Bulgaria on edullinen rantalomakohde

Kohdeopas: Bulgaria

Rannalla Bulgariassa

Aurinkoinen Bulgaria tarjoaa leppoisaa rantalomailua ja edullisia ostoksia.

Edullisena matkailumaana tunnettu Bulgaria on kuuluisa erityisesti rantalomakohteistaan. Hyvät liikenneyhteydet ja monipuoliset aktiviteetit houkuttelevat maahan myös omatoimimatkailijoita ympäri vuoden.

Kulttuurit kohtaavat

Bulgaria sijaitsee Balkanilla Euroopan kaakkoisosassa. Mustaanmereen rajoittuvan valtion rajanaapureita ovat Kreikka, Turkki, Serbia, Makedonia ja Romania.

Bulgaria tunnetaan erityisesti rantalomakohteistaan. Mustanmeren rannikkokaistaleelta löytyy lukuisia lomakaupunkeja ja Bulgariassa viihtyvät myös perhelomailijat. Bulgariassa voi viettää myös aktiivilomaa esimerkiksi patikoinnin, vesiurheilun ja golfin parissa.

Tunnetuimpia lomakohteita Bulgariassa ovat Sunny Beach, Varnan Kultahietikko ja Albena.

Bulgaria on kautta historiansa sijainnut monien kulttuurivaikutteiden rajapinnalla. Maan kulttuurissa voikin havaita niin slaavilaisia, turkkilaisia kuin kreikkalaisiakin vaikutteita. Värikäs kansanperinne elää erityisesti Bulgarian pikkukylissä sekä laulu- ja tanssiryhmissä, mutta yhtä lailla se näkyy myös maan pääkaupungissa Sofiassa.

Bulgarian parhaat kohteet

Koko perheen kesäkohde

Kesät ovat Bulgariassa lämpimiä ja aurinkoisia. Bulgaria onkin ennen kaikkea kesäkauden matkakohde, jonne tehdään lomamatkoja toukokuusta syyskuuhun.

Kesäkauden lämpötilat vaihtelevat 25 asteen ja 30 asteen välillä. Heinä-elokuussa elohopea voi kohota lähelle 40 astetta. Veden lämpötila puolestaan pysyttelee noin 20 asteessa.

Talvella lämpötilat laskevat jopa pakkaselle ja sateet tulevat lumena. Kesäsesongin ulkopuolella Bulgariaan on mahdollisuus matkustaa omatoimisesti esimerkiksi kaupunki- tai laskettelulomalle.

Aurinkoa ja ostoksia Mustallamerellä

Mustanmeren rannalta löytyy lukuisia pitkiä hiekkarantoja, joten Bulgaria on kesäisin suosittu ranta- ja perhelomakohde. Rantalomakohteista esimerkiksi täyden palvelun Albena ja hiljainen Sveti Konstantin ovat perheiden suosiossa. Iltaelämästä nauttivat rantalomailijat suuntaavat mielellään Varnan Kultahietikolle.

Syöminen, matkustaminen ja ostosten tekeminen on edullista, joten Bulgaria on hintatasonsa puolesta myös oiva ostosmatkakohde suomalaisille. Esimerkiksi Varnassa on paljon pieniä putiikkeja, joiden hintataso on jokaiselle kukkarolle sopiva. Sunny Beachilta voi puolestaan tehdä löytöjä Burgasin ostoskadun merkkiliikkeissä. Koti-Suomeen voi tuliaisina tuoda esimerkiksi vaatteita, mausteita, paikallisia alkoholijuomia sekä käsitöitä.

Edulliset hinnat houkuttelevat kokeilemaan myös perinteisiä balkanilaisia herkkuja sekä paikallisia viinejä. Bulgarian lomakohteiden rantakadut täyttyvät iltaisin ihmisistä ja musiikista, jolloin iltaelämän ystävät suuntaavat johonkin lukemattomista ravintoloista, baareista, pubeista, yökerhoista tai diskoista.

Omatoimi- ja aktiivilomailua

Lomaa ei tarvitse Bulgariassa viettää vain kesäisin, ja omatoimimatkailijat ovatkin löytäneet myös Bulgarian talviurheilumahdollisuudet. Bulgaria on kehittynyt edulliseksi laskettelukohteeksi.

Hiihtokausi alkaa joulukuun puolivälissä ja jatkuu huhtikuulle. Muun muassa Borovets, Pamporovo, Vitosha ja Bansko ovat hyviä ja edullisia laskettelukeskuksia. Esimerkiksi Bansko soveltuu erinomaisesti koko perheen talvilomakohteeksi.

Kesäisin vehreä luonto tarjoaa upeat puitteet patikoinnille. Maassa on 37 000 kilometriä merkittyjä polkuja, joista suurin osa alkaa ja päättyy majoihin. Hyviä patikointikohteita ovat Pirinin vuoristoalue sekä lukuisat kansallispuistot.

Turvallisuus ja yöelämä

Bulgaria on melko turvallinen matkustusmaa. Matkailijalla on kuitenkin syytä varovaisuuteen, sillä lomakohteissa katukaupustelu, kerjääminen, taskuvarkaudet ja rahanvaihto ovat usein järjestäytyneen rikollisuuden organisoimaa.

Bulgarian suurissa lomakohteissa matkailija pärjää englannin kielellä, mutta erityisesti suurempien kaupunkien ulkopuolella paikallisten kielitaito voi rajoittua bulgariaan. Vanhemmat ihmiset osaavat lisäksi usein venäjää ja nuoremmat puolestaan englantia, saksaa tai ranskaa. Elekieleen turvautuvan on hyvä muistaa, että Bulgariassa pään nyökyttäminen tarkoittaa kieltoa ja pään ravistaminen myöntymistä.

Bulgarian turistikohteiden yöelämässä kannattaa pitää terve järki mukana ja alkoholinkäyttö kohtuullisena; humalaisten matkailijoiden huijaukset ja ryöstöt nousevat säännöllisesti otsikoihin.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BULGARIASSA

Sofia on Bulgarian pääkaupunki

Lennot ja äkkilähdöt

Bulgariaan on Suomesta hyvät lentoyhteydet. Suora lento Bulgarian aurinkoon kestää vain noin kolme tuntia. Välilaskulliset lennot kestävät pidempään, mutta ovat usein hieman edullisempia. Bulgariaan on usein tarjolla myös äkkilähtöjä.

Lennot Bulgariaan maksavat noin 200–500 euroa. Bulgariassa on neljä kansainvälistä lentokenttää: Sofiassa, Varnassa, Bourgasissa ja Plovdivissa. Kentistä vilkkaimpia ovat Varnan ja Sofian kentät.

Useat matkatoimistot järjestävät kesäkaudella pakettimatkoja Bulgarian lomakohteisiin. Tarjolla on myös all-inclusive -matkoja. Matkatoimistoilla on valikoimissaan lisäksi omatoimimatkailijoille sopivia paketteja, joihin kuuluvat lennot ja majoitus.

Hotellit ja majoitus

Bulgariasta löytyy paljon majoitusvaihtoehtoja, erityisesti suurimmista lomakohteista ja kaupungeista. Suuria hotellialueita löytyy esimerkiksi Sunny Beachilta, Varnasta, Sozopolista ja Sveti Konstantinista. Monet lomakohteiden hotelleista ovat uusia ja sijaitsevat lähellä rantaa tai lomakohteen keskustaa.

Hotellit ovat verrattaen edullisia. Hyvä- tai keskitasoisen hotellihuoneen saa noin 20–80 eurolla per yö.

Liikkuminen ja autonvuokraus

Bulgariassa on helppo matkustaa kaupungista toiseen julkisilla kulkuvälineillä, sillä esimerkiksi linja-autoverkosto on hyvä ja toimiva. Joukkoliikenne on myös todella edullinen tapa liikkua, ja esimerkiksi Sofiassa voi bussien lisäksi käyttää myös metroa, raitiovaunua ja johdinautoa.

Julkisten liikennevälineiden ohella myös taksilla kulkeminen on Bulgariassa edullista. Jos maahan haluaa tutustua laajemmin, on auton vuokraaminen hyvä vaihtoehto. Kansainväliset vuokraketjut toimivat myös Bulgariassa. Arvoesineitä ei kannata jättää vahtimatta autoon.

BULGARIAN MATKAKOHTEET

Bulgariassa majoittuu Thaimaatakin halvemmalla

Suosittu Sunny Beach

Sunny Beach on yksi Bulgarian suosituimmista rantalomakohteista. Verrattain nuori lomakylä on kehittynyt viimeisen kymmenen vuoden aikana moderniksi rantalomakohteeksi.

