Hyppää sisältöön

Sukellusvinkit Bahamalle – kurkista pinnan alle paratiisisaarilla!

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 30.11.2015
Bahaman kirkkaiden vesien syvyyksistä löytyy monenlaista mielenkiintoista nähtävää.

Unelmakohde sukeltajalle

Bahama on saarivaltio Floridan osavaltion ja Kuuban lähistöllä Atlantin valtameressä. Bahaman paratiisirannoilla valkoinen hiekka yhdistyy kirkkaan turkoosiin veteen. Ilmasto ja lämpimät merivedet tekevät Bahamasta miellyttävän sukelluskohteen ja kirkas merivesi myös takaa hyvän näkyvyyden pinnan alla.

Bahama tarjoaa monipuolisia sukellusmahdollisuuksia. Saarilla voi tutustua kauniisiin merenalaisiin maisemiin kuten värikkäisiin koralliriuttoihin tai sukellella keskellä kaloja ja kilpikonnia. Seikkailua kaipaavat voivat suunnata sukellusretkille luoliin tai pohjaan vajonneisiin laivanhylkyihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Yksi Bahaman erikoisuuksista ovat siniset aukot eli pystysuoraan syvenevät luolamaiset aukot, jotka erottuvat kirkkaista vesistä tummina alueina. Long Islandin luona sijaitseva Dean’s Blue Hole on 200 metriä syvä ja maailman syvin suolaisen veden sininen aukko.

Bahaman pääsaarilla on noin 30 sukelluskeskusta ja yhteensä jopa yli tuhat tunnettua sukelluspaikkaa. Suurimmilta saarilta löytyy useampia sukellusten järjestäjiä.

Kauniit koralliriutat ja värikkäät kalat

Bahaman suurimman saaren Androsin ympärille levittäytyy maailman kolmanneksi suurin valliriutta. Runsaat ja värikkäät korallimuodostelmat tekevät Bahaman koralliriutasta upean sukelluselämyksen. Suureen koralliriuttaan ei kyllästy, sillä monipuolinen merenalainen maisema takaa sen, että sukeltajien silmien eteen aukeavat näkyvät muuttuvat jatkuvasti.

Upeiden korallimuodostumien lisäksi riutalla ihastuttavat eri kalojen ja meren muiden asukkaiden kirjo. Riutalla sukeltaessa ohi pyyhkivät valtavat kalaparvet ja vastaan voi tulla kilpikonnia ja nokkakaloja. Mahdollista on törmätä jopa rauskuihin ja eri hailajeihin.

Koralliriutta Bahamalla
Bahamalla on upeat merenalaiset maisemat koralliriuttoineen ja värikkäine kaloineen.

Hurjat hait

Bahaman saarten ympärillä viihtyy paljon eri hailajeja. Hurjapäät voivat hankkia unohtumattomia muistoja haisukelluksella. Ajatus kuulostaa vaaralliselta, mutta ammattilaisten järjestämillä sukelluksilla voi haita ihastella ilman vaaraa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paikka haisukellukselle kannattaa valita sen mukaan, mitä hailajeja haluaa nähdä. Vasarahaita on erityisesti Biminin ja San Salvadorin saarten edustalla, kun taas tiikerihait viihtyvät Grand Bahama -saaren lähistöllä. Yhtenä päivänä on mahdollista nähdä jopa kymmeniä haita.

Haisukellusta Bahamalla
Bahamalla järjestetään sukelluksia, joissa pääsee näkemään haita lähietäisyydeltä.

Jos hait kiinnostavat enemmän, Biminin saarella on Shark Lab, joka on haihin erikoistunut tutkimuskeskus. Shark Labin tarkoitus on välittää tietoa hailajeista sekä suojella niitä ja niiden elinympäristöjä.

Historialliset hylyt ja kiinnostavat erikoisuudet

Bahaman saarten ja Karibian merialueiden värikäs historia takaa sen, että pinnan alta löytyy hylkyjä aina merirosvojen ajalta nykypäivään. Monet hylyistä ovat muuttuneet merenelävien asuinympäristöiksi ja ne ovat korallien peittämät. Sukeltajille hylyt tarjoavat seikkailun syvyyksissä ja kurkistuksen historiaan.

Hylky Bahamalla
Pohjaan vajonneet laivojen hylyt ovat sukeltajien suosimia nähtävyyksiä.

Yksi suosituimmista sukelluskohteista on Bahaman pääkaupungin Nassaun eteläpuolella sijaitseva paikka, jonka hylkyjä on käytetty muun muassa James Bond -elokuvassa Thunderball. Nämä hylyt on tarkoituksella laitettu pohjaan, kun elokuvien lavastusta on luotu. Niistä on tullut suosittuja sukeltajien keskuudessa, sillä moni haluaa nähdä elokuvista tutut maisemat.

Bimini Road on kalkkikivimuodostuma merenpohjassa lähellä North Biminin saarta. Ylhäältä katsottuna Bimini Road näyttää pohjassa kulkevalta tieltä, mistä juontuu muodostelman nimi. Villeimpien teorioiden mukaan Bimini Road johti ennen Atlantiksen kadonneeseen kaupunkiin, joka tarinoiden mukaan upposi Atlantin valtamereen.

Teksti: Krista Ahonen
Kuvat: Flickr/ Sean Nash, Mark Yokoyama, Kevin Bryant

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Joulusaari

Joulusaarella on aina joulu – tunnetko jo tämän trooppisen kohteen?

Mauritius

Vietä unelmien paratiisiloma Mauritiuksella – ei pelkkää rantalöhöilyä

Sansibar, Tansania

Unohtumaton sukellusloma Sansibarilla – tällä saarella haluat painua pinnan alle

Italia

Vuoden 2018 googletetuimmat matkakohteet – 5 paikkaa, jotka kiinnostivat eniten

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja