Hyppää sisältöön

Aruba

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 01.03.2016
Aruban valtteihin kuuluvat auringonpaiste, smaragdinvihreä meri ja loputtomiin jatkuvat hiekkarannat.

Aruballa voi harrastaa sukeltelua ja surffausta, mutta yhtä suosittu kohde se on laiskottelijoiden ja auringonpalvojien keskuudessa. Saarella voi hiekkarantojen lisäksi keskittyä myös ravintoloihin ja vauhdikkaaseen kasino- ja yöelämään.

ARUBA MATKAKOHTEENA

Herkuttelu kuuluu rantalomaan

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paratiisisaari Karibialla

Karibianmerellä kelluva Aruban saari on itsehallinnollinen osa Alankomaita. Aruba on vain hieman yli 30 kilometriä pitkä ja 10 kilometriä leveä saari, mutta pienuudestaan huolimatta yksi Karibian alueen kehittyneimmistä ja suosituimmista lomasaarista. Se sijaitsee noin 25 kilometrin päässä Kolumbian rannikosta.

Aruban maaperästä on historian aikana kaivettu niin kultaa kuin öljyäkin, mutta viime vuosikymmeninä maan talous on perustunut pitkälti turismiin. Matkailun kannalta keskeisintä aluetta Aruballa ovat länsi- ja luoteisrannikko, missä sijaitsevat suosituimmat hotellialueet ja rannat.

Aruba muodostaa yhdessä Bonairen ja Coracaon kanssa ABC-saarina tunnetun kokonaisuuden. Aruba on kuuluisa erityisesti valkeista hiekkarannoistaan ja sukellusmahdollisuuksistaan, joten se tunnetaan erityisesti rantalomakohteena. Suosituimpia rantoja Aruballa ovat Palm Beach ja Eagle Beach. Aruba on myös suosittu häämatkakohde.

Aruban ilmasto

Aruba on Karibian aurinkovarmimpia lomakohteita ja saarelle voi matkustaa lomailemaan ympäri vuoden. Aurinko paistaa saarella kirkkaalta taivaalta lähes aina, joten sateita juuri saada. Päivän ylin lämpötila hipoo 30 astetta ympäri vuoden, mutta keskimääräisesti kuuminta Aruballa on toukokuusta lokakuuhun.

Jatkuvasta auringonpaisteesta ja vesisateiden vähäisyydestä johtuen saaren maasto on melko kuivaa ja karua. Karibian alueella esiintyy pyörremyrskyjä kesä-marraskuussa, mutta useimmat niistä kiertävät Aruban kaukaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantoja ja aurinkoa

Aruban suurimpia houkuttimia ovat saaren valkohiekkaiset rannat ja karibialainen elämänmeno. Aruban rannat ovat siistejä ja hyvin hoidettuja, eikä palveluita tarvitse pienellä saarella koskaan etsiä kovin kaukaa.

Aruban rannikkoa huuhteleva merivesi on kristallinkirkasta ja tarjoaa loistavat mahdollisuudet vesiurheiluun. Sukellus ja snorklaus ovatkin saaren suosituimpia aktiviteetteja.

Tunnelmaltaan Aruba on lomailijoita hellivän rento ja mutkaton. Upean värikkäät ja koristeelliset kaupunkitalot, karibialaiset rytmit ja leveään hymyyn taipuvaiset paikalliset tarjoavat erinomainen puitteet rentouttavaan rantalomaan.

Sukelluslomalle Aruballe

Aruba on yksi Karibian tunnetuimmista ja suosituimmista sukelluskohteista. Alueen vesistö on kristallinkirkas, joten merenalaisiin saloihin tutustuminen on helppoa.

Saaren lähivesissä sijaitsee useita mielenkiintoisia sukelluskohteita, kuten laivojen hylkyjä, ja suosituin Aruban sukelluskohteista on aavelaiva Antilla. Uusin Aruban laivanhylyistä on vuonna 2000 uponnut Star Gerren.

Laivojen lisäksi merenpohjasta löytyy muun muassa lentokoneita ja koralliriuttoja. Aruban vedet ovat myös eläimistöltään rikkaita, joten sukellusreissunsa aikana voi törmätä esimerkiksi sateenkaaren väreissä loistaviin kaloihin.

Turvallisuus Aruballa

Aruban saari on melko turvallinen matkakohde, jossa matkailijoihin kohdistuva rikollisuus on vähäistä. Saarella on kuitenkin hyvä noudattaa samaa maalaisjärkeä kuin missä tahansa maassa: taskuvarkauksia tapahtuu ja jotkin kaupunkialueet ovat turvattomia pimeällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aruban saari toimii Etelä-Amerikasta Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan kuljetettavien huumeiden läpikulkupaikkana, joten matkailijan on syytä pitää matkatavaroitaan tarkasti silmällä, eikä hyväksyä keneltäkään mitään kuljetettavaksi.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN ARUBALLA

ABC-saarien arkkitehtuuria

Lennot Aruballe

Suomesta ei ole suoria reittilentoja Aruballe, vaan saarelle lennetään jonkin eurooppalaisen suurkaupungin kautta. Lentoaika Aruballe on noin 11–12 tuntia.

Aruban lentoasema, Oranjestadin lentokenttä, sijaitsee pääkaupungin tuntumassa, noin kymmenen kilometrin päässä suosituimmista hotellialueista. Lennot Aruballe maksavat tyypillisesti noin 1000–1300 euroa.

Hotellit ja majoitus Aruballa

Aruballa sijaitsee saaren kokoon nähden paljon hotelleja. Useimmat hotellit sijaitsevat suosituimpien rantojen, eli Palm Beachin ja Eagle Beachin, sekä saaren pääkaupunki Oranjestadin ympärillä.

Hotellimajoitus on Aruballa yleisesti ottaen tasokasta ja saarella on myös tarjolla paljon luksusluokan majoitusta. Aruba on suosittu häämatkakohde, joten saarelta löytyy paljon kuherruskuukaudelle sopivia hotelleja. Budjettiluokan majoitusta Aruballa ei juuri ole.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hotelliyö Aruballa maksaa keskimäärin noin 70–150 euroa halutusta tasosta riippuen.

Liikkuminen Aruballa

Helpoin ja edullisin tapa liikkua Aruballa on bussi. Bussiliikenne on säännöllistä ja vilkasta etenkin suosituilla turistialueilla. Noin 7 kilometrin meno-paluumatka Palm Beachin ja Oranjestadin välillä maksaa paikallisbussilla pari euroa.

Aruballa voi liikkua myös taksilla. Taksit eivät saarella toimi mittariperiaatteella, vaan matkoilla on kiinteät hinnat. Matka Palm Beachilta Oranjestadiin maksaa noin 8 euroa. Yöaikaan hinta on pari euroa korkeampi.

Autonvuokraus on hyvä keino tutustua saareen omin päin ja aktiivinen liikkuja voi tutustua saaren myös pyöräillen. Liikennekulttuuri on suomalaisittain varsin tuttua liikennemerkkejä myöten, ja tiet ovat pääosin hyväkuntoisia. Aruballa on useita autonvuokrausfirmoja ja monilla kansainvälisiä autovuokraamoilla on toimipiste Aruballa. Autonvuokraus maksaa noin 30 euroa per päivä.

ARUBAN NÄHTÄVYYDET

Kaupunkitunnelmia Aruballa

Pääkaupunki Oranjestad

Aruban pääkaupunki Oranjestad on saaren tunnetuin matkakohde. Länsirannikolla sijaitseva Oranjestad on Aruban ostos- ja iltaelämän keskus, josta löytyy kauppoja, baareja ja ravintoloita. Kaupungin satama on tunnettu risteilyalusten ankkuripaikka.

Palm Beach

Pitkä ja leveä Palm Beach on Aruban suosituin ranta, jonka tuntumassa sijaitsee myös paljon hotelleja. Palm Beachilla on paljon harrastusmahdollisuuksia ja monet retkijärjestäjät pitävät yllä toimipistettä rannalla. Palm Beachilla voi vesiurheilun ohella harrastaa esimerkiksi veneretkiä ja ratsastusta.

Eagle Beach

Eagle Beach on Aruban suosituimpia rantoja, jonka tuntumassa sijaitsee monia hotelleja. Eagle Beach on pohjoista naapuriaan Palm Beachia rauhallisempi.

Antilla

Aruba on suosittu sukelluskohde, jonka vesissä lepää useampikin laivanhylky. Tunnetuin Aruban hylyistä on saaren pohjoiskärjen tuntumassa sijaitseva saksalaislaiva Antilla, joka upposi toisen maailmansodan aikana. Antilla sijaitsee noin 20 metrin syvyydessä ja osa siitä ulottuu merenpinnan yläpuolelle. Monet matkanjärjestäjät tarjoavat sukellusretkiä Antillalle.

ARUBAN PARHAAT

Aruban eläinlajit

Aruban parhaat rannat

  1. Eagle Beach
  2. Malmok Beach
  3. Baby Beach
  4. Arashi Beach
  5. Palm Beach

Lisätietoa

Aruban virallinen matkailusivusto

Teksti: Jenna Lehkonen
Kuvat: iStockphoto, Flickr/star5112 ja Flickr/HBarrison

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Missä nähdä flamingoja?

Haaveiletko flamingojen näkemisestä? Paina mieleesi nämä paikat

Aruba

Mitkä ihmeen ABC-saaret? Kolme karibian kaunista saarta ovat loistavia lomapaikkoja

TUI

Karibian kolme helmeä – Aruba, Barbados ja St. Martin eivät jätä kylmäksi

Aruban Renaissance Island tunnetaan flamingoista

Tällä paratiisisaarella on hurmaava valtti – sai turistit sekaisin, mutta herättää epäilyksiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja