Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Lomailija, älä unohda tätä tärkeää varustetta – aurinkolasit suojaavat myös pilvisellä säällä

Shutterstock artikkelin kuva
Matkailijan terveys
Kesällä on ihana nauttia auringon valosta ja lämmöstä. Päivänpaisteessa on kuitenkin hyvä muistaa suojata silmät ylimääräiseltä rasitukselta. Erityisesti etelänmatkoilla tai veneillessä, jolloin UV-säteilylle altistuu enemmän, on silmien riittävästä suojauksesta syytä pitää huolta.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 03.06.2019
facebook   whatsapp

Aurinkolasit suojaavat parhaiten

Aurinkolasit estävät silmien häikäisyä ja siten lisäävät paitsi mukavuutta myös turvallisuutta liikenteessä, esimerkiksi veneillessä tai vaikkapa pyöräillessä. Terveystalon silmätautien erikoislääkäri Tiina Leivon mukaan silmien suojaus auringossa on terveydelle tärkeää, sillä aurinkolasit ehkäisevät myös yleisiä silmäsairauksia.

– Auringonvalolla on vaikutusta esimerkiksi kaihin ja ikärappeuman kehityksessä. Lisäksi aurinko voi aiheuttaa pinnallisia muutoksia silmän pinnassa. Tällaisia ovat esimerkiksi siipikalvo, jossa silmän valkoisen osan päällä olevaan sidekalvoon tulee ylimääräistä kasvua, Leivo kertoo.

Aurinkolasit suojaavat silmän lisäksi myös herkkää silmänympärysihoa. Siristellessä ohuessa ihossa alkaa helposti vähitellen näkyä ylimääräisiä juonteita ja ryppyjä. Aurinkolasit suojaavat ihoa paitsi vanhenemiselta myös ennen kaikkea ihosyövältä.

– Iho on silmäluomilla erittäin ohut ja siksi altis vaurioitumaan. Silmäluomet ovat hyvin tyypillinen paikka basalioomalle eli tyvisolusyövälle, Leivo toteaa.

Valitse oikeanlaiset aurinkolasit

Aurinkolasien käyttö on ensisijainen ja paras tapa suojata silmät auringonvalolta. Lisäsuojaa tuovat myös isolieriset hatut tai isot lippalakit, jotka ovat hyviä tapoja suojata silmien lisäksi herkkää silmänympärysihoa.

– On hyvä tiedostaa, että myös varjossa tulee UV-säteilyä. Siten ei ole liioiteltua pitää aurinkolaseja vaikka olisi vähän pilviäkin taivaalla, Leivo muistuttaa.

Aurinkolasien valinnassa tärkeintä on se, että laseissa on täysi UV-suojaus. Suomessa myytävissä tuotteissa CE-merkillä varustetut lasit täyttävät eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset. Parhaiten näkyvältä valolta ja häikäisyltä suojaavat eri ruskean sävyiset lasit, kuten pronssi tai kupari.

Myös lasten silmät kannattaa suojata

Lapset ovat aikuisia alttiimpia auringolle. Tämä johtuu osaksi siitä, että lapset viettävät usein enemmän aikaa ulkona kuin aikuiset.

– Lapsen silmän väliaineet ovat hyvin kirkkaat, jonka vuoksi auringonsäteet läpäisevät silmän eri kerrokset vielä helpommin kuin aikuisilla. Riski vaurioitumiselle on siksi suurempi, ja mahdolliset muutokset tulevat ilmi vasta vanhemmalla iällä, Leivo kertoo.

Vanhempien tehtävänä on suojata lasten silmät aurinkolaseilla ja hatulla, jotka samalla suojaavat lasta myös auringonpistokselta ja huonolta ololta. Lasten aurinkolaseissa istuvuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, että lasit pysyvät lapsen päässä leikin tiimellyksessäkin.

Liika auringonvalolle altistuminen ei aiheuta silmissä akuutteja oireita. Pitkäaikaisen altistumisen aiheuttamat sairaudet näkyvät usein vasta keski-iässä tai myöhemmin. Poikkeuksena on lumisokeus, jossa voimakkaan UV-säteilyn vuoksi silmän sarveiskalvo vaurioituu ja aiheuttaa kipua. Lumisokeus paranee oikealla hoidolla eikä aiheuta yleensä pysyvää haittaa.

– Jos huomaa näön alentuneen tai poikkeavuuksia ihossa, oli ollut auringossa tai ei, kannattaa aina hakeutua lääkärin vastaanotolle, Leivo neuvoo.

Lähde: Terveystalo
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.