Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Kambodža

Phnom Penh

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Kambodžan pääkaupunki Phnom Penh on täynnä yllätyksiä.

PHNOM PENH MATKAKOHTEENA

Phnom Penh

Historia on suurkaupungissa edelleen läsnä

Phnom Penhin keskusta muistuttaa nykyään mitä tahansa Aasialaista suurkaupunkia. Herkullista ruokaa on tarjolla joka kulmassa, kunnostaan huolehtivat kaupunkilaiset täyttävät puistot iltaisin jalkapallon ja aerobicin merkeissä ja liikenne soljuu pitkin leveitä valtaväyliä katkeamattomana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Reilun 30 vuoden takainen kansanmurha on kuitenkin edelleen läsnä ja näkyy etenkin vanhempien ihmisten kasvoilla.

Phnom Penh sijaitsee Kambodzhan keskiosissa vajaan parin sadan kilometrin päässä Vietnamin rajasta. Phnom Penh on erinomainen muutaman päivän kaupunkikohde, josta löytyy ihmeteltävää kaikille aisteille.

Vaikka kambodzhalaiset itse toivovat, että turistit näkisivät maasta sen iloisen puolen, tärkeimmät Phnom Penhin nähtävyydet liittyvät punakhmerien aikana tapahtuneisiin julmuuksiin. Jokaisen matkailijan on syytä käydä ainakin Toul Slengin vankilamuseossa sekä Choeung Ekin Killing Fieldseillä hieman Phnom Penhin ulkopuolella.

Matkaan keskitalvella

Kambodzhassa on kuiva kausi marraskuulta toukokuulle. Kuuminta on helmikuusta alkaen. Sadekausi alkaa suunnilleen kesäkuussa ja kestää marraskuun alkuun. Paras aika vierailla Phnom Penhissä onkin heti vuodenvaihteen jälkeen, kun lämpötila on vielä siedettävä.

Kambodzha ja Phnom Penh ovat yleisesti ottaen turvallisia matkakohteita. Normaali varovaisuus taskuvarkaiden varalta on suositeltavaa ja laukkua ei kannata kantaa olkapäällä, josta sen voi helposti napata.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Erilaiset huijaukset ovat mahdollisia ja etenkin tuk-tukeilla, mopoilla ja takseilla liikkuessa hinta kannattaa sopia tarkasti etukäteen. Maastossa maamiinat ovat edelleen ongelma.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN PHNOM PENHISSÄ

Phnom Penh

Bangkokin kautta Phnom Penhiin

Phnom Penhiin ei ole suoria lentoja Suomesta, mutta yhdellä vaihdolla voi lentää esimerkiksi Bangkokin kautta. Lentojen hinnat vaihtelevat noin 800-1200 euron välillä. Phnom Penhin lentokentältä pääsee kaupunkiin parhaiten taksilla tai tuk-tukilla.

Phnom Penhistä löytyy runsaasti kaikentasoisia majoitusvaihtoehtoja aina halvoista hostelleista luksushotelleihin.

Suurin osa paremmista ja keskitason hotelleista sijaitsee Tonlé Sap -joen tuntumassa kävelymatkan päässä nähtävyyksistä. Hyvän hinta-laatu-suhteen hostelleja löytyy itsenäisyys-muistomerkiltä länteen päin. Hintataso Phnom Penhissä on edullinen.

Mopoja kaikkialla

Liikkuminen kävellen Phnom Penhissä koettelee välillä hermoja. Liikennettä on paljon ja nelikaistaisen tien ylittäminen voi välillä tuntua mahdottomalta tehtävältä. Kannattaa muistaa, että tien yli pääsee parhaiten kulkemalla koko ajan tasaista vauhtia niin, että mopot ja autot pystyvät ennakoimaan, missä jalankulkija kulloinkin on, ja väistämään. Pysähtyä ei saa.

Julkinen liikenne toimii heikosti ja käytännössä ainoa tapa liikkua ympäri kaupunkia on tuk-tuk, mopo tai taksi. Phnom Penhin keskusta on kohtuullisen kokoinen, joten tärkeimmät keskustassa olevat nähtävyydet pystyy katsomaan kävellen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

PHNOM PENHIN NÄHTÄVYYDET

Munkkeja Phnom Pehnissä

Toul Sleng -vankilamuseo

Toul Sleng tai S-21 oli aikoinaan koulu, jonka punakhmerit muuttivat vankilaksi ja kidutuskammioiksi Kambodzhan kansanmurhan aikaan. Nykypäivänä paikka toimii museona, jossa on jäljellä paljon kidutuksissa käytettyjä välineitä, kidutettujen valokuvia sekä muuta materiaalia vuosien 1975-79 ajalta.

Vain muutama ihminen selvisi täältä hengissä, ja paikka kertoo kaikessa karmeudessaan hyvin siitä, mitä Kambodzhassa noina vuosina tapahtui ja miksi.

Choeung Ek, Killing Fields

Suurin osa Toul Slengin vankilassa olleista tuhansista ihmisistä murhattiin Choeung Ekissa noin 15 kilometrin päässä Phnom Penhin keskustasta.

Nykyään alue on rauhallinen puutarha, jossa on vaikea uskoa, mitä kauheuksia jalkojen juuressa on tapahtunut. Kansanmurha tulee kuitenkin hyvin lähelle, sillä edelleen sateiden aikana murhattujen luut ja vaatteet nousevat maan pinnalle joukkohaudoista.

Kuninkaallinen palatsi ja hopeinen pagoda

Kuninkaallinen palatsi ja hopeinen pagoda sijaitsevat aivan Phnom Penhin keskustassa. Hopeinen pagoda on saanut nimensä lattiasta, jota peittävät tuhannet hopealaatat. Myös kullasta ja kristallista tehdyt valtavat Buddha-patsaat ovat näkemisen arvoiset.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lisätietoa

Phnom Penhin viralliset matkailusivut

Teksti: Suvi Huttunen
Kuvat: Flickr/ Christian Haugen, ePi.Longo, EyeofJ, Mendhak