Hyppää sisältöön

Miksi karkausvuotta oikein vietetään – ja miksi se jää joskus väliin? Vastaus löytyy Roomasta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 28.02.2020
Karkausvuoden käytäntöihin liittyy ihmeellisiä kiemuroita.

Mikä on karkauspäivän tarkoitus?

Kaikki tietävät, että karkausvuotta vietetään neljän vuoden välein. Silloin helmikuussa on 28 päivän sijaan 29 päivää. Karkauspäivä osuu myös vuodelle 2020.

Yksinkertaisten perustietojen takaa löytyy kuitenkin kummallisia kiemuroita, poikkeuksia ja perinteitä. Osaisitko sinä selittää karkausvuoden historian?

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Karkausvuoden logiikka perustuu siihen, että gregoriaanisessa kalenterivuodessa on 365 päivää, mutta maan kierto auringon ympäri kestää hieman kauemmin. Tarkalleen ottaen 365 päivää, viisi tuntia, 48 minuuttia ja 45 sekuntia, kertoo Time and Date.

Ilman karkauspäivää noin kuuden tunnin ylimääräisestä ajasta kertyisi neljässä vuodessa yksi vuorokausi. Vuosisatojen aikana määrä ehtisi moninkertaistua niin, että vuodenajat menisivät lopulta sekaisin.

– Karkauspäivällä on niin suuri merkitys, että ilman sitä vuoden kylmin aika siirtyisi 750 vuodessa kesäkuuhun, kertoo tohtori Daniel Brown Nottingham Trentin yliopistosta USA Today -sivustolle.

Tapa sai alkunsa Roomasta, jossa Julius Caesar yritti saada kalenteria raiteilleen. Alkuperäinen karkauspäivä oli 24. helmikuuta, sillä roomalaisessa kalenterissa helmikuuhun kuului vain 23 päivää. Muistatko, että karkauspäivä siirtyi 29. päivälle vasta vuonna 2000?

Ensiyrittämällä laskelmat eivät osuneet kohdalleen. Siksi vuodesta 46 ennen ajanlaskun alkua tulikin Roomassa annus confusionis – hämmennyksen vuosi. Silloin vuodessa oli Julius Caesarin laskelmien jäljiltä lopulta 445 päivää.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Karkausvuosien poikkeukset

Julius Caesarin mukaan nimetty juliaaninen kalenteri lisäsi karkauspäivän kalenteriin aina neljän vuoden välein. Enää se ei pidä täysin paikkaansa.

Tiesitkö, että karkausvuotta ei vietetä joka ikinen neljäs vuosi? Poikkeuksen muodostavat tasavuosisadat kuten 1700, 1800 ja 1900. Tällöin karkausvuosi peruuntuu, ja helmikuussa on normaaliin tapaan 28 päivää.

Mutta jotta säännöt eivät menisi liian helpoksi, myös poikkeuksissa on poikkeuksia. Sellaiset vuodet, jotka voi jakaa tasan 400:lla, ovat karkausvuosia. Tämän takia karkauspäivää ei jätetty välistä vuosina 1600 tai 2000.

Seuraavan kerran karkausvuosi jää väliin vuonna 2100. Silloin karkausvuotta odotellaan neljän vuoden sijaan peräti kahdeksan vuotta.

Poikkeukset selittyvät sillä, että maan kiertäessä aurinkoa 365 päivän yli menevä aika ei ole tasan kuusi tuntia, kuten pyöristettynä ajatellaan. Koska tunteja on alle kuusi, tasaa karkauspäivästä poikkeusvuosina luopuminen kalenteria.

Karkauspäivällä on hassuja sivuvaikutuksia. Karkauspäivänä syntyneiden syntymäpäivä osuu kohdalle vain joka neljäs vuosi, ja karkausvuotena helmikuussa työskennellään yksi ylimääräinen päivä saman kuukausipalkan eteen.

Karkauspäivään liittyvä kosioperinne tulee puolestaan Irlannista. Elettiin aikaa, jolloin naisten ei vielä ollut hyväksyttävää kosia miehiä. Legendan mukaan Pyhä Patrick pani alulle tavan, joka antoi naisille luvan kosia karkauspäivänä, jolloin kaiken katsottiin olevan muutenkin sekaisin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös Suomessa tunnetaan leikkimielinen perinne, jossa kosinnasta kieltäytyvä mies joutuu ostamaan kosijalleen hamekankaan.

Lue myös: Tiesitkö, että Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Kun vilkaiset kalenteria, leukasi loksahtaa

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää