Hyppää sisältöön

Verkkovoro vaanii – festarikävijä, varo näitä!

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 20.06.2013
Suuret yleisötapahtumat tuovat mukanaan yllättäviä riskejä - näin suojaat rahasi, mobiililaitteesi ja tärkeät tietosi festareilla!

Turvallisuusvinkit festareille ja muihin yleisötapahtumiin

Kännykkä ja tablettilaitteet kuuluvat lähes jokaisen festarivarustukseen. Kesämuistot tallentuvat mukavasti älypuhelimen kautta ja siirtyvät suoraan paikan päältä sosiaaliseen mediaan.

Samalla kun älypuhelinten merkitys kasvaa, kasvavat myös turvallisuusriskit. Kesän juhlakaudella onkin tärkeää tiedostaa kadonneesta tai varastetusta mobiililaitteesta aiheutuvat mahdolliset vaaratilanteet. Kannattaa myös olla tarkkana netissä tapahtuvien huijausyritysten varalta. Ennakointi voi pelastaa monelta harmilta!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

1. Jaa tietoja turvallisesti

Tarkista yksityisyysasetukset sosiaalisessa mediassa, jotta tiedät miten laajan piirin päästät osalliseksi tietoihisi. Mieti myös ennen kuin ilmoitat paikkatietosi tai julkaiset valokuvia sosiaalisessa mediassa. Näennäisen harmittomilta tuntuvat uutiset kertovat kuitenkin ulkopuolisille, että et ole kotona vaan jossakin aivan muualla.

2. Valitse kyllin mutkikas salasana

Suojaa laitteesi tarpeeksi mutkikkaalla salasanalla ja vaihda sitä säännöllisesti. Näin ulkopuolisten on huomattavasti vaikeampi päästä käsiksi laitteessasi oleviin henkilökohtaisiin tietoihisi.

3. Tarjoa kaverille drinkki – älä pankkitietojasi

Harkitse tarkkaan ennen kuin tarkistat sähköpostisi tai pankkitilisi tiedot julkisessa Wi-Fi-verkossa. Nettirikolliset hyödyntävät suojaamattomia tietoverkkoja ja pyrkivät saamaan niiden kautta käsiinsä arkaluontoista tietoa.

4. Varaudu puhelimen katoamiseen

Asenna tietoturvaohjelmisto hyvissä ajoin puhelimeesi. Jos puhelimesi tai tablettitietokoneesi katoaa tai varastetaan, voit jäljittää ja sulkea laitteen tai poistaa sen sisältämät tiedot ja estää näin ulkopuolisten pääsyn henkilökohtaisiin tietoihisi.

5. Älä lankea lippuhuijauksiin

Erilaiset sosiaalisen median huijausviestit, joissa uskotellaan että tykkää-painiketta klikkaamalla voi voittaa ilmaiset liput johonkin tapahtumaan, ovat yhä yleisempiä. Suhtaudu tarjouksiin varovaisuudella ja käy ensin tuotemerkin omalla sosiaalisen median sivulla tai virallisella sivustolla varmistaaksesi tarjouksen todenperäisyys.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Maksa luottokortilla

Jos tarjous vuoden kiinnostavimmasta konsertista näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se luultavasti onkin sitä. Kuten myös matkavaraukset, tapahtumaliput kannattaa hankkia luottokortilla, joka tarjoaa suojan mahdollisen huijausyrityksen varalta – toisin kuin pankkikortti tai käteinen.

7. Vertaile lippukauppiaita

Alkuperäinen päihittää kopion. Mieti ennen kuin hankit liput sivustolta, joka ei ole sinulle entuudestaan tuttu. Sivustot voivat kehuskella halvoilla hinnoillaan, mutta osoittautuvat usein ennakoitua kalliimmiksi. Pitäydy siis tuntemissasi ja hyväksi havaitsemissasi jälleenmyyjissä.

8. Osta vain suojatun sivun kautta

Ei kiitos huijauksille. Ennen kuin luovutat luottokorttitietojasi netissä, etsi sivustolta merkkejä turvallisuudesta, esimerkiksi Nortonin Secured Seal -symbolia, joka kertoo sivuston suojauksesta. Myös HTTPS-lyhenne osoitekentän alussa kertoo sivuston olevan turvattu.

Lähde: Norton

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ruisrock järjestetään Turun Ruissalossa.

Kesän festarit 2016 – katso parhaat palat kotimaasta ja ulkomailta

Ilosaarirock on Suomen suosituimpia festivaaleja

Suomalaisfestareilla voi majoittua aivan uudella tavalla – tällainen on mobiilihotelli

Flow Festival

Koe nämä – viisi poimintaa Euroopan vilkkaasta festarikesästä

Himosfestareiden yleisö

Juhannusfestarit 2015 – katso menovinkit ja varaa liput ajoissa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja