Hyppää sisältöön

Ulkoiletko keväthangilla? Vältä lumisokeus suojaamalla silmät oikein

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 22.02.2016
Kirkkaat keväthanget houkuttelevat laduille ja laskettelurinteisiin. Heijastavista hangista voi kuitenkin olla myös haittaa, sillä silmät saattavat häikäistyä tai kärsiä lumisokeudesta. Lue vinkit, kuinka hoitaa lumisokeus kotikonstein ja mitä ottaa huomioon suojaavien aurinkolasien hankinnassa!

Suojaa silmät auringonpaisteessa

Hiihtolomalla moni nauttii keväisestä auringonpaisteesta ja hohtavista hangista. Kinoksista heijastuva auringonvalo voi kuitenkin aiheuttaa häikäistymistä tai lumisokeutta.

Häikäistyminen häiritsee ja saattaa estää näkemästä kunnolla, mistä syystä se voi aiheuttaa vaaratilanteita esimerkiksi laskettelurinteessä. Lumisokeus puolestaan aiheuttaa kipua silmässä ja vaatii muutaman päivän parantuakseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lumisokeus voi alkaa vaivata, jos oleilee pitkään kirkkaassa auringonpaisteessa heijastavien hankien äärellä ilman suojaavia aurinkolaseja. Oireet alkavat tuntua tavallisesti pari tuntia kirkkaassa auringonpaisteessa oleilun jälkeen. Silmät voivat vetistää ja olla valonarat, ja niissä voi olla roskan tunnetta. Useimmilla silmäluomet myös turpoavat, ja lumisokeuteen kuuluu myös kova kipu.

Lumisokeus on runsaan UV-säteilyn aiheuttama sarveiskalvon pinnan vaurio, joka aiheuttaa tulehduksen silmän sarveiskalvolla ja sidekalvolla. Lumisokeus on yleensä harmiton, muutaman päivän kestävä tila, joka ei aiheuta pysyviä vammoja. Sokeudesta ei siis varsinaisesti ole kyse, vaikka niin voisikin lumisokeus-sanasta päätellä. Lumisokeutta hoidetaan yleensä kotikonstein.

Lumisokeuden iskiessä on syytä hakeutua hämärään huoneeseen ja jos kipu on kova, silmät kannattaa peittää. Myös särkylääkkeistä on apua. Jos et ole varma, onko kyseessä lumisokeus vai jokin muu vaiva, kannattaa käydä lääkärissä tarkastuttamassa tilanne. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä esimerkiksi antibioottitippoja, joita käyttämällä oireet helpottavat parin päivän kuluessa.

Ehkäise oireita aurinkolaseilla

Lumisokeuden oireet ilmestyvät vasta jälkeenpäin, joten asianmukaisesta ennaltaehkäisystä on tärkeää huolehtia ulkona aikaa viettäessä. Omien silmien lisäksi myös lasten silmät on syytä muistaa suojata.

Lumisokeuden tai häikäistymisen voi parhaiten välttää suojaamalla silmät kunnollisilla aurinkolaseilla, joissa on riittävä UV-suoja. Erityisesti polarisoivat aurinkolasilinssit ovat hyvä apu valkeilla hangilla, sillä ne auttavat hahmottamaan korkeuseroja. Polarisoivista linsseistä on hyötyä myös hiihtäessä, kelkkaillessa tai lasketellessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Optikkoliikkeessä myytävissä aurinkolaseissa lukee linssien suojauskykyluokka, josta näkee, kuinka kirkkaassa auringonpaisteessa lasit suojaavat UV-säteiltä riittävästi. Hyvät aurinkolasit tunnistaa myös CE-merkinnästä. Merkistä tietää, että lasit vastaavat eurooppalaisia laatu- ja suojausstandardeja.

Lähde: Specsavers
Kuva: Flickr / Francesco Chesta

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Aurinkolasit

Lomailija, älä unohda tätä tärkeää varustetta – aurinkolasit suojaavat myös pilvisellä säällä

Piilolinssit pelastavat kesän

Viisi vinkkiä piilolinssien käyttäjille – näin selviät kesästä ehjin silmin

Lomailija aurinkorannalla

Suojaa silmät oikein – aurinkolasien valintaopas menevälle matkailijalle

Suojaudu säteiltä aurinkolaseilla

Suojaa silmät säteiltä – matkailijan aurinkolasit