Hyppää sisältöön

Intiaa ymmärtämässä

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 19.07.2012
Intia ei jätä kylmäksi. Matka nopeasti kasvavaan yli miljardin asukkaan jättivaltioon vie täysin erilaisen kulttuurin pariin.

Voiko Intiaa ymmärtää?

Viimekesäisessä työhaastattelussa muistan haastattelijan kysyneen, kuinka tulen toimeen eri kulttuurien edustajien kanssa ja miten lähestyisin esimerkiksi työtehtäviä Intiassa. En silloin miettinyt asiaa sen tarkemmin, mutta ilmeisesti vastaukseni oli tyydyttävä, sillä pian haastattelun jälkeen sain kyseisen työn.

Vähän myöhemmin sopimusta allekirjoittaessani kuulin, että heti ensimmäisen kuukauden aikana edessä olisi matka Intiaan. Yksi viikko, kolme kaupunkia, presentaatioita paikallisille matkatoimistoille ja yksittäisiä tapaamisia eri yritysten kanssa. Eikä mitään konkreettista tietoa kyseisen maan kulttuurista tai tavoista kuulopuheita ja monen vuoden takaista Nepalin matkaa lukuun ottamatta. Voisiko Intiaa edes yrittää ymmärtää?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kulttuurien ja kansojen sulatusuuni

Yhdysvaltoja kutsutaan usein kansojen sulatusuuniksi, mutta sama sanonta pätee hyvin myös Intiaan. Yli miljardi asukasta, useita eri uskontoja ja satoja eri kieliä, joista kuusitoista virallista kieltä.

Valtauskontona Intiassa on hindulaisuus jota tunnustaa noin 80 % maan väestöstä. Uskonnot, oli sitten kyseessä hindulaisuus, islam tai kristinusko näkyvät vahvasti maan katukuvassa.

Ehkä juuri hindulaisuuden kautta tulee intialaisille tavanomainen suvaitsevaisuus, kannustaahan uskonto hyväksymään erilaisia uskomuksia ja sitä kautta ihmisiä ja kulttuureita.

Järjestystä kaaoksen keskellä

Intian suurkaupunkien liikenteessä kulkeminen on länsimaiseen järjestykseen tottuneelle kaoottinen kokemus. Mitkään perinteiset säännöt eivät näytä pätevän, mutta silti kaikki toimii. Ainakin tavallaan.

Liikenne kulkee ja vaikka kaistoja ei ole, tai niitä ei käytetä, pienemmät autot siirtyvät suurempien tieltä pois ja moottoripyörät, joskus lastinaan kokonainen perhe, puikkelehtivat ketterästi autojen, rekkojen ja bussien välissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sama kaoottisuus tuntuu pätevän monessa muussakin asiassa. Hotellissa samaa tehtävää voi olla suorittamassa useampikin henkilö, mutta silti kukaan ei oikein tiedä, mitä on meneillään tai kuka on vastuussa. Mutta jälleen kerran kaikki kuitenkin toimii ja järjestyy. Aikanaan ja tavallaan.

Vahvoja makuja ja vastakohtia

Intiassa mikään ei ole tai tunnu laimealta. Maut ovat polttavan tulisia, vaatteiden ja kulkuneuvojen värit loistavat kirkkaina kuumassa auringonpaisteessa ja toinen toistaan upeammat temppelit kutsuvat huomaansa.

Samanaikaisesti kulman takana kohoaa kuitenkin rähjäinen slummialue jonka roskakasoista löydetyistä materiaaleista kyhätyt kodit pysyvät hädin tuskin pystyssä. Vaikka Intia on nopeasti nousemassa yhdeksi maailman johtavaksi talousmaaksi, suuri osa väestöstä asuu edelleenkin äärimmäisessä köyhyydessä.

Naisena Intiassa

Intiassa naisten asema on maaseutua lukuun ottamatta hyvä. Yritysjohtajien joukosta ja korkeista asemista löytyy useita naisia ja talouselämässä naiset ovat pitkälti samalla viivalla kuin miehetkin. Ja onhan Intian presidenttikin nainen. Silti kotona perinteiset kotityöt jäävät usein täysin naisten harteille.

Ulkomaalaisena naisena varsinkin yksin kulkiessa on hyvä kiinnittää huomiota pukeutumiseensa. Lyhyet ja paljastavat asut, jotka länsimaissa eivät kiinnitä mitään huomiota, herättävät helposti ei-toivottua huomiota. Sen sijaan farkut tai pitkät housut auttavat kutsumattomia ihailijoita pysymään loitolla.

Intian ymmärtämisestä

En tiedä voiko Intiaa koskaan täysin ymmärtää. Onko edes mahdollista sisäistää mitään näin laajaa, moninaista ja nopeasti muuttuvaa maata ja kanssa?

Intiaan sopeutuu mielestäni kuitenkin parhaiten sillä samalla tavalla, jota intialaisetkin soveltavat päivittäisessä elämässään – suvaitsevaisuudella ja toisten kunnioituksella. Suuressa maassa kaikille riittää tilaa välillä hyvinkin ahtaista oloista huolimatta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Satu Vänskä-Westgarth
Kirjoittajan blogi Rantapallossa: www.rantapallo.fi/destinationunknown

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Intian Taj Mahal

Intian Taj Mahal on maailman kaunein rakkaudentunnustus

Intia

Kolme kiehtovaa kohdetta Intiassa: koe Agra, Dharamsala ja Kerala

Eristäytynyt Lakkadiivit on trooppinen paratiisi, jonne matkailija tarvitsee erikoisluvan – näin sinne pääsee

Goa, Intia

Hiekkarantoja ja hippimarkkinoita – värikäs Goa on Intian suosikkikohde

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja