Hyppää sisältöön

Näin pääsiäistä vietetään maailmalla – tiesitkö näistä erikoisista perinteistä?

  • Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 30.03.2024
Pääsiäistä juhlitaan ympäri maailmaa erilaisin tavoin, joihin saattaa törmätä matkalla. Lue kooste seitsemän maan perinteistä.

Yhdysvallat: Valkoisen talon munanrullaus

Pääsiäiskirkkoa lukuun ottamatta Yhdysvaltojen pääsiäinen on kaupallinen tapahtuma, jonka keskeisimmässä roolissa ovat kauppojen hyllyissä notkuvat puput ja suklaamunat.

Mielenkiintoisin paikka viettää amerikkalaista pääsiäistä on pääkaupunki Washington D.C., jossa matkailijat voivat törmätä itse presidenttiin. Valkoisen talon piha avataan lapsille perinteistä munanrullausta varten, jossa osallistujat vierittävät kananmunia pitkän lusikan avulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Alueella järjestetään myös pääsiäismunien metsästys, joka kuuluu amerikkalaislasten rakastetuimpiin perinteisiin.

Ranska: kellojen hiljaisuus ja jättimunakas

Ranskalaisten kylien ja kaupunkien kirkonkellot lakkaavat soimasta pääsiäisen aikaan – legendan mukaan hiljaisuus johtuu kellojen matkasta Roomaan siunattaviksi. Paluumatkallaan kellot tiputtavat suklaamunia ja muita yllätyksiä puutarhoihin, joista lapset voivat käydä ne poimimassa. Pääsiäissunnuntaina reissusta palanneet kellot kalkattavat taas tuttuun tapaan.

Ranskan Hauxissa valmistetaan toisena pääsiäispäivänä valtavan kokoinen omeletti, josta saa syödäkseen miltei tuhatpäinen joukkio. Valtaisa omeletti vaatii yli 5 000 kananmunaa.

Tarina kertoo perinteen saaneen alkunsa siitä, kun Napoleon pysähtyi matkallaan pieneen ranskalaiseen kylään ja tilasi omeletin. Hän piti sitä niin maukkaana, että tilasi seuraavana päivänä koko armeijalleen vastaavanlaisen omeletin jättimäisessä koossa.

Puola: varaudu saamaan vettä niskaan

Puolassa toista pääsiäispäivää vietetään varsin hauskoissa tunnelmissa: paikallisen tradition mukaan juhlijat kastelevat toisensa vaikkapa pienellä vesiämpärillä tai vesipyssyllä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puolalaismiehet antavat paikallisille tytöille vesipesun osoittaakseen kiinnostuksensa – vanhan uskomuksen mukaan kastelluksi tuleminen tuokin naimaonnea. Puolassa matkailevien naisten kannattaa siis pitää varansa nurkan takana väijyvien vesipetojen varalta.

Argentiina: pääsiäinen kuluu herkutellen

Argentiinan pääsiäispyhiin kuuluu oleellisena osana pääsiäismunien vaihto perheen, ystävien ja työtovereiden kesken. Toinen argentiinalaisten suosima pääsiäisherkku on Rosca de Pascua -kakku.

Pääsiäiskirkon lisäksi myös ruoka näyttelee suurta roolia Argentiinan pyhäpäivissä: perheet kokoontuvaat yhteen grillaamaan ja nauttimaan ison yhteisen aterian. Kaupunkien toimesta Argentiinassa järjestetään yleensä aarrejahteja, joihin kaikilla on mahdollisuus osallistua.

Espanja: Sevilla on pääsiäisen suosikkikohde

Katolisessa Espanjassa pääsiäiseen liittyvät voimakkaat uskonnolliset traditiot. Maan suosituin paikka viettää pääsiäistä on Andalusian Sevilla, jossa kaupungin 52 uskonnollisen veljeskunnan jäsenet järjestävät näyttäviä paraateja koko pääsiäisviikon eli Semana Santan ajan. Pyhät huipentuvat kukkien, tanssin ja herkkujen värittämiin juhlallisuuksiin.

ShutterstockEspanjalainen pääsiäinen
Kaavut ja näyttävät kulkueet kuuluvat espanjalaisiin pääsiäisperinteisiin.

Myös Espanjan Vergesissä on kiirastorstaina vilinää, kun ihmiset kokoontuvat keskiaikaisessa kylässä Dansa de la mort -kulkueeseen – suomeksi nimeltään kuolemantanssi. Kulkueeseen osallistuvat pukevat yllensä luurankoasut. Paraati kestää muutaman tunnin ja se etenee pitkin kaupungin katuja.

Italia: uskonnolliset perinteet tärkeässä asemassa

Katolisen kirkon keskuksessa Italiassa pääsiäistä juhlitaan näyttävin menoin. Suurelle osaa italialaisista pääsiäinen on joulun jälkeen merkittävin juhla.

Pitkäperjantaina Colosseumille kokoontuu tuhansia ihmisiä muistamaan Via Crucista, valtavan ristin ja palavien soihtujen ääreen. Pääsiäissunnuntaina tuhannet ihmiset kokoontuvat jälleen Vatikaaniin kuuntelemaan Paavin puhetta ja siunausta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Italialaiset suklaamunat ovat omaa luokkaansa: kauniisti pakatut munat ovat hienoa suklaata ja niiden sisällä on tavallista muoviroinaa astetta parempia lahjoja kuten sormuksia ja muita koruja.

Suomi: virpomista ja kokkoja

Palmusunnuntaina suomalaiset lapset pukeutuvat noidiksi ja kiertävät lähitaloja virpoen – eli toivottaen tulevalle vuodelle onnea ja terveyttä. Palkaksi lapset saavat karamelleja. Virpominen suoritetaan värikkäästi koristelluilla pajunoksilla.

Muita suomalaisia perinteitä on muun muassa rairuohon kasvattaminen ja sen koristeleminen pienillä tipua muistuttavilla koristeilla sekä pääsiäiskokon polttaminen. Entisaikaan kokon savun uskottiin karkottavan noidat, jotka aiheuttivat etenkin kotieläimille pahaa pääsiäisen aikaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Punaiseen terävään huppuun ja valkoiseen kaapuun pukeutuneita pääsiäisjuhlijoita

Espanjan erikoiset pääsiäisperinteet – kuolema ja tappaminen vahvasti läsnä

VInkit pääsiäislomalle

Pääsiäinen on tänä vuonna vain parin viikon päässä vapusta – minne kannattaa matkustaa?

Pääsiäisen lomakohteet

Tässä viisi kaupunkilomakohdetta pääsiäiseksi – minkä näistä valitset?

Malaga, Espanja

Näissä paikoissa suomalaiset viettävät pääsiäistä: Norwegianin kymmenen suosituinta kohdetta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja