Kuva: Shutterstock
Mitä tapahtuu, jos matkustaja ei mahdu istuimelleen lentokoneessa?

Mitä tapahtuu, jos lentomatkustaja ei mahdu istuimeensa? Näin vältytään kiusallisilta tilanteilta

Isokokoisen matkustajan kannattaa selvittää etukäteen, miten lentomatka sujuu miellyttävämmin.

Selvästi ylipainoinen voi varata kaksi paikkaa

Säännöllisin väliajoin julkisuudessa esiintyy keskusteluja, joissa puidaan ylipainoisia lentomatkustajia. Välillä lentoyhtiöt väläyttelevät matkustajien punnitsemista, ja toisinaan taas matkustajat raivoavat julkisesti isokokoisten vierustovereiden takia menettämästään tilasta.

Viimeisimpänä esiin on noussut tapaus, jossa matkustaja on haastanut lentoyhtiö British Airwaysin oikeuteen ylipainoisen vierustoverinsa takia. Matkustaja väittää saaneensa fyysisiä vammoja 12 tunnin lennon aikana.

Miten asian suhteen sitten tulisi toimia aikana, jolloin istumapaikat ja jalkatilat pienenevät ja matkustajien koko kasvaa? The Independentin mukaan isokokoisille matkustajille on olemassa suosituksia, joista voi keskustella suoraan lentoyhtiön kanssa.

Yksinkertaisin tapa lisätä matkustusmukavuutta on varata monien lentoyhtiöiden nykyään tarjoama premium-luokan paikka. Business-luokassa tilaa on vielä enemmän. Aina tällaisia paikkoja ei kuitenkaan ole saatavilla tai niiden hinta ylittää matkustajan budjetin.

Toinen vaihtoehto on varata yhdelle matkustajalle kaksi viereistä paikkaa. Tällöin varmistetaan se, että matkustaja mahtuu istumaan paikallaan eikä myöskään vie vierustoverin tilaa. Lisäpaikasta ei yleensä joudu maksamaan veroja ja muita lisämaksuja.

Esimerkiksi Finnair ja monet muut lentoyhtiöt tarjoavat mahdollisuuden varata kaksi paikkaa yhden matkustajan nimissä, mutta varaus tulee tehdä asiakaspalvelun kautta. Samalla matkustaja voi pyytää lennolle myös turvavyön lisäosaa.

Lentoyhtiö Air France tarjoaa mahdollisuutta varata viereinen istuinpaikka samalle henkilölle 25 prosentin alennuksella. Mikäli matkustamossa on lentohetkellä tyhjiä paikkoja, voi matkustaja saada hyvityksen maksamastaan lisäpaikasta.

Miten toimitaan, kun matkustaja ei mahdu istuinpaikalleen?

Aina isokokoiset matkustajat eivät ole varautuneet asiaan etukäteen. Vaikeus mahtua istuinpaikalleen, kiinnittää turvavyö tai laskea tarjoilualusta voivat tulla myös yllätyksenä.

Lentoyhtiöiden tehtävä on selvittää arkaluontoinen tilanne ilman, että matkustaja nolataan muiden edessä. Kaikkien matkustajien on kuitenkin mahduttava istumaan mukavasti omilla paikoillaan jo lentoturvallisuudenkin takia.

Mikäli matkustaja ei mahdu istuinpaikalleen, pyrkii matkustamohenkilökunta yleensä etsimään kaksi vierekkäistä paikkaa, joille tämä voidaan siirtää. Jos kone on täynnä, voi matkustaja joutua jäämään pois lennolta.

Lentoyhtiöt eivät tarjoa hyvitystä lipuista, jotka jäävät käyttämättä koko-ongelmien takia. Keskimääräistä isompi matkustaja ei myöskään tällaisessa tilanteessa saa automaattista korotusta business-luokkaan. Lentoyhtiöstä riippuen matkustaja saatetaan siirtää seuraavalle lennolle, jossa on vapaana kaksi vierekkäistä paikkaa.

Lue myös: Tämä niksi tekee lennosta mukavamman: näin saat lisää tilaa helpolla keinolla

Lähde: The Independent
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 20.11.2018

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 votes, average: 3,67 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

7 kommenttia

Ei tarvitse olla sairaalloisen lihava eikä voimamieskisaaja, kun Finnairin koneessa ei 190cm 110kg urheilija mahdu istumaan kunnolla! Jalat eivät mahdu ilman polvien hankaamista edessä olevaan penkkiin, ja penkit ovat 50% liian kapeat jolloin pitäisi istua aivan sivuttain istuimellaan! Useita yli 10h lentoja tehneenä ja lennon aikana käytävillä kävelleenä koko matkan, ei voi sanoa lentomatkailun olevan mieluinen asia! Voi vain harmitella isomahaisten superpainavien kohtaloa!

Iso ongelma tulee kun 205 cm yrittää istua normaaliin penkkin lennolla. Jalat eivät oikeasti mahdu penkkien väliin. Yleensä yritän valita exit-paikan. Se ei aina onnistu. Jos en ole onnistunut etukäteen varaamaan exit- paikkaa, lentohenkilökunta yrittää järjestää ko. paikan. Mutta yleensä huonolla menestyksellä. Mielestäni henkilökunnalla pitäisi olla oikeus vaihtaa ”normaali” pituinen henkilö pois exit-paikalta ja antaa sen sitä oikeasti tarvitsevalle.

Entäpä, jos matkustaja ei mahdu penkkiin pituutensa vuoksi. Minulle kävi niin lomalennolla, syviin itseni väkisin penkin ja edessä olleen selkänoja väliin. Milliäkään ei jäänyt joustovaraa. Paluumatkalle pyysin enemmän tilaa – ja maksoin ylimääräistä. Ymmärtäisin, jos olisin ylipitkä, mutta mittaa on vain 191 cm.

Voi olla isokokoinen ei kuitenkaan läski, siinä ei vierekkäin olevat paikat auta kun ei mahdu tuolirivien väliin!

Laitetaan rahtitavarana matkaan, terveisin hoikka matkustaja.

Toivottavasti ollaan seuraavalla lennolla vierekkäin, 150 kiloa läskiä hieroutuu koko matkan kylkees vaikka miten koitat siirtyä penkkis toiseen reunaan. Ps. lupaan unohtaa laittaa tuoksua kainaloon.

Minäkin lupaan, että maksamani paikka olisi vastaavassa tilanteessa kokonaan itselläni ennen, kuin kone edes nousee.
Siinä saa tuplapaikalle leviävä tapaherkuttelija haista vaikka pas…le, kun raivaa tiensä takaisin terminaaliin.