotuotteet kuuluvat monen naisen lahjalistalle. Suomen markkinoille viime vuonna rantautuneen Burt’s Bees -luontaiskosmetiikkamerkin lahjasetti antaa reissaajalle mahdollisuuden tutustua tuotteisiin matkakoossa. Ekologisuutta arvostava nainen ilahtuu Oriflamen Ecobeauty-luonnonkosmetiikkatuotteista.

Normaalin hajuveden sijaan reissaajaa voi ilahduttaa Acorellen luomutuoksulla, joka vaikuttaa joko piristäen, rentouttaen tai tasapainottaen.

Joululahjavinkit reissaaville naisille

Matkalaukkuun pakataan usein laaja valikoima ihoa ja hiuksia helliviä tuotteita. Aurinkolomalla hiukset kuivuvat ja kaipaavat erityistä suojaa – tutustu Rantapallon hiustenhoitotuotetestiin täällä. Erilaiset matkakokoiset tuotesetit ja hiustenkuivaajat ovat myös näppäriä reissaajille.

Talven keskellä kalpeaa ihoa saattaa haluta piristää pienellä päivetyksellä – tutustu itseruskettaviin voiteisiin täällä ja kokoa lahjansaajalle sopiva kaunis paketti. Kosmetiikkaan hurahtanut matkailija osaa arvostaa rantapäivän kestäviä meikkejä.

Kauneudenhoitotuotteiden lisäksi myös uudet matkailuaiheiset korut ovat hauska lahja reissunaiselle. Suomessa kehitetty Piece of Memories -keräilykorusarja pyrkii tiivistämään eri maiden luonteenpiirteet koruiksi – kunkin maan keräilypala valitaan suunnittelukilpailulla. Tähän mennessä valikoimassa ovat Suomen, Norjan, Tanskan, Ruotsin, Viron, Latvian ja Liettuan keräilykorut.

Anna toisenlainen lahja

Matkalla oppii arvostamaan erilaisia ihmisiä ja kulttuureita. Kun on kokenut ja nähnyt monenlaista, haluaa monesti myös antaa jotakin takaisin. Toisenlainen lahja -kampanja on ollut suosittu jouluisin jo useamman vuoden ajan. Kehitysmaiden hyväksi menevää lahjaa osaavat kaikki arvostaa.

Eläinrakkaalle reissaajalle voi puolestaan antaa lahjaksi WWF:n kummiuden tai valitsemansa suuruisen kertalahjoituksen.

Eettisiä joululahjoja voi etsiä muun muassa Reilun kaupan tähti -myymälästä, josta löytyy esimerkiksi ruokalahjoja, käsitöitä ja kosmetiikkaa.

Ilahduta yllätysmatkalla

Mikä on himoreissaajalle mieluisin lahja? No tietysti matka! Järjestä kumppanillesi tai vaikka koko perheelle jättiyllätys buukkaamalla matkan aurinkorannoille tai sykkivään kaupunkikohteeseen. Äkkilähtö sopii seikkailijoille ja hiihtomatka puolestaan innokkaille laskijoille.

Teksti: Maria Hietala, Riikka Krenn
Kuvat: iStockphoto, valmistajien tuotekuvat

Lue lisää matkailijan lahjaideoita: Mitä lahjaksi maailmanmatkaajalle?