Matterhornin maisemissa

Komean Matterhornin kupeessa sijaitseva Zermatt kuuluu Sveitsin suosituimpiin laskettelukohteisiin. Pieni kylä suuren huipun juurella tarjoaa Alppi-idylliä aidoimmillaan.

Perinteinen Alppikohde

Zermatt kuuluu kaikkein perinteisimpiin Alppikohteisiin. Sen ensimmäinen hiihtohissi rakennettiin jo vuonna 1898. Paikan erinomaisuutta ei turhaan huomattu jo yli sata vuotta sitten – Zermatt tarjoaa edelleen kaikkea sitä, mitä Alpeilta odottaakin: upeita maisemia, leveitä rinteitä, takkatulta ja hyvää ruokaa.

Valais’n kantonissa vain noin kymmenen kilometrin päässä Italian rajalta sijaitsevaan Zermattin kylään pääsee vain junalla viereisen Täschin kaupungin kautta. Koko kylä on autotonta aluetta, liikenne siellä hoituu joko jalkapatikalla, hevoskärryillä tai pienten sähköautojen kyydissä. Kylä on niin pieni, että mitään muuta kulkuneuvoa siellä ei käytännössä edes tarvitse, se on nopeasti koluttu jalkaisinkin. Vain pelastusajoneuvot muodostavat poikkeuksen autokieltoon.

Alppien lumoa

Komea Matterhorn kohoaa aivan Italian rajalla Zermattin maisemaa halliten. Huippu nousee Monte Rosan massiivista 4478 metrin korkeuteen. Reilun kolmen kilometrin korkeuteen pääsee Matterhornilla tavallinenkin patikoija, mutta sitä korkeammalle vaaditaan jo kokemusta.

Alppien korkein näköalatasanne Glacier Paradise 3883 metrin korkeudessa on lumen peitossa vuoden ympäri. Henkeäsalpaavat vuoristomaisemat avautuvat yli kolmen maan: Sveitsin, Ranskan ja Italian. Ylös pääsee vaijerihissillä, joka kulkee huimien jäätikkömaisemien yli – täällä jää ei koskaan sula.

Vilkasta yöelämää

Zermattissa on pysyviä asukkaita alle 6000, mutta talvikaudella turistien vilinä tuo kylään eloa. Pääosa Zermattin majoituspalveluista on kätevästi keskellä kylää, joten matka rinnepäivän jälkeen herkuttelemaan tai after skitä viettämään hoituu sekin jalkaisin.

Asukaslukuunsa nähden Zermattin ilta- ja yöelämän tarjonta on laaja: noin sata ravintolaa ja parikymmentä paikkaa myöhäisemmän illan viettoon. Kuten Sveitsissä yleensäkin, palvelu on kaikkialla tasokasta ja myös majoituksen taso korkea.

Italian Cervinia aivan nurkan takan

Hiihtokohteena Zermatt on kokovuotinen. Sen ylpeys on koko Sveitsin pisin laskettelurinne, jonka pituus on huimat 17 kilometriä. Laskettelijat voivat myös yhdistää Zermattin ja aivan vieressä sijaitsevan Italian Cervinian – naapurusten rinteisiin on tarjolla myös yhteinen rinnepassi.

Teksti: Riikka Krenn

Päivitetty: 14.1.2010

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (9 votes, average: 3,67 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia