hero taustakuva

Verkkovoro vaanii – festarikävijä, varo näitä!

artikkelin kuva
Matkavinkit
Suuret yleisötapahtumat tuovat mukanaan yllättäviä riskejä - näin suojaat rahasi, mobiililaitteesi ja tärkeät tietosi festareilla!
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 20.06.2013
facebook   whatsapp

Turvallisuusvinkit festareille ja muihin yleisötapahtumiin

Kännykkä ja tablettilaitteet kuuluvat lähes jokaisen festarivarustukseen. Kesämuistot tallentuvat mukavasti älypuhelimen kautta ja siirtyvät suoraan paikan päältä sosiaaliseen mediaan.

Samalla kun älypuhelinten merkitys kasvaa, kasvavat myös turvallisuusriskit. Kesän juhlakaudella onkin tärkeää tiedostaa kadonneesta tai varastetusta mobiililaitteesta aiheutuvat mahdolliset vaaratilanteet. Kannattaa myös olla tarkkana netissä tapahtuvien huijausyritysten varalta. Ennakointi voi pelastaa monelta harmilta!

1. Jaa tietoja turvallisesti

Tarkista yksityisyysasetukset sosiaalisessa mediassa, jotta tiedät miten laajan piirin päästät osalliseksi tietoihisi. Mieti myös ennen kuin ilmoitat paikkatietosi tai julkaiset valokuvia sosiaalisessa mediassa. Näennäisen harmittomilta tuntuvat uutiset kertovat kuitenkin ulkopuolisille, että et ole kotona vaan jossakin aivan muualla.

2. Valitse kyllin mutkikas salasana

Suojaa laitteesi tarpeeksi mutkikkaalla salasanalla ja vaihda sitä säännöllisesti. Näin ulkopuolisten on huomattavasti vaikeampi päästä käsiksi laitteessasi oleviin henkilökohtaisiin tietoihisi.

3. Tarjoa kaverille drinkki – älä pankkitietojasi

Harkitse tarkkaan ennen kuin tarkistat sähköpostisi tai pankkitilisi tiedot julkisessa Wi-Fi-verkossa. Nettirikolliset hyödyntävät suojaamattomia tietoverkkoja ja pyrkivät saamaan niiden kautta käsiinsä arkaluontoista tietoa.

4. Varaudu puhelimen katoamiseen

Asenna tietoturvaohjelmisto hyvissä ajoin puhelimeesi. Jos puhelimesi tai tablettitietokoneesi katoaa tai varastetaan, voit jäljittää ja sulkea laitteen tai poistaa sen sisältämät tiedot ja estää näin ulkopuolisten pääsyn henkilökohtaisiin tietoihisi.

5. Älä lankea lippuhuijauksiin

Erilaiset sosiaalisen median huijausviestit, joissa uskotellaan että tykkää-painiketta klikkaamalla voi voittaa ilmaiset liput johonkin tapahtumaan, ovat yhä yleisempiä. Suhtaudu tarjouksiin varovaisuudella ja käy ensin tuotemerkin omalla sosiaalisen median sivulla tai virallisella sivustolla varmistaaksesi tarjouksen todenperäisyys.

6. Maksa luottokortilla

Jos tarjous vuoden kiinnostavimmasta konsertista näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se luultavasti onkin sitä. Kuten myös matkavaraukset, tapahtumaliput kannattaa hankkia luottokortilla, joka tarjoaa suojan mahdollisen huijausyrityksen varalta – toisin kuin pankkikortti tai käteinen.

7. Vertaile lippukauppiaita

Alkuperäinen päihittää kopion. Mieti ennen kuin hankit liput sivustolta, joka ei ole sinulle entuudestaan tuttu. Sivustot voivat kehuskella halvoilla hinnoillaan, mutta osoittautuvat usein ennakoitua kalliimmiksi. Pitäydy siis tuntemissasi ja hyväksi havaitsemissasi jälleenmyyjissä.

8. Osta vain suojatun sivun kautta

Ei kiitos huijauksille. Ennen kuin luovutat luottokorttitietojasi netissä, etsi sivustolta merkkejä turvallisuudesta, esimerkiksi Nortonin Secured Seal -symbolia, joka kertoo sivuston suojauksesta. Myös HTTPS-lyhenne osoitekentän alussa kertoo sivuston olevan turvattu.

Lähde: Norton

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.