Sunny Beach on erityisen tunnettu pitkästä rannastaan, jonka varrelta löytyy myyntikojuja ja rantakahviloita. Sunny Beachilla voi harrastaa myös vesiurheilua ja shoppailua. Sunny Beach on muun Bulgarian tavoin edullinen lomakaupunki.

Sunny Beach on myös lapsille sopiva kohde. Rannalla on useita vesiliukumäkiä, pomppulinnoja ja trampoliineja. Päivä läheisessä Action Aquapark -vesipuistossa on usein lasten mielestä yksi loman kohokohdista.

Ranta- ja ostoslomailijan Varna

Varnaa kutsutaan usein Bulgarian kesäpääkaupungiksi ja Varnan Kultahietikkoa maan upeimmaksi rannaksi.

Noin 17 kilometrin päässä Varnan kaupungin keskustasta sijaitseva Varnan Kultahietikko on neljän kilometrin mittainen kaistale kullankeltaista hiekkaa ja hotelleja. Kultahietikko tarjoaa rannalla loikoilun lisäksi myös runsaasti harrastusmahdollisuuksia, kuten vesiurheilua.

Kultahietikon lähellä sijaitseva Varnan kaupunki on moderni keskus, jonka leveät kadut tarjoavat paljon ostosmahdollisuuksia. Markkinoilta voi tehdä edullisia löytöjä ja eräät Varnan suurimmista markkinoista löytyvät Marian taivaaseenastumisen katedraalin vierestä.

Perhelomailijoiden Albena

Matkakohteista erityisesti Albena on perhelomailijoiden suosiossa. Albena tarjoaa tekemistä koko perheelle siistissä ja rauhallisessa ympäristössä.

Albenan valkohiekkainen ja loivasti syvenevä ranta sopii koko perheelle, myös pienemmille lapsille. Kun rantaelämä kyllästyttää, vesipuisto ja pieni huvipuisto ovat lasten suosikkivierailukohteita.

Lisäksi Albenassa järjestetään poniratsastusta ja patikointia Bulgarian vehreissä maisemissa.

Kulttuurinystävän Nessebar

Historiasta ja kulttuurista kiinnostuneen kannattaa tutustua Nessebarin kaupunkiin, joka on nostettu UNESCOn maailmanperintölistalle. Kaupunki on erityisen tunnettu sokkeloisista mukulakivikujistaan ja nähtävyyksistään.

Nessebarin rakennukset ja vanhat muurit ovat peräisin myöhäiskeskiajalta ja 1700-luvulta. Yksi Nessebarin upeimmista kohteista on Basilika, joka sijaitsee lähes keskellä kaupunkia. Nessebarissa voi vierailla myös esimerkiksi Apollon temppelissä ja Johannes Kastajan kirkossa.

Nessebar sijaitsee noin kilometrin päässä Sunny Beachilta ja 12 kilometrin päässä Albenasta.

BULGARIAN PARHAAT

Aktiivilomailijan Bulgariassa odottavat hyvät golfpuitteet

Bulgarian parhaat rantalomakohteet

  1. Varnan Kultahietikko
  2. Sunny Beach
  3. Albena
  4. Sozopol
  5. Sveti Konstantin

Lisätietoa

Bulgaria Travel: Bulgarian virallinen matkailusivusto

Kuvat: iStockphoto, Flickr / Andrew Prime, Flickr / Rafael Gomez, Flickr / JurgenBot

Päivitetty: 4.2.2015

Bulgaria: Lue lisää kohdeoppaita

Mitä mieltä olet?

5 kommenttia

tykättiin +30 astetta ja vesi +25astetta kiva paikka, halpaa vaatetta ja hyvää ruokaa..

mistähän sais sitä valkoista sirius juustoa????
almatourilla matkatoimisto ja kaikki meni todella kivasti ei moitittavaa…

tosin me ei olla mitään nipottajia et jollakin ois saattanu olla moitittavaa, mutta minä ja rakkaani oltiin tosi tyytyväisiä matkaan.
seuraavaksi valloitetaan sunny beach… :D

eiku kattomaan matkaa sinne

tosi ikävää kun keväällä ja syksyllä 2011 ei ole lähtöjä varnan kultahietikolle kuopista tai jyväskylästä

Mukavastihan toi matka mennä lurahti halpaa kaikkialla ruuat sekä juomat. Viimeisenä päivänä kävi ikävä homma, kun kaksi ivarasta seuras perästä kirjaimmellisesti varasti lompakon ja kännykän =P

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *