Tältä näyttää Ahvenanmaan vedenalainen viiniholvi – katso kuvat
200 vuotta vanhaa sampanjaa
Ahvenanmaan aluevesiltä lokakuussa 2010 löydetty hylky on inspiroinut ranskalaisen sampanjatalo Veuve Clicquot’n rakentamaan hylyn löytöpaikan läheisyyteen kokeellisen vedenalaisen viiniholvin.
Hylystä nostetut 200 vuotta vanhat sampanjapullot olivat yllättäen juomakelpoisia ja niiden ikääntymisprosessi oli edistynyt pitkälle.
Tästä syystä asiantuntijat uskovat, että Itämeressä on poikkeuksellisen hyvät olosuhteet sampanjan säilymiselle: pimeää, tasainen lämpötila ja alhainen suolapitoisuus.
Löytö tarjosikin Veuve Clicquot’lle ainutlaatuista materiaalia tutkimusprojektiin, jota nimitetään Cave in the Sea -projektiksi, eli Merikellariksi.
Sampanjat saavat jäädä mereen
Veuve Clicquot tarkkailee Merikellarissa viidenkymmenen vuoden ajan sampanjan ikääntymistä kontrolloiduissa olosuhteissa. Holviin 40 metrin syvyyteen, 4 asteen lämpötilaan ja 5 baarin paineeseen sijoitetaan 350 pullon valikoima Yellow Label ja Vintage Rose 2004 -viinejä.
Tarkoitus on noutaa pulloja holvista tasaisin väliajoin ja verrata niiden sisältöä kaksoiskappaleisiin, joita säilytetään viinikellarissa Reimsissa. Ensimmäiset sampanjapullot laskettiin Merikellariin hieman ennen juhannusta.
Pullojen alkuperä yllätti
Veuve Clicquot on ollut alusta asti mukana Ahvenanmaan sampanjapullojen nostamisessa sekä niiden alkuperän ja alkuperävuoden selvittämisessä.
Vasta pullojen nostamisen jälkeen kuitenkin paljastui, että nostetuista 168 sampanjapullosta 47 oli Veuve Clicquot’n sampanjatalon omia pulloja, joiden sisällöstä saatettiin yrityksen mukaan yhä maistaa raikkaita, hedelmäisiä kukkaissävyjä. Hyvin painetta kestäneet pullot onnistuttiin sijoittamaan ajallisesti vuosien 1839 ja 1841 välille.
Lähde ja kuvat: Veuve Clicquot