Kuva: Shutterstock
Varo näitä huijauksia ja varkauksia lentokentällä

Varo näitä lentokentällä – 5 yleisintä huijausta ja varkautta, joilla matkustajat yllätetään

Ruuhkainen ympäristö ja väsyneet matkustajat luovat helpot puitteet huijauksille lentokentällä.

Pitääkö lentokentällä pelätä pitkäkyntisiä?

Matkustajat osaavat yleensä noudattaa reissatessaan perusvarovaisuutta, mutta oletko huomannut suhtautua lentokenttään samalla tavalla kuin isoihin väkijoukkoihin, ruuhkaisiin metroihin ja kävijöitä kuhiseviin nähtävyyksiin?

Brittisivusto Daily Mail haastatteli Lontoossa sijaitsevien lentokenttien edustajia, joiden mukaan varkauksia tapahtuu lentoasemilla erittäin harvoin. Samaan aikaan nimettömänä pysytellyt turvamies väitti turvatarkastuksien yhteydessä katoavan tavaraa päivittäin.

Mallorcalla sijaitseva Palman lentokenttä on myös julkaissut listan sudenkuopista, joita matkailijoiden kannattaa varoa lentäessään Espanjaan tai sieltä kotiin.

Kun lentokentällä tapahtuu varkaus, pyritään tekijä tunnistamaan ensin turvakameroiden avulla. Käytännössä tapauksen on selvittäminen on kiireisellä lentokentällä kuitenkin usein vaikeaa. Tilannetta hankaloittaa se, että varkauden uhrilla on todennäköisesti kiire lennolle, ja varas itse saattaa poistua omalle lennolleen hetkenä minä hyvänsä.

Lue alta lista viidestä yleisimmästä sudenkuopasta lentokentillä!

1. Turvatarkastusvarkaudet

Normaalisti kenelläkään ei tulisi mieleen asetella arvotavaroitaan tarjottimelle ja jättää niitä ilman valvontaa tuntemattomien ihmisten silmien eteen. On kuitenkin yksi paikka, jossa tältä ei voi välttyä: lentokentän turvatarkastus.

Tyypillinen turvatarkastusvarkaus etenee siten, että edellä jonottava matkustaja viivyttelee tai jää monta kertaa automaatin haaviin taskuun unohtuneista esineistä. Samaan aikaan takana jonottavan matkustajan tavarat ovat jo menneet läpivalaisusta turvatarkastuspisteen toiselle puolelle ja seisovat kaikkien nähtävillä ilman vartiointia.

Jos kaksi voroa tekee yhteistyötä, voi toinen viivyttää muita matkustajia samalla kun toinen kerää arvotavaroita läpivalaisusta tulevilta tarjottimilta. Turvatarkastuksessa kannattaakin pitää silmällä arvotavaroitaan ja pakata ne pusseihin.

2. Varo varkaita ruuhkissa

Lentokentät ovat taskuvarkaille herkullisia apajia. Asemat ovat ruuhkaisia, ja monilla matkustajilla on käsissään monia kantamuksia käsilaukusta reppuun, matkalaukkuihin, sylivauvoihin ja ostoskasseihin.

Taskuvarkaiden tyypillinen iskupaikka on esimerkiksi matkatavarahihna, jonka ääressä matkustajat odottavat laukkujaan tiiviinä joukkoina. Joku saattaa ”vahingossa” törmätä matkustajaan, ja samassa rytäkässä katoaa lompakko tai käsilaukku.

Toiseen yleiseen tilanteeseen liittyy yllättäen juttusille tuleva tuntematon henkilö, jonka tehtävä saattaa olla harhauttaa pahaa-aavistamatonta matkustajaa sillä aikaa kun rikostoveri tekee temppujaan.

Lentokentällä iskevät varkaat ovat tyypillisesti ammattivoroja, jotka ostavat halvan lentolipun vain päästäkseen sisään lentokentän kaikille alueille.

3. Wifi ja tietoturvavarkaudet

Monet ovat kuulleet julkisiin wifi-verkkoihin liittyvistä tietoturvariskeistä, mutta kun nettiyhteyttä tarvitaan, sitä usein myös käytetään. Suurelle osalle matkustajille wifin etsiminen onkin yksi ensimmäisistä asioista, mitä lentokentällä odotellessa tehdään.

Pahimmassa tapauksessa matkustaja liittyy hakkereiden tarjoamaan wifiin, jonka tarkoituksena on varastaa tietoja ja salasanoja mobiililaitteelta tai kannettavalta tietokoneelta.

Kun käytät lentokentällä langatonta verkkoa, varmista aina, että kyseessä on lentokentän virallinen wifi.

4. Apua tarjoavat huijarit

Lentokentällä kannattaa suhtautua terveen epäilevästi myös innokkaasti apuaan tarjoaviin henkilöihin kuten laukunkantajiin. Nämä saattavat vaatia lopulta isoakin rahasummaa antaakseen kantamukset takaisin. Ikävien tilanteiden välttämiseksi kannattaa käyttää vain lentokenttien virallisia palveluja.

Huijareita saattaa norkoilla lentokentillä myös käyttämässä hyväkseen kyytipalvelujen esillä pitämiä nimikylttejä. Huijari bongaa kyltistä nimen, kirjoittaa sen omaan kylttiinsä ja toivoo, että henkilö huomaa ensin väärennetyn kyltin.

Jos olet varannut kuljetuksen esimerkiksi hotellin kautta, varmista aina kuljettajan tai kyseessä olevan yrityksen nimi.

5. Taksihuijaukset ovat yleisiä lentokentillä

Taksihuijaukset ovat yleisiä lukuisissa eri maissa. Epärehellisille kuljettajille mikään ei ole helpompi paikka toimia kuin lentokenttä, jolle saapuu jatkuvasti uusia matkustajia.

Turisteilla ei välttämättä vielä ole käsitystä paikallisesta hintatasosta, ja pitkän lentomatkan jälkeen väsyneet matkustajat eivät jaksa tinkiä hinnasta. Korkealtakin kuulostava summa saatetaan maksaa vain, jotta omaan hotellihuoneeseen pääsisi nopeammin.

Joissain tapauksissa taksikuski saattaa myös valehdella mittarin olevan rikki. Huijauksia on helpointa välttää selvittämällä taksien hintataso etukäteen ja sopimalla hinnasta kuskin kanssa etukäteen.

Lue myös: Älä narahda tähän lentokenttien järjestelmälliseen ja röyhkeään tupakkahuijaukseen – voit syyllistyä salakuljetukseen

Lähde: Daily Mail, The Telegraph, The Local
Kuvat: Shutterstock

Päivitetty: 13.6.2018

Sinua saattaisivat kiinnotaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 votes, average: 4,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia