Hyppää sisältöön

Pysähtyykö koko Suomi? Näin mielenilmaus vaikuttaa liikenteeseen

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 17.09.2015
Perjantaille 18.9.2015 kaavailtu poliittinen mielenilmaus vaikuttaa laajalti Suomen juna-, bussi- ja lentoliikenteeseen.

Valtaosa junaliikenteestä peruttu

Keskusjärjestöjen järjestämän poliittisen mielenilmauksen vuoksi valtaosa junaliikenteestä perutaan perjantaina 18. syyskuuta 2015. Mielenilmauksen kesto on kello 6.00–18.00, jonka aikana junaliikenne keskeytyy. Ennen kello kuutta lähteneet junat ajetaan kuitenkin määräasemilleen.

Liikenteen keskeytyminen koskee lähi- ja kaukoliikenteen sekä tavaraliikenteen junia. Kaukoliikenteessä ajetaan perjantain kuluessa noin 80 junavuoroa. Kokonaan perutaan noin kaksisataa junavuoroa, ja joitakin junia perutaan osalta matkaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähiliikenteessä perutaan useita satoja junavuoroja. Aamulla ennen kello kuutta ei ajeta yhtään lähiliikenteen vuoroa. Ensimmäiset junavuorot Helsingistä ja Riihimäeltä liikennöidään arviolta noin kello 18.30. Junaliikenteessä on odotettavissa myös häiriöitä, yksittäisiä peruutuksia ja muutoksia junakalustossa myös perjantaina kello 18 jälkeen, todennäköisesti vielä lauantaihin 19.9. asti.

Venäjän-liikenteessä perutaan sekä Suomesta että Venäjältä päivän kolme ensimmäistä Allegro-vuoroa. Helsingistä kello 20.00 Pietariin ja Pietarista kello 19.25 Helsinkiin liikennöivät Allegrot ajetaan. Perjantaina Helsingin ja Moskovan välillä liikennöivät Tolstoi-junat ajetaan normaalisti.

Mielenilmauksen ajalle etukäteen ostetut junaliput voi perua tai vaihtaa käytettäväksi toiseen ajankohtaan.

Vaikutuksia myös bussiliikenteeseen

Perjantain bussiliikenne keskeytyy pääsääntöisesti aamuyöllä kello 3 ja käynnistyy uudelleen lauantaina 19.9. kello 3. Suuri osa bussivuoroista jää liikennöimättä lakon seurauksena, mutta bussiyritykset pystyvät kuitenkin hoitamaan osan vuoroista korvaavin järjestelyin.

Kaikkien mielenilmauksen aikana liikennöitävien vuorojen tiedot löytyvät Matkahuollon aikatauluhausta. Matkahuollon sivuilta voi ostaa myös nettilippuja vuoroille, jotka kulkevat mielenilmauksen aikana.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Matkahuollon toimipaikat pystytään pääsääntöisesti pitämään avoinna perjantaina muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta. Aukioloajat saattavat kuitenkin poiketa normaaleista tunneista.

Allegro
Osa Allegro-junista liikennöi myös lakkopäivänä.

Lentojen myöhästymiset ja peruutukset odotettavissa

Perjantaisen lakon vaikutukset näkyvät myös lentoasemilla, sillä lennonjohtajat, Finnairin matkustamohenkilökunta ja lentoasemien maahuolintahenkilöstö keskeyttävät työt perjantaina kahden tunnin ajaksi kello 11–13. Lisäksi päivän mittaan muun muassa turvatarkastus ja asematasokuljetukset toimivat vajaalla miehityksellä.

Myöhästymisiä on odotettavissa perjantaina erityisesti iltapäivän ja illan aikana. Mahdollisten peruutusten ja aikataulumuutosten osalta matkustajien tulee seurata oman lentoyhtiön tai matkanjärjestäjän tiedotusta.

Valmismatkalaisten asema lakon sattuessa on erilainen kuin lentonsa erikseen varanneilla. Tietopaketti korvauskäytännöistä eri tilanteissa löytyy täältä.

Lakko lisää ruuhkia

Julkisen liikenteen häiriöt lisäävät tieliikenteen ruuhkaisuutta etenkin pääkaupunkiseudulla ja muiden suurimpien kaupunkien sisääntuloväylillä.

– Työmatkaliikenteen ruuhkatunnit tulevat olemaan normaalia ruuhkaisempia tänä perjantaina. Suosittelen jättämään auton parkkiin ja liikkumaan pyörällä tai kävellen. Myös perjantain pitäminen etätyöpäivänä on fiksu veto, jos siihen vain on mahdollisuus, sanoo Liikenneviraston Tieliikenteen ohjausyksikön päällikkö Sami Luoma.

Eniten ruuhkat hidastavat tieliikennettä pääkaupunkiseudulla. Pahiten ruuhkautuvia väyliä ovat sisääntuloväylät ja kehätiet sekä kaupunkien pääkadut. Myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella erityisesti suurimpien kaupunkien sisääntuloväylät voivat ruuhkautua.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ei vaikutusta laivaliikenteeseen

Arvioiden mukaan Suomesta liikennöivät Tallink Siljan, Viking Linen ja Eckerö Linen laivat liikennöivät normaaliin tapaan perjantain mielenilmauksesta riippumatta.

Lakolla ei ole juuri vaikutusta Tallink Siljan laivoihin, sillä Helsingin ja Tukholman välillä risteilevä, Suomen lipun alla oleva Silja Serenade on mielenilmauksen aikaan satamassa Helsingissä, eikä mielenilmaus vaikuta laivan normaaliin toimintaan. Turku–Tukholma-välin Baltic Princess on mielenilmauksen aikaan merellä matkalla Tukholmasta kohti Maarianhaminaa. Helsinkiin kello 12.30 saapuvan ja Tallinnaa kohti kello 13.30 lähtevän M/S Superstarin osalta mielenilmauksen vaikutukset jäävät mahdollisesti miehittämättömään rahtiliikenteeseen.

Myös Viking Linen laivat liikennöivät perjantaina normaaliin tapaan. Poikkeuksena ovat perävaunulliset ja ilman kuljettajaa olevien ajoneuvojen rahtikuljetukset. Tavallista pienempi henkilöstömäärä voi aiheuttaa pieniä viivästymisiä, mistä johtuen matkustajia suositellaan saapumaan terminaaleihin hyvissä ajoin.

Eckerö Line liikennöi muiden laivayhtiöiden tavoin normaaliaikataulun mukaisesti myös perjantaina.

Lähteet: Vr, Matkahuolto, Finavia, Liikennevirasto, Tallink Silja, Viking Line, Eckerö Line
Kuva: Finavia, Finnair

Aiheeseen liittyvät artikkelit

SAS:n lentokone

Lentoyhtiö SAS:n lakko jatkuu toista päivää – nämä Suomen-lennot on peruttu

Lufthansan lentoemännät

Lufthansan lakko jatkuu – useita Helsingin-lentoja taas peruttu

Lentoasema

Lentojen myöhästymisiä ja peruutuksia – näin lakko vaikuttaa lentoliikenteeseen

Lakko sotkee lentoliikennettä

Peruuntuiko matkasi lakon vuoksi? Lue millaisiin korvauksiin olet oikeutettu

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja