Hyppää sisältöön

Keskiaikainen Český Krumlov on Tšekin piilotettu helmi

Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 12.08.2013
Vltava-joen mutkassa sijaitseva Český Krumlov on uskomattoman hyvin säilynyt helmi suoraan keskiajalta. Unescon maailmanperintökohteiden listalle kuuluva kylä lumoaa aidolla tunnelmallaan.

Lättähatulla läpi Tšekin maaseudun

Saapuminen Český Krumloviin vanhalla ja kirskuvalla kaksivaunuisella dieseljunalla on jo itsessään elämys. Matka viereisestä kaupungista České Budějovicesta läpi Tšekin metsiköiden ja niittyjen ei ole pitkä, mutta tällä lättähatulla se kestää. Matka on kuin nakutettu kiireettömälle matkailijalle: juna kolistelee hitaasti eteenpäin ja pysähtelee kaikissa tien varrelle osuvissa kylissä.

Jokiuoman syleilemän Český Krumlovin juna-asema sijaitsee ylhäällä mäellä, josta laskeudutaan alas kiivaasti mutkittelevan Vltava-joen kainaloon. Joki on toiminut vuosituhansia tärkeänä kauppareittinä. Kylän siluettia hallinnoi valtava Český Krumlovin linna, jonka rakentaminen aloitettiin jo 1200-luvulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Mukulakiviä, joen mutkia ja kapeita kujia

Český Krumlov on upea esimerkki keskiaikaisesta keskieurooppalaisesta kylästä. Se on sijaintinsa vuoksi säilynyt uskomattoman koskemattomana läpi vuosisatojen – myös kommunismin ajan – ja siksi se onkin valittu Unescon maailmanperintökohteiden listalle.

Joenuoman laaksossa sijaitseva kylän keskusta on rauhoitettu autoilta, ja se onkin kiireettömyyttä etsivän kaupunkilomailijan keidas. Mukulakivin päällystettyjä kujia reunustavat kolmikerroksiset kivitalot, joista jo varsin moni on kunnostettu vanhaa arvostaen ja maalattu huolellisesti pastellisävyin.

Kylässä on useita edullisia hostelleja, jotka on rakennettu komeisiin keskiaikaisiin rakennuksiin, mutta myös tasokkaita hotelleja. Saatat päätyä huoneeseen, jonka pikkuriikkisestä ikkunasta avautuu komea näkymä Český Krumlovin linnaan täydessä iltavalaistuksessaan.

Keskustan kujilta löytyy useita tunnelmallisia tavernoita, jotka tarjoavat tšekkiläiseen tapaan tuhteja ja reiluja annoksia. Palanpainikkeeksi otetaan tietenkin olutta, vaikkapa Budějovický Budvaria, joka on valmistettu läheisellä panimolla.

Linna paljastaa vuosisatojen kerrostumat

Kylän tärkein nähtävyys on Vltava-joen jyrkälle kalliopenkalle rakennettu Český Krumlovin linna. Se on yksi Keski-Euroopan suurimmista: 40 eri rakennuksen kompleksi, joita yhdistää viisi suurta linnanpihaa. Rakennustyöt alkoivat jo 1200-luvulla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Český Krumlovin varsinainen kukoistuskausi sijoittui Rožmberkin lordien aikaan 1300-1600-luvuille. Kylä sijaitsi Tšekin, Itävallan, Baijerin ja Pohjois-Italian risteyskohdassa. Linnassa onkin nähtävissä sekä gotiikkaa, renessanssiajan loistoa että barokin elementtejä.

Suurin osa linnasta on avoinna yleisölle. Voit tutustua linnan huoneisiin, joista vanhimmat on sisustettu 1500-luvun tyyliin. Myös rahapaja, meijeri sekä hevostallit ovat avoinna. Sokerina pohjalla linnassa on maailman vanhin barokkiteatteri. Tänä päivänä linnassa toimii muun muassa useita gallerioita sekä keramiikkapaja, ja siellä järjestetään kokouksia, juhlia ja festivaaleja.

Näin pääset Český Krumloviin

Reilun 15 000 asukkaan Český Krumlov sijaitsee eteläisessä Tšekissä, lähellä Itävallan rajaa. Junalla kylään saavutaan České Budějovicen kautta, josta matka kestää noin tunnin. Autolla kylään ajaa noin kolmessa tunnissa sekä Prahasta että Wienistä.

Lue lisää: Český Krumlovin matkailusivut

Teksti: Hanna Korhonen
Kuva: Czech Tourism / Roman Cestr

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Durmitorin kansallipuisto, Montenegro

Yhdistä Montenegron suosituin kohde Kroatian-lomaan – katso hulppeat kuvat

Iguassun putokset

Maailman mahtavin vesiputous on kahden maan rajalla – katso upeat näkymät!

Prahan nähtävyydet

Prahan parhaat nähtävyydet – tutustu ainakin näihin kuuteen kohteeseen

Montenegro

Vietä monipuolinen loma Montenegrossa – lue vinkit pyöräilymatkalle, vaelluslomalle ja rantalöhöilyyn

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja