Lomailetko lemmikkisi kanssa? Tässä tärkeät vinkit!
Lemmikille oma ensiapupakkaus
Huolettomaan matkailuun ja mökkielämään on syytä varautua jo ennen lomaa huomioimalla myös lemmikkieläimen terveys.
– Lomapaikkaan mentäessä kannattaa jo etukäteen selvittää lähimmän eläinlääkärin yhteystiedot, jotta ne löytyvät tarvittaessa nopeasti, vinkkaa LähiTapiolan tuotepäällikkö Tiina Ala-Outinen.
Pienempien tapaturmien varalta lemmikille kannattaa pakata lomamatkalle mukaan oma ensiapupakkaus, jossa olisi hyvä olla mukana ainakin punkkipihdit, haavanpuhdistusaineet, sidetaitoksia ja sideharsoa. Myös mahdollisten reseptilääkkeiden riittävyys tulee varmistaa.
Kissan tai koiran ihoon kiinnittyneen punkin saa helpoiten irrotettua punkkipihdeillä. Punkkien tarttumista voi ennaltaehkäistä apteekeista tai eläinlääkäriltä ostettavilta liuosvalmisteilla tai punkkipannalla. Sataprosenttista suojaa ne eivät kuitenkaan takaa, joten eläimen turkki on hyvä tutkia päivän päätteeksi punkkien varalta.
Eläinlääkäriin eläin on syytä viedä aina, jos kyykäärme pääsee puraisemaan lemmikkiä.
– Puremakohta on yleensä pään alueella tai eturaajassa. Kyyn puraiseman eläimen hoitoon ei enää suositella kyypakkausta, vaan lemmikki pitäisi saada pysymään mahdollisimman liikkumatta ja varmistaa nopea hoitoonpääsy, Ala-Outinen sanoo.
Kesähelteillä on myös monet lemmikit pulahtavat mielellään vilvoittavaan veteen.
– Koiran korvat on hyvä kuivata pumpulilla uimisen jälkeen siltä varalta, että korvaan on mennyt vettä. Korvaan jäänyt vesi voi altistaa korvatulehduksille. Myös kivuliaan hot spot -ihotulehduksen taustalla ovat usein helle ja runsas vedessä oleilu. Jos epäilee tulehdusta, lemmikki kannattaa mahdollisimman pian käyttää eläinlääkärin vastaanotolla, neuvoo Ala-Outinen.
Vesille lähdettäessä myös kissoille ja koirille kannattaa pukea pelastusliivit.
>> Lue myös: Lemmikin kanssa matkustavan ABC
Lähde: LähiTapiola
Kuva: Flickr / Funky Tee