Hyppää sisältöön

Israelin rantakohteissa aurinko paistaa ympäri vuoden

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 23.10.2013
Yhdistä rantaloma suurkaupungin sykkeeseen Tel Avivissa tai suuntaa Eilatin klassiseen lomaparatiisiin - Israel yllättää rantalomakohteena.

Koko perheen lomaparatiisi Eilat

Luonnonkauniilla paikalla sijaitseva Eilat on turismista elävä lomakylä, joka sopii mainiosti koko perheen rantakohteeksi. Moderni Tel Aviv taas kiinnostaa etenkin nuoria aikuisia, jotka kaipaavat rantaloman oheen suurkaupungin ajanviete- ja ostosmahdollisuuksia.

Eilat sijaitsee Israelin eteläisimmässä kärjessä Punaisenmeren rannalla. Lomaparatiisissa riittää aurinkoa ympäri vuoden ja meriveden lämpötilakin pysyttelee aina yli 20 asteessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eilatin mukavilla hiekkarannoilla viihtyvät etenkin lapsiperheet sekä meriluonnosta ja vesiurheilulajeista kiinnostuneet lomailijat. Eilatissa voi harrastaa muun muassa sukellusta, snorklausta, purjelautailua ja vesihiihtoa.

Ihaile vedenalaisia maisemia Eilatissa

Eilatin erikoispiirteenä on upea vedenalainen luonto, josta innostuvat sekä aikuiset että lapset. Punaisenmeren kristallinkirkas vesi paljastaa vedenalaisen maailman upeasti, ja näkymiin voi tutustua niin sukeltamalla tai snorklaamalla kuin lasipohjaveneajeluillakin.

Edellisiä kokemuksia täydentää vierailu kuuden metrin syvyydessä sijaitsevaan vesielämän havainnointikeskukseen.

Sukeltamiseen Eilatin paras paikka on luonnoltaan suojeltu Koralliranta, jossa sijaitsee myös kauneudestaan tunnettu ja maailman pohjoisimpiin lukeutuva koralliriutta.

Kirkkaan veden ansiosta vedenalainen maailma avautuu Korallirannalla sukeltaville upeassa väriloistossa. Sukeltajat myös pääsevät hämmästyttävän lähelle hassunnäköisiä kalaparvia ja värikkäitä koralleja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ui tai sukella delfiinien kanssa Eilatissa

Toinen Eilatin aarteista on Delfiiniriutta, jossa voi auringonoton lomassa seurata delfiinien elämää niiden luonnollisessa elinympäristössä. Alueella on jopa mahdollisuus päästä uimaan tai sukeltamaan ihmisten seurassa viihtyvien delfiinien kanssa.

Delfiiniriutan erikoislaatuisuutta lisää se, että delfiinit viihtyvät alueella vapaaehtoisesti ihmisten seurassa eivätkä elä vankeudessa.

Israelin parhaat rantakohteet

Hiekkarantainen suurkaupunki Tel Aviv

Tel Aviv on kasvattanut huimasti suosiotaan lomakohteena viimeisen viiden vuoden aikana. Kaupunkiin suuntaavat etenkin vauhdikasta rantalomaa kaipaavat nuoret aikuiset, jotka haluavat ranta- ja kaupunkiloman parhaat puolet samassa paketissa.

Tel Aviv sijaitsee Välimeren rannalla, ja paras aika matkustaa kaupunkiin on huhtikuusta lokakuuhun. Talviaikaan kaupungin rantaelämä hiljenee ja sateetkin voivat yllättää.

Myös Lonely Planet on huomannut Tel Avivin suosion ja nostanut kohteen parhaiden rantalomakaupunkien Top 10 -listallensa.

Israeliin matkustaminen on normaalitilanteessa turvallista, mutta ulkoasiainministeriön matkustustiedotteiden ajankohtaistietoihin on hyvä tutustua ennen matkaa ja ohjeita seuraten välttää levottomilla alueilla liikkumista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kilometrikaupalla hienohiekkaista rantaa

Tel Avivilla on rantaviivaa kaikkiaan 15 kilometriä, josta suuri osa on pyhitetty uimiseen ja auringonpalvontaan. Hiekkarannat erottaa vilkkaista kaupunginosista ainoastaan Beach Promenade -bulevardi. Rannat ovat kuitenkin riittävän leveitä vaimentamaan kaupungin melun kuulumattomiin.

Tel Avivin rannoilla makoillessa unohtuukin äkkiä, että vilkas kaupunkielämä odottaa vain kivenheiton päässä.

Rantaloma Israelissa

Rantaa pitkin satamasta toiseen

Tel Avivin rannat ovat periaattessa yksi yhtenäinen hiekka-alue, jonka voi jopa kävellä päästä päähän. Hiekkarantojen hallitsema vyöhyke ulottuu Vanhan Jaffan tuhansia vuosia vanhasta satamasta nykyään yöelämän keskuksena toimivaan Uuden sataman alueeseen.

Tel Avivin eri ranta-alueiden välillä ei ole luonnollisia rajoja, mutta moni rannanosa on saanut nimen ja kehittänyt oman luonteen, jolla aluetta voi kuvailla.

Esimerkiksi Jerusalemin mukaan nimetyssä rannanosassa on yleensä aina pallopeli käynnissä rannan sopivan leveyden vuoksi. Sheraton-hotellin lähellä taas sijaitsee niin kutsuttu uskovaisten ranta, jossa miehet ja naiset ottavat aurinkoa vuoropäivin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Banana Beach -rannalle puolestaan kerääntyy etenkin perjantain ja lauantain välisenä yönä jopa kymmeniä harrastelijarumpaleita, joiden rytmejä kuunnellessa voi seurata yön vaihtumista aamuksi.

Päivä päättyy rantajuhliin

Tel Aviv on Israelin trendikkäin lomakohde, jonne etenkin paikalliset nuoret suuntaavat juhlimaan. “Jerusalemiin mennään rukoilemaan, mutta Tel Aviviin leikkimään”, kuuluu israelilainen sanonta.

Rantalomaa Tel Avivissa täydentävät paitsi kaupungin nähtävyydet ja ostosmahdollisuudet myös vilkas iltaelämä, jossa olennaisessa roolissa ovat kesäaikaan järjestettävät rantajuhlat.

Tel Avivin rannoilla järjestetään iltaisin useita juhlia, joihin ei ole sisäänpääsymaksua. Vierailija pääsee nauttimaan musiikista ja upeasta juhlatunnelmasta vain haluamiensa juomien hinnalla. Jos kaipaat vaihdosta tunnelmassa, Tel-Avivissa voit aina suunnata rannalta takaisin suurkaupungin humuun vain muutamalla askeleella.

Kuolleenmeren kylpylät virkistävät kehoa ja mieltä

Kuollutmeri ei todellisuudessa ole lainkaan meri, vaan suuri järvi, jonka vesi on poikkeuksellisen suolapitoista. Uiminen Kuolleessameressä on erikoinen kokemus: tavalliset uintiliikkeet eivät onnistu täällä lainkaan. Suolainen vesi kannattelee pinnalla ja tunne on kuin pehmeän tyynyn päällä.

Kuolleenmeren terveysvaikutukset on tunnettu jo vuosisatojen ajan ja matkailijat tulevat seudulle paitsi rentoutumaan rannoilla, myös nauttimaan mutahoidoista ja muista hyvinvointipalveluista.

Makeanveden rantoja Genesaretinjärvellä

Jos tahdot kokea erilaisia rantoja, on pohjoisesta Israelista löytyvä Genesaretinjärvi kiinnostava vaihtoehto retkikohteeksi. Gensaretinjärvi on Israelin suurin makeavetinen järvi. Sen erikoisuus on sijainti noin 200 metriä merenpinnan alapuolella.

Genesaretinjärven historiallinen tausta kietoutuu Raamatun tapahtumiin. Lisäksi sen pohjasta on löydetty myös Stonehengeäkin suurempi kivirakennelma, jonka alkuperästä ei ole toistaiseksi pystytty täysin selvittämään.

Lisätietoa: Go Israel

Teksti ja kuvat: Panu Lempiäinen, Riikka Krenn