Hyppää sisältöön

Viisi vinkkiä piilolinssien käyttäjille – näin selviät kesästä ehjin silmin

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 15.07.2014
Hyvät piilolinssit pelastavat heikkonäköisen kesän, mutta piilareiden käyttöön liittyy muutamia huomioitavia asioita. Näillä vinkeillä kesät ja lomalaisen pidemmätkin matkat sujuvat helposti ilman silmälaseja.

Piilolinssit helpottavat elämää erityisesti kesällä

Piilolinssit ovat silmälaseja käyttävän kesälomalaisen pelastus. Ne pysyvät kyydissä mukana vauhdikkaammassakin menossa ja vähentävät aurinkolasien ja silmälasien jatkuvaa vaihtamista. Oikein käytettyinä ja hoidettuina piilolinssit ovat kesäsilmien paras kaveri.

1. Valitse linssityyppi tilanteen mukaan

Piilolinssejä on tarjolla kolmea eri tyyppiä: kertakäyttölinssejä, lyhyen vaihtovälin piilolinssejä ja jatkuvakäyttöisiä linssejä. Itselle sopivan linssityypin valintaan vaikuttaa etenkin se, miten usein piilolinssit ovat käytössä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

– Kertakäyttölinssejä käytetään nimensä mukaisesti vain kerran – on se sitten pari tuntia tai koko päivä. Sitten ne heitetään roskikseen. Niiden kanssa ei tarvita säilytysnestettä ja -koteloa, kertoo optikko Seija Nyyssölä Synsamilta.

Lyhyen vaihtovälin linssejä puolestaan voidaan pitää käytössä jopa kuukauden ajan paketin avaamisesta. Ne otetaan yöksi pois, puhdistetaan ja laitetaan säilytyskoteloon. Jatkuvakäyttöiset linssit sen sijaan voivat olla käytössä jopa koko kuukauden yötä päivää.

2. Älä anna ikänäön estää piilolinssien käyttöä

Aikuisnäkö ei ole este piilolinssien käytölle, sillä myös piilolinssejä saa moniteholinsseinä, joissa on sekä kaukoalue ja lukualue. Moniteholinsseissä on tarjolla kaikki samat linssityypit kuin tavallisissa piilolinsseissä ja yleensä sopivat linssit harrastukseen kuin harrastukseen löytyvät kaiken ikäisille.

3. Urheile rauhassa

Aktiivisen kesäliikkujan harrastukset sujuvat mukavammin piilolinssit päässä, kun ei tarvitse huolehtia siitä, pysyvätkö silmälasit vauhdissa mukana. Etenkin uimiseen ja sukeltamiseen piilolinssit ovat verraton kaveri.

– Piilolinssit silmissä voi uida ja sukeltaa myös ilman uimalaseja. Lyhyenvaihtovälin linssit eivät saisi olla kosketuksissa veden kanssa, joten kertakäyttölinssit ovat paras vaihtoehto. Ne voi huoletta heittää roskikseen rantareissun jälkeen, Nyyssölä vinkkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Säväytä kesän juhlissa

Värilliset piilolinssit ovat kiva tapa saada uutta ilmettä ja säväyttää vaikkapa kesän juhlissa. Värjättyjen linssien avulla silmien oman värin saa muutettua helposti. Värjättyjä linssejä käytetään paljon nimenomaan kesäkaudella.

– Ruskea on ehdottomasti suomalaisten suosikkiväri värjätyissä linsseissä. Värillisiä linssejä on saatavilla myös ilman voimakkuuksia, kertoo Nyyssölä.

5. Käytä piilolinssejä oikein

Piilolinssien käyttö pitää aina aloittaa optikkokäynnillä. Optikolla tarkistetaan silmien kunto ja näöntarkkuus ja etsitään silmään sopivat linssit sovittamalla.

– Piilolinssien tilaamiseen ei riitä pelkästään tieto voimakkuuksista, vaan myös linssin halkaisija ja kaarevuus vaikuttavat siihen, miten hyvin linssi istuu silmään ja miltä se tuntuu.

Piilolinssien hoito-ohjeet riippuvat linssityypistä ja ohjeita kannattaa myös noudattaa, jotta silmät pysyvät terveinä ja linssit hyvässä kunnossa.

Lähde ja kuva: Synsam

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Nainen hangilla

Ulkoiletko keväthangilla? Vältä lumisokeus suojaamalla silmät oikein

Aurinkolasit

Lomailija, älä unohda tätä tärkeää varustetta – aurinkolasit suojaavat myös pilvisellä säällä

Lomailija aurinkorannalla

Suojaa silmät oikein – aurinkolasien valintaopas menevälle matkailijalle

Suojaudu säteiltä aurinkolaseilla

Suojaa silmät säteiltä – matkailijan aurinkolasit