Hyppää sisältöön

Muistatko vielä? Nämä 10 maata tunnettiin ennen aivan eri nimillä kuin nykyään

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 06.10.2023
Monet tutut maat ovat käyttäneet ennen toisia nimiä kuin nykyään.

1. Sri Lanka

Tiesitkö, että vielä vuoteen 1972 saakka Sri Lanka tunnettiin nimellä Ceylon? Britanniasta vuonna 1948 itsenäistynyt maa muutti vihdoin nimensä kitkeäkseen kaikki yhteydet menneeseen. Kuuluisa srilankalainen tee tunnetaan kuitenkin edelleen nimellä Ceylon Tea.

2. Pohjois-Makedonia (Makedonia)

Yksi tuoreimmista nimenmuutoksista löytyy Balkanilta. Helmikuussa 2019 Makedonia muutti virallisesti nimensä Pohjois-Makedoniaksi. Syyt muutokseen ovat poliittiset: koska Kreikassa sijaitsee myös alue nimeltä Macedonia, eivät kreikkalaiset ole koskaan hyväksyneet naapurinsa nimeä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Thaimaa

Suomalaisten rakastama Thaimaa on tunnettu nykyisellä nimellään vasta vuodesta 1939 saakka. Sitä ennen Thaimaa oli Siam – nimi joka vilisee edelleen ostoskeskusten, hotellien, nähtävyyksien ja ravintoloiden nimissä. Lisäksi nimi Siam otettiin jälleen käyttöön vuosina 1946–1948, jonka jälkeen se vaihdettiin taas Thaimaaksi.

IstockphotoThaimaa oli ennen Siam
Miksi Thaimaassa vilahtaa usein nimi Siam? Kyseessä on maan entinen nimi.

4. Kambodža

Kambodža kuuluu monen matkailijan reittiin Kaakkois-Aasian reissulla. Ennen nykyistä nimeään maa on tunnettu monessa eri muodossa: se muuttui aikoinaan Kambodžasta Khmerien tasavallaksi sekä Kamputseaksi ennen paluutaan vanhaan versioon.

5. Myanmar

Yksi kiistellyimmistä nimenmuutoksista on tehty Myanmarissa vuonna 1989. Entinen nimi Burma on edelleen tiukasti ihmisten muistissa, sillä sitä käytetään yhä Myanmarin rinnalla. Kaikki eivät tunnusta Myanmaria maan nimenä, sillä sen valitsi sotilasjuntta ilman kansanäänestystä.

6. Tšekki

Tšekki on toinen eurooppalaisvaltio, joka on vaihtanut nimeään viime vuosina. Vuonna 2016 tehty muutos ei tosin näy suomen kielessä, sillä maa vaihtoi englanninkielisen kirjoitusasun Czech Republic muotoon Czechia. Muutoksen syynä pidettiin nimen helppoutta markkinointitarkoituksia varten.

ShutterstockMaat, jotka vaihtoivat nimensä
Tšekin englanninkielinen nimi on vaihtunut lyhyeen muotoon Czechia.

7. Swazimaa

Eteläisessä Afrikassa sijaitseva Swazimaa muutti yllättäen nimensä muotoon eSwatini vuonna 2018. Nimi on poikkeuksellinen, sillä siihen kuuluu pieni alkukirjain – YK tosin on tunnustanut nimen muodossa Eswatini. Virallisesti maan nimi on Eswatinin kuningaskunta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kotimaisten kielten keskuksen mukaan Suomessa voi edelleen käyttää sekä nimeä Swazimaa että uutta nimeä Eswatini.

8. Kap Verde

Suomalaisillekin tuttu talvikauden lomakohde Kap Verde muutti nimensä kirjoitusasun vuonna 2013. Englantilaisittain tyylitelty nimi Cape Verde vaihtui alkuperäiseen portugalinkieliseen nimeen Cabo Verde. Suomessa voidaan edelleen puhua tuttuun tapaan Kap Verdestä. Nimi tarkoittaa vihreää niemeä.

IstockphotoKap Verde otti käyttöön portugalinkielisen nimen 2013
Kap Verden paikallinen nimi on nykyään Cabo Verde.

9. Zimbabwe

Ennen kuin Zimbabwesta tuli Zimbabwe, kuului sen alue Ison-Britannian siirtomaavaltaan. Entinen Rhodesia itsenäistyi vuonna 1980 ja otti käyttöön nimen Zimbabwe.

10. Iran

Iran tunnettiin nimellä Persia tuhansia vuosia ennen kuin se muutti nimensä vuonna 1935. Osa paikallisista saattaa kuitenkin edelleen viitata itseensä persialaisina, ja myös maan virallinen kieltä kutsutaan persian kieleksi.

Lue myös: Miten kuuluisat kaupungit saivat nimensä? Katso nopeat selitykset 10 tutulle kohteelle

Lähteet: National Geographic, MSN, World Atlas